Nyheter och pressmeddelanden

Nyheter och pressmeddelanden

Nyheter och pressmeddelanden

Laddar nyheter och pressmeddelanden...

Pressinbjudan 23 januari 2020: Temadag om direktförsäljning för mathantverkare i Jönköpings län

Torsdag 23 januari 2020 samlas ett 30-tal mathantverkare från Jönköpings län till en temadag för ett kunskapsutbyte och diskussion mellan mathantverkare och konsumenter. Det är Nationellt resurscentrum för mathantverk (Eldrimner) som under 2020 arbetar extra med mathantverket och mathantverkarna i Jönköpings och Kronobergs län, i samarbete med bland andra Region Jönköpings län.

Lärandeseminarium för att skapa en gemensam rehabiliteringsplan

Fyra personer sitter runt ett bord och diskuterar

Den länsinvånare som behöver rehabilitering efter sjukdom eller olyckshändelse ska få en rehabiliteringsplan som håller ihop under hela processen och som innehåller alla delar i patientkontraktet. Det var målet när Region Jönköpings län och länets kommuner under två dagar genomförde lärandeseminarium för omkring 150 medarbetare verksamma med rehabilitering

Region Jönköpings län övade krisledning inom totalförsvaret

En man står och talar inför en stor grupp människor sittande vid U-formade bord

Hur ska Region Jönköpings län agera om Sverige står inför ett hot från främmande makt och Sverige har skärpt sin beredskap? Detta fick tjänstemän och politiker öva på och diskutera under en heldagsövning där olika scenarier presenterades.

Pressinbjudan 16 januari 2020: Nyinvigning av Gnosjö Folktandvård

Sedan en tid möter Gnosjö Folktandvård sina patienter och deras anhöriga nyrenoverade och moderna lokaler. Den 16 januari 2020 nyinvigs kliniken, som funnits i Gnosjö sedan 1976.

Pressinbjudan 16 januari 2020: Hjärtats Hus öppnar i Tranås

Hjärtats Hus, samlingspunkten för personer som har eller har haft cancersjukdom, närstående och vänner, har funnits i Jönköping sedan februari 2016. Oktober 2018 öppnade mötesplats i Eksjö och i mars 2019 även i Värnamo. Nu är det dags att starta löpande träffar och motsvarande verksamhet i Tranås.

Dans ger bra rehabilitering och social samvaro efter stroke

Flera personer sitter och gör mjuka dansrörelser till musik.

I dansstudion på Kulturhuset i Jönköping blandas blues och tango med popmusik. Det är dags för veckans Rehab-dans för personer som drabbats av stroke – som Region Jönköpings län driver sedan januari 2019. Dans, i form av sittdans och rörelser till musik, har visat sig vara en utmärkt rehabiliteringsform och dessutom social funktion i den långa processen att komma tillbaka till ett normalt liv igen efter stroke.

Pressmeddelande 8 januari 2020: Jönköpings län och Kronobergs län blir fokuslän för mathantverk

En kvinnlig bagare arbetar med deg.

Eldrimner, nationellt resurscentrum för mathantverk, kommer under 2020 att arbeta extra med mathantverket och mathantverkarna i Jönköpings och Kronobergs län. Syftet är att inspirera fler till att utbilda sig och i förlängningen starta mathantverksföretag.

AT-tiden en viktig utbildning och resurs i hälso- och sjukvården

En man och två kvinnor står vid ett ståbord

De har valt att satsa på en elva terminer lång grundutbildning fram till examen. Sedan har letandet startat efter en tjänst som AT-läkare. För Karin Gerdås, Krister Larsson och Karin Jamil och nästan 125 kollegor, blev det allmäntjänstgöring i Region Jönköpings län under 21 månader, en tid som de generellt är nöjda med.

Pressmeddelande:Breddat fokus för 2020 års kulturbidrag

Region Jönköpings läns nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet har tagit beslut om vilka verksamheter i länet som nästa år får regionalt utvecklings- och verksamhetsbidrag inom kulturområdet. Totalt handlar det om 12 miljoner kronor som fördelas.

Nu monterar Region Jönköpings län solceller

Några personer monterar skenor på ett tak

Hösten 2019 startade det stora arbetet med att montera solceller på en mängd tak inom Region Jönköpings län. Totalt handlar det om drygt 17 000 kvadratmeter solceller som ska producera el motsvarande cirka 7 procent av Region Jönköpings läns behov.

Träning för personer som har eller har haft cancer startar i Värnamo

Träning i en gympasal

Fysisk träning motverkar den starka trötthet och kraftlöshet som många drabbas av under cancerbehandling. Sedan januari 2019 träffas deltagare varje vecka i Jönköping och tränar. I januari 2020 startar träning även i Värnamo.

Agneta Jansmyr lämnar sitt uppdrag som regiondirektör inom Region Jönköpings län efter drygt 11 år

En kvinna står utomhus med en gran i bakgrunden.

Agneta Jansmyr har sedan början av sommaren varit sjukskriven. Hon har nu bestämt sig för att lämna uppdraget som regiondirektör.

Kömiljarden 2019: Region Jönköpings län i topp i tillgänglighet

En kvinnlig patient sitter och pratar med en manlig läkare

Allt färre invånare i Jönköpings län behöver vänta upp till vårdgarantins 90 dagar på besök eller operation/behandling hos den specialiserade sjukvården. Region Jönköpings län har ett av landets bästa resultat när Sveriges Kommuner och Regioner tisdag 17 december presenterar resultatet av mätningar för kömiljarden 2019.

Bengt-Åke forskar om biomarkörer för huvud- och halscancer

En man sitter i labbmiljö och gör analyser

Så kallade biomarkörer kan bidra till bättre bedömning av risken för att drabbas av huvud- och halscancer och prognosen för patienterna. Det visar den forskning som biomedicinska analytikern Bengt-Åke Andersson vid mikrobiologilaboratoriet på Länssjukhuset Ryhov gjort och som ledde fram till disputation, fredag 13 december 2019.

Jönköpings första elbussar i rullning

Tre leende killar i täckjackor står och håller sig i räcken inne en buss.

Den 13 december 2019 avgick Jönköpings första helt eldrivna buss på en provsträcka från Juneporten till den så kallade pantografen, laddplatsen, vid Asecs.

Folkhälsobidrag för god och jämlik hälsa

Den 10 december 2019 tog nämnd för Folkhälsa och sjukvård beslut om vilka organisationer som kommer att få ta del av folkhälsobidragen 2020.

Region Jönköpings län övar sin krisberedskap

En kvinna och en man står och skriver på en whiteboard.

En buss har vält på väg 127 vid Norra Ljunga, mellan Vrigstad och Sävsjö. Ett 50-tal passagerare är skadade, varav en del mycket allvarligt. Narkosteam skickas ut och 15 ambulanser är larmade för att transportera skadade till länets tre sjukhus. Det var scenariot när Region Jönköpings län i början av december övade särskild sjukvårdsledning på länets tre sjukhus.

Avtal tecknat med Human Bridge om utrangerad sjukvårdsutrustning

En man och två kvinnor sitter i en soffa och skriver under ett avtal, medan en man står med en mikrofon.

Medicinteknisk utrustning som utrangeras och som bedöms inte går att sälja, kan efter genomgång få fortsatt användning i länder som utvecklar sin sjukvård med små ekonomiska resurser. Det är innebörden i det avtal som Region Jönköpings län tecknade med biståndsorganisationen Human Bridge onsdag 4 december 2019.

Teamarbetet och rehabiliteringsplanen utvecklades genom teater

Ett antal personer sitter på en scen

Det är i teammöten som medarbetarna på rehabiliteringsmedicinska kliniken i Jönköping utformar vården och tillsammans med patienten tar fram en rehabiliteringsplan, en plan där patientkontraktets olika delar ska ingå. På en klinikdag hösten 2019 för att utveckla teammötena testades Forumteater med mycket gott resultat.

KFUM Jönköping får Region Jönköpings läns folkhälsopris 2019

En man och en kvinna med diplom och blommor

En viktig insats för folkhälsan och en verksamhet tillgänglig för alla. Det är en del av motiveringen när KFUM Jönköping får Region Jönköpings läns folkhälsopris 2019. Priset delades ut i samband med regionfullmäktiges sammanträde tisdag den 3 december.

Ny regional utvecklingsstrategi för hela länet beslutad i regionfullmäktige

Jönköpings län – Sveriges mest hållbara, attraktiva och tillgängliga region. Det är visionen i den nya regionala utvecklingsstrategin för 2020-2035 som beslutades av regionfullmäktige den 3 december.

Region Jönköpings län gör stor satsning på laddpunkter för elbilar

En elbil laddas vid en laddstolpe

Region Jönköpings län planerar en stor satsning på laddpunkter för elbilar vid de tre sjukhusen i Jönköpings län, samt vissa vårdcentraler. Satsningen på cirka 24 miljoner kronor är en del i hållbarhetsprogrammet 2017-2020 och beslutades av regionfullmäktige tisdag 3 december 2019.

