Patienter kan se på 1177.se om de har rätt till frikort

Patienter kan se på 1177.se om de har rätt till frikort

En man håller en mobiltelefon i handen och har en dator i knät.
Patienter kan numera se hur mycket pengar som har betalats i patientavgift på 1177.se och hur mycket som är kvar innan personen uppnår högkostnadsskyddet inom öppenvården. Foto: Johan W Avby

På 1177.se kan användare numera se hur mycket de har lagt ut på patientavgifter inom öppenvården. Det går därmed att följa hur mycket som är kvar innan personen når högkostnadsskyddet. När gränsen är passerad framgår det att patienten har rätt till ett frikort.

Nu kan alla som loggar in på 1177.se se hur stor summa som har betalats i patientavgift och hur mycket som är kvar innan personen uppnår högkostnadsskyddet inom öppenvården. I högkostnadsskyddet för öppenvården ingår bland annat avgifter för vård på vårdcentral, sjukhusmottagning, akutmottagning, eller hos privat vårdgivare som har avtal med Region Jönköpings län. Avgifter för att ligga inne på sjukhus ingår inte.

Senaste 12 månaderna

Högkostnadsskyddet för öppenvården innebär att personer inte behöver betala mer än 1 400 kronor i patientavgifter inom en period på tolv månader. När gränsen är passerad har personen rätt till frikort. I inloggat läge på 1177.se går det se hur mycket som har betalats för besök under de senaste tolv månaderna eller sedan senaste frikortet var aktuellt. När invånaren har uppnått högkostnadsskyddet kan personen se frikortsnumret och hur länge det är giltigt samt vid behov skriva ut det.

Steg för patienter

  1. Logga in på 1177.se.
  2. Dator: Klicka på Alla övriga tjänster under rubriken Övriga tjänster. Mobil: Klicka på Meny och välj Övriga tjänster.
  3. Skrolla till Högkostnadsskydd och välj Högkostnadsskydd för öppenvård.
  4. Patienten kan se om den har frikort eller inte.

Patienter som inte har frikort kan se följande

  • Var du har fått vård.
  • När du fick vård.
  • Hur mycket du har betalat hittills.
  • Hur mycket det är kvar att betala innan du får ett frikort.

Patienter som har frikort kan se följande

  • Hur länge ditt frikort gäller.
  • Vilken region som har gett dig frikortet.
  • Numret på frikortet.

 

Högkostnadsskydd för öppenvård och frikort på 1177.se

Se ditt frikort på 1177.se