Investeringar för över 360 miljoner kronor på sjukvården

Investeringar för över 360 miljoner kronor på sjukvården

Kollage med överblicksbilder från ovan på Höglandssjukhuset, Länssjukhuset Ryhov och Värnamo sjukhus.
Investeringen på 60 miljoner kronor för ny automationsbana inom laboratoriemedicin gäller utrustning till alla tre laboratorier på Höglandssjukhuset i Eksjö, Länssjukhuset Ryhov och Värnamo sjukhus. Foto: Patrik Svedberg

På sammanträdet den 23 april tog regionfullmäktige beslut om investeringar för över 360 miljoner kronor på sjukvården. Flera av satsningarna gäller Länssjukhuset Ryhov som kommer att få ett förstärkt elkraftsystem samt ombyggda lokaler hos både hjärtverksamheten och ögonkliniken. Laboratoriemedicin, som finns på länets tre sjukhus, kommer att få ny utrustning för en automationsbana.

– Om vi ska fortsätta möta behovet av vård hos länets invånare så krävs nya satsningar på sjukvården. Investeringarna för över 360 miljoner kronor gör att vi kan ha lokaler och teknik som är redo inför framtiden. Satsningarna hjälper till att säkra upp att Region Jönköpings län kan vara både en attraktiv arbetsgivare och fortsätta ha en hälso- och sjukvård i toppklass, säger Rachel De Basso (S), ordförande i regionstyrelsen.

Elkraftförsörjning på Ryhov

Elkraftsystemet på Länssjukhuset Ryhov är över 30 år gammalt och har överskridit sin tekniska livslängd. För att öka kapaciteten och möta behovet och kraven kommer elkraftsystemet att uppgraderas i tre etapper. Den första etappen innebär en investering på max 66 miljoner kronor. 

Automationsbana för laboratoriemedicin

Laboratoriemedicin i Region Jönköpings län har haft en automationsbana på Ryhov samt provsorterare i Eksjö och Värnamo sedan 2015. Den 31 december 2025 upphör supporten och efter det finns det inte längre några reservdelar eller utrustning att få tag på om något går sönder. Därför investerar Region Jönköpings län 60 miljoner kronor för utrustning till alla tre laboratorier på de tre sjukhusen. Årligen utförs cirka 4,7 miljoner analyser inom klinisk kemi och klinisk mikrobiologi. För nära 80 procent av analyserna sker hanteringen via automationen på sjukhuslaboratorierna i Jönköping, Eksjö och Värnamo.

Hjärtverksamheten på Ryhov

Hjärtverksamheten på Ryhov håller på att byggas om i delprojekt som berör samma ytor men som behöver genomföras i en viss ordning. Tillsammans ska de tre delprojekten bland annat bli en samlad neurologisk och lungmedicinsk vård, hjärt- och kärlvårdsavdelning samt akutmottagning. Del två gäller ombyggnad och tillbyggnad för hjärt- och kärlvårdsavdelningen. Regionfullmäktige har tagit beslut om ombyggnation av hjärtverksamheten för en maximal kostnad på 177 miljoner kronor, samt godkänt inköp av lös utrustning och inredning för mellan 13-15 miljoner kronor. Utöver det tillkommer inköp av operationsutrustning inom pacemakerverksamheten för max 7 miljoner kronor samt 300 000 kronor som får gå till konstnärlig gestaltning.

Mottagnings- och operationssal för ögonkliniken

Regionfullmäktige har godkänt investering på 39 miljoner kronor för att ögonkliniken på Ryhov ska kunna flytta sin verksamhet för operationer av grå starr (katarakt). Verksamheten flyttar från operationsavdelningen till ögonmottagningen, vilket ger möjlighet att utöka antalet operationer. De kommande 2-3 åren beräknas operationerna av grå starr öka från 500 till 2 000 per år.

Renovering av dieseltåg

Utöver investeringar på sjukhusen tog regionfullmäktige även beslut om renoveringar på tågfordon. Det gäller de dieseldrivna Itinotågen och renoveringarna får kosta max 28 miljoner kronor.