Pressinbjudan 4 december: Region Jönköpings län skriver avtal med Human Bridge

När medicinteknisk utrustning utrangeras från Region Jönköpings län kan den komma till fortsatt användning i länder som utvecklar sin sjukvård. Detta tack vare ett avtal som nu tecknas med biståndsorganisationen Human Bridge, med säte i Holsbybrunn utanför Vetlanda, som bedriver biståndsprojekt i Afrika, forna Östeuropa och Mellanöstern.

World AIDS Day 1 december: Hiv idag är inte som igår

En flicka och en pojke som håller om varandras huvud

Cirka 130 personer i Jönköpings län lever idag med hiv. Med effektiv behandling kan de leva ett i stort sett normalt liv där risken för smittspridning är minimal. Det är budskapet inför World AIDS Day 1 december. Denna dag uppmärksammas både de som lever med hiv, och de som världen över har avlidit och avlider i aidsrelaterade sjukdomar. Den 3 december finns också möjlighet till hivtest med snabbsvar på kvällstid.

Magnus Trofast Årets ledare inom offentlig verksamhet

En man står och håller diplom och glasstatyett

Magnus Trofast, verksamhetschef för operations- och intensivvårdskliniken på Värnamo sjukhus, utsågs till Årets ledare när Framtidsgalan 2019 firades på Vasateatern i Stockholm torsdag 28 november 2019. I konkurrens med ytterligare sju nominerade från offentlig verksamhet tog han hem denna klasstitel!

Marina får stöd i rehabiliteringen efter knäledsoperation

En kvinna sitter på en pall och böjer sitt nyopererade knä

Byte av knäled innebär en omfattande rehabilitering med mycket träning. Marina Andersson i Gränna fortsätter med det träningsprogram hon började med redan åtta veckor innan operationen – efter överenskommelse med sin ortopedläkare och med stort stöd av sjukgymnast.

Hög andel ekologiska livsmedel och effektiv energianvändning i Region Jönköpings län

En kvinna och en man står och producerar pannbiff i ett kök.

Region Jönköpings län har hög andel ekologiska livsmedel och en mycket låg energianvändning. Det framgår när Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, onsdag 20 november 2019 presenterar Öppna jämförelser miljö, där Region Jönköpings län har bland de bästa värdena inom nästan alla mätområden för 2018.

Hållbar konsumtion i fokus under miljödagen

Fyra kvinnor och två män står på en scen och ler.

För att nå det globala klimatmålet måste utsläppen sänkas till 1 ton. Hur kan vi lyckas med det? Hållbar konsumtion var årets tema när miljöombud, chefer och politiker inom Region Jönköpings län samlades till miljödag torsdagen den 14 november.

Årets broddar delas ut i samband med influensavaccinationerna

Närbild på ett par skor med halkskydd fastsatta under sulan.

Under hösten och vintern kommer Region Jönköpings län återigen att dela ut gratis halkskydd i form av broddar till personer som är 65 år eller äldre.

Första ”spadtaget” för ny bussdepå

En glad man i neonväst och hjälp står och hänger till kupén på en grävskopa.

Idag den 13 november 2019 fick Marcus Eskdahl (S), regionråd och ordförande i nämnd för trafik, infrastruktur och miljö, hoppa in i grävmaskinen och gräva den första skopan för bygget av ny bussdepå på Ljungarum i Jönköping.

Årets Kulturforum händer i Gislaved

Två unga kvinnor, båda i röd hijab (slöja) och svarta kläder, sitter mot en svart bakgrund omgivna av röda ballonger.

Till helgen, 15-16 november, möts kulturintresserade från hela Jönköpings län på Kulturforum, en årlig mötesplats för dialog och kunskapsutbyte mellan kulturens aktörer. I år arrangeras Kulturforum i Glashuset, Gislaved med fokus på kultur för barn och unga. För första gången genomförs också ett Kulturforum Unga med prova-på-aktiviteter, mat och gratis buss för länets ungdomar.

Pressmeddelande 13 november 2019: Nästa vecka startar årets influensavaccination

Från och med tisdagen den 19 november kan Jönköpings läns invånare vaccinera sig mot årets influensa på någon av länets vårdcentraler.

Demokratin 100 år – ja må den leva!

En svartvit gammal bild på ett demonstrationståg i början av 1900-talet för kvinnlig rösträtt.

Det är 100 år sedan Sverige blev en demokrati med allmän och lika rösträtt. Det firar riksdagen genom att levandegöra historien och lyfta olika tankar om demokratin idag och i framtiden. Region Jönköpings län deltar naturligtvis i firandet.

Unik teaterutbildning på Värnamo folkhögskola

En kille i gul tröja och hatt står med armarna i kors och ser sur ut. Bredvid honom står en kortare kille i en annan hatt  och ler med stängda ögon.

”En surgubbes memoarer” blir titeln när tio personer plötsligt ska improvisera fram en liten berättelse. De är de första deltagarna på Sveriges första dramautbildning på heltid för personer med intellektuella funktionsvariationer.

Drop-in-mottagning ger hög tillgänglighet

En sköterska står vid ingången till drop-in-mottagning

Det är länets, kanske landets, minsta vårdmottagning. Men den som kommer till Bra Liv nära:s drop-in-mottagning i entrén till City Gross på Asecs-området i Jönköping får snabbt och smidigt medicinsk bedömning och hjälp.

Skottlands hälsominister på besök: “Vi vill lära av de bästa”

En grupp besökare samlade runt en man som sitter vid en dialysmaskin.

Ungas psykiska hälsa, insatser för äldre med stort vårdbehov, familjecentraler och självdialys. Det var några ämnen och verksamheter som studerades när Skottlands minister för hälsa och idrott, Jeane Freeman, besökte Region Jönköpings län måndag 11 november 2019.

Pressinbjudan: Första spadtaget för ny bussdepå i Jönköping

En ny byggnad med texten Bussdepå Ljungarum

Den 13 november 2019 tar vi första spadtaget för bygget av en ny bussdepå på Ljungarum i Jönköping för Länstrafikens tätortstrafik.

Undvik influensa - vaccinera dig

Kvinna tittar in i kameran

Nu är det dags att vaccinera sig mot årets influensa. Vaccination är det bästa och mest välbeprövade sättet att undvika den smittsamma och ofta besvärliga sjukdomen.

Region Jönköpings län deltar i Totalförsvarsövning 2020

En patient rullas in på akutmottagning

I slutet av 2019 inleds en totalförsvarsövning i Sverige, den första i sitt slag på över 30 år och som syftar till att stärka Sveriges motståndskraft mot en angripare. Region Jönköpings län kommer att genomföra flera övningar under 2020 i syfte att träna sitt uppdrag att bedriva sjukvård inom det civila försvaret.

Tio sjuksköterskor fick Thorfinn-stipendium

Sex kvinnor står på en gruppbild

Fördjupningskurser i intensivvård, utbildning i palliativ vård, konferens om fysisk aktivitet som behandling och prevention av olika sjukdomar, eller internationell kongress i Barcelona om anestesi. Höstens stipendieutdelning ur Signe Thorfinns stiftelse spände över ett brett register.

Pressinbjudan 14 november: Psykiatriveckan på höglandet 11-15 november 2019

Porträttbild av en kvinna

Anna Nergård, regeringens särskilda utredare för Samordnad utveckling för god och nära vård, besöker psykiatriveckan på höglandet som i år slår deltagarrekord med fler än 3 000 deltagare.

Pressinbjudan 11 november: Skottlands hälsominister besöker Region Jönköpings län

Region Jönköpings län har sedan flera år ett aktivt utbyte med Skottland inom hälso- och sjukvård, till exempel om personcentrerad vård. Måndag 11 november 2019 kommer Skottlands minister för hälsa och idrott, Jeane Freeman, på besök till Region Jönköpings län för att ta del av vår verksamhet och vårt utvecklingsarbete.

Pressinbjudan: Psykiatriveckan i Värnamo 11-15 november 2019

När psykiatriska kliniken i Värnamo ordnar en psykiatrivecka är programmet späckat med kunskap om psykiatriska sjukdomar. Bland föreläsarna finns Ann-Marie Wieselgren, nationell samordnare för psykiatrifrågor på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, som kommer för att dela med sig av erfarenheter och tankar om utvecklingen inom psykiatrin.

Årets kultur- och arbetsstipendiater prisade

Fyra finklädda glada personer, två män och två kvinnor, håller upp stora blombuketter och diplom.

En skådespelare och två konstnärer är årets kultur- och arbetsstipendiater i Region Jönköpings län. Två av dem, skådespelaren Henrik Johansson och textilkonstnären Amanda Selinder var på plats när stipendierna delades ut i samband med regionfullmäktiges middag 5 november. Den tredje, ljudartisten och designern Jan Caleklev, var på uppdrag i Ryssland.

Pressinbjudan 13 november 2019: Seminarium Förälder på avstånd

Förälder på avstånd handlar om stöd till placerade barns föräldrar och syftar till att utveckla såväl insatser som kunskap. Studien genomförs av praktiker och forskare tillsammans med föräldrar.

Miden Melle-Hannah vinner innovationspris

Miden Melle-Hannah, dubbelspecialist i urologi och kirurgi, samt medicinsk utvecklingschef inom kirurgisk vård i Region Jönköpings län.

Miden Melle-Hannahs uppfinning, ett instrument som kan förbättra provtagning och borttagning av urinblåsecancer, är en av de svenska vinnarna av det internationella innovationspriset Quality Innovation Award.

Jönköpings läns bidrag vann Skapa dans Riksfinal

En manlig dansare

Tevin Redvalls bidrag CLON3S, som representerade Jönköpings län, vann när Kultur och utveckling, Region Jönköpings län i helgen genomförde Skapa dans riksfinal.

Pressmeddelande 1 november 2019: Rökfri och alkoholfri före och efter operation för bästa resultat

En "patient" skakar hand med en kirurgläkare

Genom att avstå alkohol minst fyra veckor före och efter operation minskar risken för bland annat akuta blödningar, sämre sårläkning och infektioner. Därför kompletterar Region Jönköpings län kravet om rökfri före och efter operation med att från 1 november 2019 även omfatta alkohol.

Här bekämpas tandtrollen tillsammans

Fyra barn i förskoleåldern sitter runt ett bord med tandborstar i händerna medan förskoleläraren delar ut tandkräm.

Förskoleperioden är den mest kariesaktiva perioden i en människas liv. Men genom Folktandvårdens projekt ”Tillsammans mot tandtrollen”, där förskolebarnen varje dag får borsta tänderna efter frukost, har väldigt goda resultat uppnåtts.

Räcker med halverad penicillinkur vid halsfluss visar svensk studie

En kvinna står framför en buske med höstfärger

En halverad penicillinkur på fem dagar mot halsfluss orsakad av streptokocker, ger samma effekt som den vanligare kuren på tio dagar. Detta visar en svensk studie av Folkhälsomyndigheten, som kan resultera i minskad antibiotikaanvändning, ett viktigt led i kampen mot resistens. Nu sprids studien i världen genom publicering i BMJ, tidigare British Medical Journal.

Stor satsning på 1177 Vårdguiden och första linjens digitala vård

Illustration på hur kontakten med sjukvården ska fungera

Tillgängligheten till hälso- och sjukvård ska utvecklas och moderniseras genom bland annat digitala vårdtjänster och lotsning till rätt medicinsk kompetens direkt. Det är målet med det utvecklingsarbete som Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, beviljades drygt 33 miljoner kronor för av regeringen torsdag 24 oktober.

Pressmeddelande 23 oktober 2019: Årets kultur- och arbetsstipendiater utsedda

Porträtt av en man

Henrik Johansson, skådespelare, får Region Jönköpings läns kulturstipendium 2019 och Jan Carleklev, ljudartist och designer, samt Amanda Selinder, textilkonstnär, får årets arbetsstipendium.

Human Bridge tar hand om utrangerad medicinteknisk utrustning

Medicinteknisk utrustning med slangar och ventiler hålls upp.

När medicinteknisk utrustning utrangeras från Region Jönköpings län kan den komma till fortsatt användning i länder som utvecklar sin sjukvård. Detta tack vare ett avtal som nu tecknas med biståndsorganisationen Human Bridge, med säte i Holsbybrunn utanför Vetlanda, som bedriver biståndsprojekt i Afrika, forna Östeuropa och Mellanöstern.

Nya lokaler för barn- och ungdomsmedicin på Höglandet

Illustration på den nya entrén på Höglandssjukhuset.

De barn- och ungdomsmedicinska mottagningarna i Nässjö och Eksjö kommer att slås ihop och flytta till helt nya lokaler på Höglandssjukhuset i Eksjö.

Pressinbjudan 24 oktober 2019: BoP-teamet i Jönköping firar 20 år

BoP-teamet i Jönköping, en verksamhet för personer med svår psykisk sjukdom och beroendesjukdom, bjuder in till öppet hus för att fira att verksamheten funnits i 20 år.

Region Jönköpings län får del av kömiljarden 2019

En läkare beskriver en behandling för en patient.

Region Jönköpings län får del av den nationella kömiljarden för både besök och operation/behandling inom den specialiserade hälso- och sjukvården. Det framgår när Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, måndag 21 oktober 2019 presenterar preliminära siffror för den första av tre utbetalningar av den nya kömiljarden.

Pressinbjudan 23 oktober 2019: En eftermiddag om psykisk ohälsa på Kulturhuset Spira

Vad kan du göra om någon i din närhet mår dåligt? Vilka symtom och beteenden kan en person med till exempel depression eller bipolär sjukdom visa? Onsdag den 23 oktober anordnar psykiatriska kliniken i Jönköping föreläsningar för allmänheten på temat psykisk ohälsa på Kulturhuset Spira.

Digitalt vårdmöte passar för ortopedisk uppföljning

En manlig ortopedläkare står i ett mottagningsrum

När det var dags för ett återbesök till ortopedkliniken på Värnamo sjukhus efter en operation av stortån, testade Jeanette Lindkvist i Smålandsstenar digitalt vårdmöte med sin läkare Arta Yaqma istället för att åka de cirka nio milen fram och tillbaka.

Odontologiska Institutionen skriver nytt avtal med kinesisk samarbetspartner

En kvinna och en man skakar hand.

Region Jönköpings län och Odontologiska Institutionen skriver ett gemensamt utbytes- och utbildningsavtal med kinesiska Qingdao Muncipial Hospital. Avtalet sträcker sig över tre år och möjliggör för specialist- och ST-tandläkare från båda länderna att ta del av varandras kunskaper.

Tre projekt ska utveckla skogsnäringen i Småland

En skördare avverkar skog

Samverkan mellan akademin och skogsföretagen. Kompetensutveckling inom träindustriella företag. Möjlighet att kombinera traditionellt skogsbruk med annan näring. Tre stora projekt för att utveckla den Småländska skogsnäringen beviljades onsdag 16 oktober 2019 finansiellt stöd av nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet.

Pressinbjudan 18 oktober 2019: Invigning av den ombyggda MR-enheten på Värnamo sjukhus

Fredag 18 oktober inviger vi den ombyggda MR-enheten på Värnamo sjukhus med två nya moderna magnetkameror, varav den ena är en MR 3T (Tesla) – den första i Region Jönköpings län.

Region Jönköpings län bidrar med kunskap när Armenien utvecklar sin hälso- och sjukvård

En läkare visar en grupp besökare neonatalrummet

Sedan 2014 har Region Jönköpings län ett samarbetsavtal med hälsoministeriet i Armenien för främst kunskapsstöd inom hälso- och sjukvård och regional utveckling. För att fördjupa detta samarbete besöker landets hälsominister under tre dagar Region Jönköpings län för att få en inblick ibland annat hur den svenska hälso- och sjukvården är organiserad.

Så ställer vi om mot ett klimatsmart Jönköpings län

Foto på glödlampa.

Klimatförändringarna är en av vår tids största utmaningar. I ett brett samarbete har en gemensam klimat- och energistrategi för Jönköpings län arbetats fram. I strategin finns vision och mål för att länet ska kunna få en hållbar utveckling och bidra till Sveriges klimatmål och Parisavtalet.

Geriatrikdagar har fokus på det friska åldrandet

Gruppbild på fyra vårdmedarbetare

”Det ska vara gott att leva hela livet” är temat när medicin- och geriatrikkliniken i Värnamo den 16-17 oktober arrangerar geriatrikdagar i Värnamo för Sydöstra sjukvårdsregionen.

”Bygg för framtiden nu!” Forskare och näringsliv eniga på seminarium om höghastighetsjärnväg

Fyra män och en kvinna står framför ett podium. De har har röda band runt halsen och mörka kläder. De ler mot kameran.

Nya stambanor för höghastighetståg är avgörande för en hållbar samhällsutveckling och tillväxt. Det behövs mer kapacitet för hållbara gods- och persontransporter, men besluten för ett sammanhållet system dröjer. Varför? Experter, forskare och politiker möttes under Elmia Nordic Rail den 9 oktober 2019.

Pressinbjudan 16-17 oktober 2019: Vi firar att vi nu är ett certifierat lokalt Vård- och omsorgscollege

Alla länets kommuner och Region Jönköpings län har nu blivit ett certifierat Vård- och omsorgscollege för att kvalitetssäkra utbildning för undersköterskor och skötare. Genom detta vill vi öka attraktiviteten för vård- och omsorgsutbildningar.

Pressinbjudan 14 oktober 2019: Armeniens hälsominister besöker Region Jönköpings län

Under tre dagar, 14-16 oktober 2019, besöker en grupp från Armenien Region Jönköpings län, ledd av hälsominister Arsen Torosyan. Detta som ett led i det samarbete som Jerevan i Armenien och Region Jönköpings län har inom främst hälso- och sjukvård och regional utveckling.

Pressinbjudan 11 oktober 2019: Invigning av Bra Liv näras drop-in-mottagning

Fredag 11 oktober 2019 öppnar vårdmottagningen Bra Liv nära en drop-in-mottagning i anslutning till butiken City Gross vid Asecs köpcentrum i Jönköping. Syftet med mottagningen är att möta invånarna i vardagen och samtidigt göra det enkelt för Jönköpingsborna att få vård.

Övertandläkare forskar om Nobelprisprotein

Porträttbild på en kvinnlig tandläkare samt bild på proteinet.

Nobelpriset i medicin delas i år ut för grundläggande forskning om hur celler anpassar sig efter syretillgång - bland annat proteinkomplexet HIF-1α. Samma protein har Shariel Sayardoust, övertandläkare och specialist inom parodontologi vid Odontologiska Institutionen (OI) i Jönköping, studerat i sin forskning.

Pressmeddelande 7 oktober 2019: Nya hållbara satsningar på personal och resande i budget för 2020

En grupp människor gör en presentation

Styrande Koalition för Region Jönköpings län väljer i budgeten för 2020 att fokusera på flera nya hållbara satsningar. Omställningsarbetet till mer nära vård får stora utökade resurser. Till personalgrupper som arbetar i kliniskt nära verksamhet satsar koalitionen 50 miljoner kronor för att kunna höja löner. Det hållbara resandet ska öka genom att både patienter och personal ska få bättre möjligheter att välja kollektivtrafiken.

Pressmeddelande 7 oktober 2019: Förlikning i ärendet med den avskedade musikern på Smålands Musik och Teater

En förlikning har träffats i ärendet med den avskedade musikern på Smålands Musik och Teater. Samtidigt har en överenskommelse gjorts mellan Region Jönköpings län och fackförbundet Symf.

Tidig insats i väntan på autismutredning prisas

Tre kvinnor sitter på golvet omgivna av leksaker

Ett förskolebarn som ska utredas för autism behöver insatser direkt i väntan på utredning. Därför har det neuropsykiatriska småbarnsteamet på habiliteringscentrum i Region Jönköpings län skapat ett stödmaterial för föräldrar och förskolepedagoger. En satsning som nu belönas med priset Life Watch Award 2019.

Pressinbjudan 7 oktober: Koalition för Region Jönköpings län presenterar förslag till budget och flerårsplan

Koalition för Region Jönköpings län presenterar förslag till budget och flerårsplan måndag 7 oktober 2019.

Regionfullmäktige återremitterar förslag till Regional utvecklingsstrategi 2020-2035

Ett oenigt regionfullmäktige beslutade den 1 oktober efter flera timmars debatt att återremittera förslag till gemensam ny regional utvecklingsstrategi för Jönköpings län.

Hudkliniken får miljöpris

Två kvinnor står utomhus och tittar in i kameran och ler, med diplom och blommor i händerna.

Hudkliniken tilldelas Region Jönköpings läns hållbarhetspris med miljöinriktning för sitt arbete med fotoremisser.

Sjuk- och tandvårdens nära samarbete ger cancerpatienter trygghet

En man sitter på en motorcykel

När en person drabbas av huvud- eller halscancer drar ett stort personcentrerat vårdförlopp igång, som både innefattar sjuk- och tandvård. Bakom kulisserna pågår en koordination av vårdförloppet som gör att patienten ska kunna röra sig sömlöst mellan de olika vårdformerna.

Nominera till folkhälsopriset 2019

Nu är det dags att nominera till 2019 års vinnare av folkhälsopriset! Priset på 10 000 kronor delas ut till en person, arbetsplats, organisation eller förening i Jönköpings län som har gjort en viktig insats för att främja hälsa och förebygga sjukdom.

Forskarfredag visade bredden på forskning i Jönköpings län

Fyra personer står på en scen

Fredagen den 27 september genomfördes Forskarfredag för åttonde gången i Jönköpings län. Många gymnasieklasser passade på att ”låna en forskare” för att på det sättet får mer kunskap i olika ämnen. På Science Café kunde besökarna lära sig mer om vad som är ”lagom” att göra, eller vaccin som världens bästa läkemedel. De som gick på Science after work fick bland annat goda råd om mat som är bra för hjärtat.

Rekordstort intresse för årets hållbarhetspris

I år är det rekordmånga verksamheter som är nominerade till Region Jönköpings läns hållbarhetspris med miljöinriktning, hela 19 stycken. Bland bidragen finns exempel på hur förändrade arbetsrutiner lett till minskat matsvinn, hur teknikens framsteg lett till minskat antal resor för patienterna samt hur landskapsplanering på sjukhusområdena hjälper djurarters överlevnad.

Pressmeddelande: Skrivkultur hjälper länets författare med manus

2018 sjösattes projektet Skrivkultur för att ge de skrivande i Jönköpings län tillgång till en professionell lektör och stärka manus innan de skickas till förlag för utgivning. Nu satsar Regionbibliotek Region Jönköpings län på ytterligare ett år för projektet.

Telefonistörningar i Sävsjö nu lösta

Stationär telefon på ett skrivbord.

De störningar som fanns i telefonnätet i Sävsjö tisdag 30 september är nu lösta.

Pressmeddelande: Mer dans till fler i länet – nu kommer dansbussen!

Dansare på scen

Genom projektet DANSspår ska fler länsbor hitta till dansen, få nya intryck och uppleva spännande föreställningar. Under tre år ska dansutvecklare Camilla Eskel jobba för mer dans i hela länet – och det startar redan på tisdag 1 oktober med en dansbuss från Eksjö och Nässjö.

Studie i Jönköpings län: Digitala vårdmöten med läkare ger inte fler fysiska vårdbesök

Tre kvinnor har en presentation med Power Point-bilder

Den som har ett digitalt vårdmöte med en läkare, har ofta bara ett enda möte. Väldigt få har inför vårdmötet konsulterat 1177, eller efter mötet vänt sig till akutmottagning eller vårdcentral. Det visar en studie av 10 400 digitala vårdmöten som invånare i Jönköpings län har haft med läkare. Studien presenterades av Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, onsdag 25 september.

Pressinbjudan 27 september: Demokratisoppa firar fem år med Alexandra Pascalidou

En kvinna står lutad mot en blå vägg

Hur skapar vi ett samhälle där alla, oavsett könsidentitet, ålder eller nationalitet, blir delaktiga i samhällsutvecklingen? Hur kan vi göra demokrati? Om dessa frågor föreläser Alexandra Pascalidou på fredag 27 september, när Demokratisoppa firar de första fem åren i Jönköping.

Pressmeddelande 24 september 2019: Ny gemensam regional utvecklingsstrategi för länet

Jönköpings län – Sverige mest hållbara, attraktiva och tillgängliga region. Det är visionen i den nya regionala utvecklingsstrategin för 2020-2035 som tillstyrktes av regionstyrelsen den 24 september.

Förstudie om ny tågdepå tillstyrks

En bild på ett Krösatåg i rörelse.

Regionstyrelsen tillstyrkte tisdag 24 september 2019 att en förstudie inleds om ny tågdepå i Nässjö i egen regi. Detta för att ha kapacitet för service och underhåll av den nya fordonsflottan med längre Krösatåg och på sikt fler tåg, som införs med start 2022.

Laboratoriemedicin firar 20 år som länsklinik

Smala runda burkar med innehåll med olika färger, och urinprovsrör i förgrunden.

Laboratoriemedicin är lite som sjukvårdens eget cirkulationssystem. Prover skickas in, analyseras på långa löpande band och resultat skickas ut. I år blev kliniken universitetssjukvårdsenhet och det är också 20 år sedan laboratoriemedicin blev länsklinik.

Tyck till om vårt hållbarhetsarbete

Illustrationer som visar vindkraftverk, könssymboler, människor, ko, ägg och elbil.

Vilka insatser tycker du är viktigast för att Region Jönköpings län ska bidra till ett hållbart samhälle? Och varför tycker du det?

Nationell konferens om effektiv behandlingsmetod vid självskadebeteenden

Åtta kvinnor på gruppbild

Psykiatriska kliniken på Värnamo sjukhus var bland den första i Sverige att införa dialektisk beteendeterapi, DBT, för patienter med självskadebeteende, risk för självmord och känslomässig instabilitet. Nu firar kliniken och dess team 20 år med metoden och arrangerar nationell konferens med deltagare från Sverige och Danmark.

Kostnaden för inhyrd vårdpersonal fortsätter att minska i Region Jönköpings län

En läkare undersöker en patient

Region Jönköpings län fortsätter att minska kostnaden för inhyrd personal inom hälso- och sjukvård. Under första halvåret 2019 handlar det om 28 procent i jämförelse med samma period 2018 – näst bäst i landet. Samtidigt har kostnaden nationellt ökat med i genomsnitt 3,7 procent, visar rapporten ”Bemanningstrenden” från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Rökfria entréer till vårdcentraler och sjukhus

Skylt om rökförbud

Den som besöker en vårdcentral eller ett sjukhus i Jönköpings län passerar en entré som är rökfri. Likadant för den som väntar på en buss eller ett tåg, vid hållplats eller perrong.

Ulf har videomöte med sin läkare

En man visar en app i sin mobiltelefon

När Ulf Nygren i Lekeryd utanför Huskvarna skulle ha en uppföljande kontakt med överläkare Christer Grännö på mag-tarmmottagningen, Länssjukhuset Ryhov, blev det i form av videomöte i en avskild vrå på jobbet. Ett tiotal mottagningar på länets tre sjukhus genomför nu en pilot med videomöte med vården.

Mer dans till fler i länet

Sex män står i grupp på en scen. De är klädda i t-shirts och mjuka byxor i jordfärger och hoppar rakt upp från det svarta trägolvet. De tittar upp mot strålkastarljuset.

Genom projektet DANSspår ska fler länsbor hitta till dansen, få nya intryck och uppleva spännande föreställningar. Under tre år ska Camilla Eskel jobba för mer dans i hela länet – och för att få fler verksamma koreografer och dansare att komma hit.

Röster om yttrandefrihet: Många hot mot friheten att yttra sig

Fyra personer i paneldebatt

Yttrandefriheten i världen mår allt sämre, med några ljusglimtar som undantag. Den slutsatsen drog flera organisationer när Region Jönköpings län och Västra Götalandsregionen arrangerade konferensen ”röster om yttrandefrihet” på Gummifabriken i Värnamo 12 september 2019.

Nya riksväg 26/47 är invigd – efterlängtad av både pendlare och yrkestrafikanter

Tre musiker i röda kläder spelar trumpet och trombon.

Med pompa och ståt, barnkör och tal invigdes idag den nybyggda motortrafikleden mellan Månseryd och Mullsjö. Den nya vägen är viktig framför allt för yrkestrafiken, men också för dem som dagligen pendlar till arbete, skola och fritidsaktiviteter mellan Mullsjö och Jönköping.

Pressmeddelande: Fond satsar på djurskötarutbildning inom lantbruk för yrkesbytare

En kvinna iklädd blå overall med ryggen vänd mot kameran står och tittar mot en kohage.

Stiftelsen Seydlitz MP bolagen satsar tillsammans med Stora Segerstad naturbruksentrum på en ny utbildning för vuxna. Den riktar sig till den som vill byta yrke till djurskötare inom lantbruk, men som saknar utbildning och yrkeserfarenhet inom området.

Pressmeddelande: Jörgen Lindvall blir ny verksamhetschef för Scenkonst Sörmland

Jörgen Lindvall

I början av hösten lämnar Jörgen Lindvall Region Jönköpings län för att axla den nyinrättade rollen som verksamhetschef på Scenkonst Sörmland. Jörgen Lindvall är idag kulturchef i Region Jönköpings län, tillika verksamhetschef för kultur och utveckling.

Inspiration, kunskap och hyllningar under Klimatveckan

Man står utomhus i ett grönområde och pratar inför en folksamling.

Hur får vi maten att räcka till alla vid en kris? Hur klimatsäkrar vi mot intensiva regnperioder? Och hur får vi fler att resa hållbart? Frågorna var många under klimatveckan 2019. I Region Jönköpings län bidrog vi med en del av svaren och en stor dos inspiration. Dessutom gick årets klimatpris till en av våra verksamheter – Tenhults Naturbruksgymnasium.

Pressinbjudan:Röster om yttrandefrihet – Gummifabriken, Värnamo 12 september 2019

Bild på tre föreläsare

Vad händer om yttrandefriheten inskränks? Torsdag den 12 september 2019 arrangeras konferensen Röster om yttrandefrihet i Värnamo. Medverkar gör bland andra Martin Schibbye, journalist, Ola Larsmo, författare och Anna Livion Ingvarsdotter, ordförande i Svenska PEN. Moderator är Anders Rydell.

Ryhov nominerat till Årets Park 2019

Parkmiljö

Den 450 000 kvadratmeter stora Ryhovsparken vid Länssjukhuset Ryhov i Jönköping, med anor från 1500-talet, har en genomtänkt utformning i syfte att ha positiv effekt på vår hälsa. Parken är en av sju nominerade inför tävlingen Årets park, som avgörs på Elmia 26 september.

Höglandssjukhuset i Eksjö är landets bästa sjukhus för AT-läkare

Selfie med sju AT-läkare

Höglandssjukhuset i Eksjö kommer på första plats när landets allmäntjänstgörande läkare rankar AT-utbildningen vid landets 67 sjukhus. Betyget är högt inom de flesta bedömda områden och dessutom högst i landet när det handlar om handledning inom kirurgi.

Pressmeddelande: Bra Livs drop-in-mottagning ska hjälpa Jönköpingsbor att enkelt få vård

Vårdcentralerna Bra Liv – en del av Region Jönköpings län - öppnar en mottagning i anslutning till butiken City Gross vid Asecs köpcentrum i Jönköping. Syftet med mottagningen, som är det första i sitt slag i länet, är att möta invånarna i vardagen och samtidigt göra det enkelt för Jönköpingsborna att få vård.

Minnesstund på Värnamo sjukhus

Fredag den 6 september hålls en minnesstund för Karolin Hakim. Vid minnesstunden har tidigare kollegor möjlighet till en stunds samvaro i stillhet och möjlighet att tända ljus.

Tenhults naturbruksgymnasium får Klimatpriset 2019

Tre män står med blommor och diplom

Tenhults naturbruksgymnasium får Jönköpings läns klimatpris 2019. Skolan är ett stort föredöme och inspirationskälla för hela Jönköpings län, och visar att det framgångsrikt går att kombinera miljö, klimat, landsbygd och hållbarhet, enligt motiveringen.

Carolina ger stöd till återhämtning vid psykisk ohälsa

Porträtt av en kvinna som står i en korridor

1 september började Carolina Sjölander en ny tjänst på psykiatriska vårdavdelningen på Värnamo sjukhus. Med sin patienterfarenhet ska hon vara ett stöd för patienterna och ett komplement till vårdpersonalen i arbetet med patienternas återhämtning.

Gemensamt vård- och omsorgscollege för förbättrad vård och omsorg

Nu ingår alla länets kommuner och Region Jönköpings län i ett gemensamt arbete för att kvalitetssäkra utbildningen för undersköterskor/skötare. Ambitionen är att öka attraktiviteten för vård- och omsorgsutbildningar de kommande åren.

Länsborna är nöjda med rehabiliteringen efter stroke

En patient får hjälp att kasta kubb-pinnar på en gräsmatta

Rehabilitering är viktig för den som drabbats av stroke. Patienterna i Jönköpings län är mycket nöjda med den rehabilitering de får, visar färsk statistik från kvalitetsregistret Riksstroke.

Vaccination mot rotavirus blir nationell – studie i Region Jönköpings län bidrog till beslutet

En kvinna håller ett spädbarn i famnen

Från 1 september 2019 ingår vaccination mot rotavirus i det nationella vaccinationsprogrammet för barn. Region Jönköpings län erbjuder kostnadsfri vaccination sedan 2014. De goda erfarenheterna av vaccinationen har bidragit till beslutet om nationellt införande.

Laboratoriemedicinska kliniken blir universitetssjukvårdsenhet

Två kvinnor och en man står på rad och ler stort.

Region Jönköpings län har nu ännu en universitetssjukvårdsenhet. Som andra klinik i länet får laboratoriemedicinska kliniken den fina titeln.

Region Jönköpings län utbildar för krisberedskap och civilt försvar

Martin Axelsson, samverkansofficer inom Försvarsmakten, står framför en lysande Power Point med en Sverigeflagga.

Tänk dig att elen bryts just nu och inte kommer tillbaka på flera månader – hur länge skulle du då klara dig utan bekymmer? Det och mycket mer fick regionstyrelsen och direktörerna inom Region Jönköpings län fundera på under en krisledningsutbildning onsdagen den 20 augusti 2019.

Psykiatrisk vårdjour ger stöd hemma

Tre kvinnor och en man sitter på en bänk

Den psykiatriska vårdjouren i Eksjö, Värnamo och Jönköping är en specialistpsykiatrisk resurs som finns tillgänglig varje dag som ett stöd för patienten i hemmet. Genom allt ifrån täta dagliga hembesök till telefonkontakt, kan många länsinvånare under en övergångsperiod få det stöd och den behandling som de behöver – utan inneliggande psykiatrisk vård.

Vi är till för alla - dags för prideveckor i Jönköpings län

Region Jönköpings län är självklart med när Jönköpings pridevecka drar igång. Måndag 19 augusti är det invigning på Kulturhuset Spira med tal, musik och teater. Veckan bjuder också på föreläsningar, möjlighet att göra hiv-test med snabbsvar och parad. Dessutom har Eksjö Kärleksvecka med start 24 augusti, Vetlanda har mångfaldsvecka 9-15 september och Tranås firar Regnbågsvecka 14-20 oktober.

114 anmälde sig som blodgivare under Blodomloppet

Tre personer står med diplom och blommor

5 716 deltagare gav sig tisdagskvällen 13 augusti ut på Blodomloppet i Jönköping. Deltagarna sprang eller gick den 5 eller 10 kilometer långa sträckan för att manifestera betydelsen av blodgivning.

Tranås Folktandvård har begränsad verksamhet under förmiddagen onsdag 14 augusti på grund av vattenläcka

På grund av vattenläckan i centrala Tranås under tisdagen kommer Tranås Folktandvård att ha begränsad verksamhet fram till klockan 10 under onsdagsförmiddagen.

Gnosjö Folktandvård öppnar 9 augusti igen

Problemen som uppstod efter vattenläckan i centrala Gnosjö och gjorde att Gnosjö Folktandvård fick stänga under förmiddagen är nu åtgärdade. Under morgondagen, fredag 9 augusti, kommer verksamheten vara igång igen fullt ut.

Vårdcentral och folktandvård i Gnosjö påverkas av vattenläcka

Gnosjö tätort är helt eller delvis utan vatten på grund av en läcka. Under arbetet med att hitta läckan har man fått stänga av vattnet i ett område där vårdcentralen ligger.

Höga temperaturer under kommande vecka

SMHI har utfärdat ett meddelande om höga temperaturer i Jönköpings län från onsdag 24 juli. Hög värme under en längre tid kan innebära extra påfrestningar för bland annat barn, äldre och personer med funktionsnedsättning eller vissa sjukdomstillstånd.

Ingen person har behövt uppsöka sjukhusvård på grund av branden i centrala Eksjö

Region Jönköpings län hanterar detta som en särskild händelse och är i beredskap. Den som får obehag av röken uppmanas att i första hand att ringa 1177 Vårdguiden.

Fortsatt högt förtroende och god tillgång till vård

En läkare med skägg tittar en annan man i munnen med hjälp av ett instrument.

Region Jönköpings län fortsätter att ligga i topp inom flera områden enligt Hälso- och sjukvårdsrapporten 2019, som jämför landets 21 regioner.

Pressmeddelande 2/7 2019: Stort fokus på stambanor för höghastighetståg under Almedalsveckan

Två män skakar hand

Nu är det dags att börja planera för bygget av stambanor för höghastighetsjärnväg – budskapet har varit tydligt från Region Jönköpings län under Almedalsveckan och frågan står högt på agendan när Jönköpings län för första gången gör en gemensam satsning i Almedalen.

Stambanor för höghastighetståg knyter samman Sverige

Åtta personer står och diskuterar på en scen.

Hur ska vi bygga nya stambanor för höghastighetståg? Under Jönköpings läns andra dag på Almedalsveckan möttes representanter från kommunal, regional och nationell nivå för ett panelsamtal. Argumenten var många både gällande utmaningar och vinster men en sak var samtliga överens om: nu är det dags att börja bygga.

Smart arena – länet satsning under Almedalsveckan är nu igång!

Två kvinnor genomför en invigningsceremoni i ett tält.

Nu är Smart arena, Jönköpings läns satsning under Almedalsveckan igång! Utvecklingskraft, spetskompetens, hållbarhet och starka framtidsutsikter – det är några av de områden som aktörer från Jönköpings län belyser under Almedalsveckan. I år gör vi för första gången en gemensam satsning för att skapa intresse och driva debatt under veckan.

EU-tjafs blir EU-fuss

Flera glada människor står samlade i en grupp. De håller om varandra. Alla har tröjor med symbolen för EU-tjafs på.

Inför EU-valet i våras, gjorde Europa Direkt i Jönköpings län en särskild kampanj för att nå unga människor. Fokus låg på områden med lågt valdeltagande och vid två tillfällen arrangerades EU-tjafs, debattkvällar med fika och artister, på fritidsgårdar. Den 2 juli presenteras projektet för europeiska politiker i Novi Sad, Serbien.

Gymnasieungdomar är författare för en sommar

Fyra ungdomar står i rad framför en vägg. Bakom dem står en vuxen.

-Jag känner mig inspirerad, som att vi är med i något stort. Så uttryckte sig pilotförfattarna Ullias Berglund och Joanna Hellström efter sina tre veckor som författare sommaren 2018. 2019 finns åtta sommarförfattare i Gnosjö, Jönköping och Tranås.

57 miljoner kronor till fästingforskning som ska göra hälso- och sjukvården bättre

Sommar, värme… och fästingar. De senaste årtiondena har antalet människor och djur som drabbats av fästingspridda sjukdomar ökat. Forskningsprojektet NorthTick, som startar i september 2019, ska stärka hälso- och sjukvårdens förmåga att förebygga, diagnosticera, behandla och ge information kring fästingburna sjukdomar.

Så arbetar vården i sommar

Region Jönköpings län har förberett sig för att hälso- och sjukvården ska fungera på ett bra sätt under årets semesterperiod, veckorna 25-34. Medarbetarna gör en stor insats tillsammans med cheferna för att på ett tryggt sätt erbjuda länets invånare god vård under sommaren.

Välkommen till klimatveckan 4–11 september

Hand som pekar mot blå himmel. Texten lyder Innovation, klimat & framtid. Klimatveckan 4-11 september 2019.

4–11 september arrangeras klimatveckan – en av länets största händelser inom klimatarbete. Veckan kommer att fyllas med massor av aktiviteter och inspiration!

Driftstörningar i telefonsystemet åtgärdade

Under tisdagen den 18 juni var det driftstörningar i telefonsystemet för Region Jönköpings län. Nu fungerar telefonin igen.

Kuratorer får efterlängtad legitimation

Fem kvinnor står och skålar tillsammans

Hälso- och sjukvårdskurator. Det blir den skyddade titeln när kuratorer inom hälso- och sjukvård från 1 juli 2019 har möjlighet att söka legitimation hos Socialstyrelsen – som den sista högskoleutbildade yrkesgruppen med patientkontakt inom hälso- och sjukvården.

Ny teknik och utökad kapacitet för avancerad hjärt-kärl-behandling

Region Jönköpings län planerar en stor satsning på Länssjukhuset Ryhov med ökad kapacitet för avancerade undersökningar och behandlingar av hjärta och blodkärl. Äldre utrustning byts ut samtidigt som kapaciteten utökas för att möta det ökade behovet av undersökningar och därmed fortsatt ge länets invånare bästa möjliga vård.

Vi har två nomineringar till länets klimatpris 2019!

Busschaufför sitter i buss och vinkar till mötande buss.

Tenhults naturbruksgymnasium har fullt fokus på praktiskt hållbarhetsarbete och Jönköpings Länstrafik ökar användningen av förnybara drivmedel. Vi är mycket stolta över dessa två satsningar som nu är nominerade till Jönköpings läns Klimatpris 2019.

Sjukvården i Jönköpings län föreslås få laddpunkter för elbilar

En elbil står på laddning.

Region Jönköpings län planerar en stor satsning på laddpunkter för elbilar vid de tre sjukhusen i Jönköpings län samt vissa vårdcentraler. Satsningen på drygt 22 miljoner kronor är en del i hållbarhetsprogrammet 2017-2020 och tillstyrktes tisdag 11 juni 2019 av regionstyrelsen inför beslut i regionfullmäktige.

Ny tandläkarutbildning ger regionala utvecklingsmöjligheter

Marcus Eskdahl (S), Carina Ödebrink (S), Rune Backlund (C), Jimmy Ekström (L), Elisabeth Töre (V), Acko Ankarberg (KD).

En modern och digital tandläkarutbildning planeras att starta i Jönköpings län. Målet är att framtidssäkra en jämlik tandvård för länets invånare, stärka förmågan att möta efterfrågan på tandläkarkompetens inom tandvården samt attrahera högutbildad arbetskraft till länet genom utvecklad forskning och utbildning.

Pressmeddelande 10 juni 2019: Smart arena – länet satsar under Almedalsveckan 2019

Utvecklingskraft, spetskompetens, hållbarhet och starka framtidsutsikter – det är några av de områden som aktörer från Jönköpings län kommer att belysa under Almedalsveckan. I år gör vi för första gången en gemensam satsning för att skapa intresse och driva debatt under veckan.

Stipendier till avgående studenter på Hälsohögskolan

Sju studenter som håller i blommor och sina stipendier.

Vid Hälsohögskolans avslutning den 7 juni delade kommuner och Region Jönköpings län ut stipendier till avgående studenter.

Misstänkt gasläcka på Asecs

Vid lunchtid fredag den 7 juni inkom larm om gasolycka på köpcentret Asecs i Jönköping. Orsaken var troligen läckage från en koldioxidpatron.

Svåra besked ska ges genomtänkt och på rätt sätt

Fyra personer sitter och  samtalar runt ett bord

För hälso- och sjukvårdens medarbetare är en av arbetsuppgifterna att hålla samtal med patienter som innebär svåra besked, om kroniska eller livshotande sjukdomar, trauman eller dödsbud. Margareta Andersson från Höglandet fick 2014 ett rakt och tydligt svårt besked – som samtidigt ingav hopp utan att lova för mycket.

Pressmeddelande 5 juni 2019: Sydsvenska regioner samarbetar för att nå nationella bredbandsmål

En öde landsväg

Regionsamverkan Sydsverige med regionerna Halland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg och Skåne har tecknat samverkansavtal med IP-Only som ska få bredbandsutbyggnaden i Sydsverige att ta nya steg och även nå glesbygden. Syftet med samarbetet är att ta ett samlat grepp för att påskynda bredbandsutbyggnaden och nå alla invånare och företagare i regionen med snabbt och robust bredband. Initiativet består av två delar, där det första fokuserar på bredbandsutbyggnad till glesbygden, den andra delen handlar om att skapa en sydsvensk digital arena som ger samhällsnytta för invånare och företag.

Pressmeddelande från Koalition för Jönköpings län: Förbättringar för folkhälsan 2020

Sex leende politiker med gröna träd i bakgrunden

Styrande Koalition för Region Jönköpings län väljer att fokusera på att förflytta perspektivet från sjukhusvård till mer folkhälso- och förebyggande arbete i direktiven inför 2020. I förlängningen ska det resultera i att människor i ett så tidigt skede som möjligt ska få stöd.

Pressmeddelande från Koalition för Region Jönköpings län: Smidig och tillgänglig kollektivtrafik 2020

En man i grå kostym står framför ett Krösatåg och kisar och ler.

För att kunna öka andelen som reser kollektivt vill styrande Koalition för Region Jönköpings län arbeta mer med anropsstyrd trafik under 2020. Länets företag och organisationer ska även kunna erbjuda anställda billigare resor med Länstrafiken.

Mer stöd och kunskap till egenvård i hälso- och sjukvården 2030

En grupp människor sitter och diskuterar vid ett bord

Framtidens hälso- och sjukvård behöver vara en vård som finns nära patienterna. En hälso-och sjukvård som sker i partnerskap med patienten, innehåller en rad digitala tjänster, mer förebyggande insatser och som går från att vara omhändertagande till att vara ett stöd i patientens ansvar för sin sjukdom. Hur det ska se ut, med siktet på 2030, diskuterades under en workshop i maj 2019 arrangerad av nämnd för folkhälsa och sjukvård.

Utvecklingskraft en mötesplats om hälsa, arbetsglädje och uthållighet

Bild på en man på en scen

Under två dagar samlades över 700 deltagare på Utvecklingskraft i Jönköping, Sveriges största mötesplats om hälso- och sjukvård, omsorg samt tandvård, med årets tema ”kraft till att skapa hälsa”. Deltagarna fick bland annat lära sig verktygen för att skapa glädje i arbetslivet, men även prov på uthållighet under extrema förhållanden, berättat av Johan Gustafsson, känd som ”Mali-svensken”.

Bodils forskning visar på betydelsen av läkemedelsbehandling vid opioidberoende

En kvinna står vid en pulpet

Opioider är en grupp starkt smärtstillande substanser som har sin givna plats inom sjukvården. Men det är också preparat som är extremt beroendeframkallande och som kan leda till missbruk och beroende som sjukdomstillstånd. Den läkemedelsassisterade behandling (LARO) som finns är mycket effektiv och samhällsekonomiskt lönsam, konstaterar Bodil Monwell, kurator på psykiatriska kliniken i Jönköping, i sin avhandling.

Region Jönköpings län hjälper till att ta fram nya läkemedel

Jenny Cajnerud Skala, vice ordförande i LIF sydost, Yvonne Pantzar, forskningssjuksköterska på den kliniska prövningsenheten i Region Jönköpings län, Mårten Lindström, ordförande i läkemedelskommittén, Region Jönköpings län, Mia Frisk, regionstyrelseordförande, Maria Fagerquist, forskningsansvarig, LIF, och Jonas Vikman, samhällspolitisk chef, LIF, hade ett samtal om hur Region Jönköpings län arbetar med kliniska prövningar av läkemedel.

Region Jönköpings län är en förebild när det gäller arbetet med att göra kliniska prövningar av läkemedel, enligt läkemedelsindustriföreningen LIF, som besökte Jönköping den 27 maj för att ta reda på mer.

Pressinbjudan 4 juni 2019: Forskarkonferens i Ystad om fästingburna sjukdomar

Den 3-5 juni 2019 samlas upp till 70 forskare från ett tiotal länder på Ystad Saltsjöbad för att presentera och diskutera aktuella och nya rön om fästingar och fästingburna sjukdomar. Bland annat om nya fästingarter som hittas alltmer frekvent i Sverige, om epidemiologi och diagnostik av "nya" sjukdomsframkallande mikroorganismer.

Företagsklimatet i Jönköpings län fortsätter att vara i topp

En man och en kvinna står i fabriksmiljö

Företagsklimatet i Jönköpings län är bäst i Sverige, visar den årliga enkätundersökningen från Svenskt Näringsliv. Ett resultat som upprepats varje år sedan undersökningen startade 2001.

Psykiatriska vården och omsorgen anställer utbildade peer support

En grupp människor står runt ett ståbord

Efter fem veckors utbildning är nu elva personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa klara för projektanställningar som peer support inom den psykiatriska specialistvården i Region Jönköpings län och den kommunala omsorgen för att med sin egen erfarenhet vara ett stöd för patienter och brukare.

Nyanlända får mer kunskap om sin diabetessjukdom

En kvinna och två män står och diskuterar tillsammans.

Diabetes typ 2 är ett växande folkhälsoproblem – även bland de människor som kommit nyanlända till Sverige på senare år. Därför har Region Jönköpings län startat diabetesskola där patienter som talar arabiska eller somaliska får undervisning i hur de ska hantera sin sjukdom och förändra sina levnadsvanor.

Region Jönköpings län ur barnens perspektiv

Två barn i utemiljö tittar in i kameran.

Nya möjligheter att följa upp hur länets barn och unga mår, särskilda insatser inom barnhälsovården i socioekonomiskt utsatta områden, start av Ungdomsmottagning online samt uppstart av ett barnskyddsteam. Det är några satsningar som presenteras i Region Jönköpings läns barnbokslut för 2018.

Utvecklingskraft – Sveriges största mötesplats för förbättringsarbeten inom hälso- och sjukvård, omsorg samt tandvård

Bild på symbolen för Utvecklingskraft

Den nationella konferensen Utvecklingskraft arrangeras av Region Jönköpings län och vänder sig till alla som arbetar inom hälso- och sjukvård, tandvård samt omsorg. Under två dagar får över 650 besökare ta del av inte mindre än 141 förbättringsarbeten presenterade genom seminarier, workshops, posters och utställningar.

Hemsjukvård av barn blir allt vanligare

En kvinna med grön vårdskjorta och blå täckväst ler.

Drivkraften för Monica Ekelund, barnsjuksköterska på barnkliniken, är att tiden innan barnet förhoppningsvis blir friskt igen ska vara så kvalitativ som möjligt. Då är det viktigt att erbjuda hemsjukvård, något som allt fler använder.

Kari hittade tillbaka till arbetslivet med stöd från FIA

En kvinna står framför en bokhylla med pärmar

Sjukdom och arbetslöshet gjorde att Kari Lindholm i Jönköping fick byta spår i yrkeslivet. Idag stortrivs hon med nytt jobb i Kammarrättens arkiv, ett arbete hon fått med hjälp av Funktionsnedsatta i Arbete, FIA, som stöttar henne under lång tid.

Rättspsykiatrin håller nätverksträff i Jönköping

En man och tre kvinnor står framför en vägg

Inom den rättspsykiatriska vården finns det patienter med neuropsykiatriska problem. Neuropsykiatri är därför årets tema när Nätverket för rättspsykiatrisk omvårdnad arrangerar nationell konferens i Jönköping 23-24 maj, för andra gången i Jönköping sedan nätverket startade 2001.

Fysisk träning ger mer kraft för cancerbehandlingen

Flera personer tränar på ett gympapass

Efter en timmes gympapass med tio olika stationer är de som mest 30-talet deltagarna rejält svettiga och trötta. Sedan 23 januari träffas de varje onsdag eftermiddag för att träna, fika och basta, med en sak gemensamt – de är i en pågående eller avslutad behandling för cancersjukdom.

Fler drop-in-tider hjälper ADHD-patienter till en fungerande vardag

En leende kvinna sitter mittemot en annan som man bara ser håret på.

Många ADHD-patienter har ett fullt fungerande liv med hjälp av mediciner. Tack vare drop-in-tiderna på psykiatriska kliniken i Jönköping kan de förnya sina recept smidigt, och vardagen blir lättare.

Brand i Gislaved 17 maj

Branden i en skumplastbutik i centrala Gislaved fredag 17 maj 2019 var vid 20-tiden på fredagskvällen under kontroll.

Nya stadsbussarna ett lyft för resenärer och förare

En förare kör en buss i stadsmiljö

Den glider fram nästan ljudlöst i stadsmiljön, med rymliga innermått, bred mittgång och usb-uttag vid varje plats. Dessutom ger nedförsbackar energi till en kompletterande elmotor. Nu är det dags för 32 nya ledbussar att rulla ut på Jönköpings gator i stomlinjenätet, med ökad komfort för resenärerna.

Tjänstedesign: Patienterna deltar i utvecklingen av vården

Två män står framför en poster

Med hjälp av patientkontrakt ska varje patient få en tydlig överenskommelse med vården med bland annat fast vårdkontakt, sammanhållen plan och information om vad som händer i nästa steg. Arbetsmetoden för att skapa patientkontrakt kallas tjänstedesign, och handlar om att i olika steg skapa väl fungerande processer för patienterna. I detta arbete bidrar personer med stor erfarenhet av att vara patienter.

Utredning angående kränkningar

Enligt arbetsmiljöförordningens 18 § och Arbetsmiljöverkets författningssamling 2015:4 4 § (AFS 2015:4) har Region Jönköpings län genomfört en utredning efter anmälningar om kränkning på arbetsplatsen. Verksamheten är Smålands Musik och Teater.

Podden Nära dig – berättelser från patienter och närstående

Tre personer sitter på en gräsmatta och samtalar.

Region Jönköpings län startar nu en podd, Nära dig. Vi vill ge lyssnarna berättelser om vården som ibland tar tid att berätta, för att en större bild ska framträda. Det kan exempelvis handla om att få en diagnos, hur ett vårdförlopp kan gå till eller om att berätta för sitt barn att man har cancer.

Politiska ungdomsförbund får bidrag inför EU-valet

Inför EU-valet 2019 har regionstyrelsen vid sitt möte tisdag 14 maj beslutat om en extra insats för att öka valdeltagandet bland unga. För att främja ungas engagemang och möjligheter att påverka, får de politiska ungdomsförbunden ett ekonomiskt bidrag till sitt arbete inför EU-valet.

Fotoremisser ger snabb specialistbedömning av hudförändringar

En vårdklädd kvinna står och fotograferar en hudförändring.

Vårdcentralerna i Jönköpings län kan skicka fotoremisser om misstänkta hudförändringar till hudkliniken på Länssjukhuset Ryhov. Detta gör att patienten får en snabb specialistbedömning om hudförändringen är ofarlig, behöver undersökas och behandlas vidare hos specialistvården eller kan skäras bort direkt på vårdcentralen. Under 2018 skickades totalt 5 800 så kallade tumörremisser.

Barn- och ungdomsmedicinska kliniken blir universitetssjukvårdsenhet

En leende sjuksjöterska tar blodtrycket på en liten flicka som också ler tillbaka.

Barn- och ungdomsmedicinska kliniken på Länssjukhuset Ryhov har som första klinik i Region Jönköpings län blivit godkänd som universitetssjukvårdsenhet.

Pressmeddelande: Frikort för sjukvård blir elektroniskt

En man med keps går mot en vårdcentral. Han bär på sitt personnummer, siffror i rött.

Från och med tisdag 14 maj 2019 behöver du som besöker hälso- och sjukvården eller tandvården i Region Jönköpings län inte längre spara kvitton eller samla stämplar i ett häfte. Det räcker att uppge personnummer så känner systemet av om högkostnadsskyddet är uppnått eller om du ska betala.

Njursjukvård för barn handlar om allt från sängvätning till transplantationer

Leende kvinna stående i en korridor

Barn, precis som vuxna, kan få njursjukdomar som i svåra fall leder till behov av njurtransplantation. Nu finns teknik som gör att vissa sjukdomar med kopplingar till njurarna kan upptäckas redan på fosterstadiet, och att transplantationer därmed kan undvikas.

Pressinbjudan 13 maj: Föreläsning om fästingburna infektioner och sepsis

Två kvinnor och en man står tillsammans

Hur farliga är fästingar? Vilka är tecknen på att man drabbats av en allvarlig infektion, sepsis, som kräver snabb behandling? Dessa två aktuella och viktiga ämnen föreläser infektionsläkarna Anna J Henningsson och Jesper Svefors om för allmänheten som inledning på den nationella konferensen Infektionsveckan och Mikrobiologiskt vårmöte i Jönköping.

Infrastrukturministern inledde den första Regiondagen

Tre personer står framför en poster och tittar upp i kameran

Ett 80-tal personer från länets kommuner, organisationer, näringsliv, länsstyrelsen och andra viktiga aktörer deltog när Region Jönköpings län arrangerade Regiondagen, ett tillfälle för att diskutera länets gemensamma utmaningar. Höghastighetsjärnvägen var ett av dagens fokusområden, och infrastrukturminister Tomas Eneroth inledde.

Lärcafé ger mer kunskap och ökad trygghet i sin sjukdom

En man och en kvinna står och pratar

För den som drabbas av hjärtsvikt blir det tydliga konsekvenser, som försämrad ork, behov av ständig medicinering och oro för hälsan. För att besvara alla de frågor som finns har Vetlanda/Landsbro vårdcentral under våren 2019 drivit lärcafé för patienter och anhöriga om hjärtsvikt – först ut i länets primärvård.

Svenska gastrodagarna i Jönköping lyfter fram forskningen

Två män tittar upp i kameran

Medicinska leversjukdomar och inflammatoriska tarmsjukdomar, IBD, är i fokus när omkring 700 kirurger och gastroenterologer samlas till Svenska Gastrodagarna i Jönköping, 8-10 maj 2019.

Pressinbjudan 6 maj 2019: Höghastighetsjärnvägen het fråga på regiondag

Måndag 6 maj 2019 bjuder Region Jönköpings län in till en dag med fokus på frågor som är centrala för länets hållbara utveckling och tillväxt. I centrum står den regionala utvecklingsstrategin, och särskilt inbjuden är infrastrukturminister Tomas Eneroth. Övriga inbjudna är bland annat riksdagsledamöter, ledande politiker och tjänstepersoner från länets kommuner, intresseorganisationer och näringsliv.

Prisad filmskapare ger röst åt tusentals döda i ny bok

Ali Alibrahim, journalist, dokumentärfilmare och tidigare fristadsförfattare i Region Jönköpings län, släpper sin bok Syrien lever och dör tisdag den 7 maj 2019 på Fokus, Stadsbiblioteket i Jönköping. Välkommen till boksläpp med filmvisning!

Region Jönköpings län har höga mål för patientsäkerhetsarbetet

Säker vård-pussel

Larm vid misstänkt sepsis, test med ronder för antibiotikagenomgång och verktyg för identifiering av patienter med risk för allvarlig försämring av sin hälsa. Det är några av de åtgärder som införts under 2018, visar Region Jönköpings läns patientsäkerhetsberättelse.

Maysae Quttineh ny ordförande för Institutet för biomedicinsk laboratorievetenskap

En kvinna i vårdkläder håller upp en odlingsplatta

Till vardags är Maysae Quttineh biomedicinsk analytiker på mikrobiologen, Länssjukhuset Ryhov och utvecklingsledare på Qulturum. Sedan onsdag 24 april är hon också ordförande för IBL, Institutet för biomedicinsk laboratorievetenskap, yrkesorganisation för cirka 3000 biomedicinska analytiker, BMA, i Sverige.

Länstrafiken serverade kaffe i morgonrusningen

Tre personer står tillsammans med en buss i bakgrunden

En kopp rykande hett kaffe mötte resenärerna i morgonrusningen vid Juneporten, Råslätt och Esplanaden i Huskvarna, när det var dags för första vardagen efter påskhelgen. För Jönköpings Länstrafik är det ett sätt att lyssna in resenärernas synpunkter.

Blivande operationssköterskor undersökte hanteringen av sterila instrument i uppdukningsrum

Två operationssköterskor står i ett uppdukningsrum

Operationsinstrument kan under rätt förutsättningar stå uppdukade i upp till sex timmar utan att påverkas av bakterietillväxt. Det visar en undersökning som Susanne Tegeskog och Johan Klovhall på Värnamo sjukhus gjorde under sin utbildning till operationssköterskor. De belönas nu med stipendium och resultatet kan ge vägledning för hantering av sterila instrument.

Kommunalt forum - för länets bästa

Två kvinnor hälsar genom att ta i hand. Bakom dem står två män och ler.

En solig men kall morgon i april startar årets andra möte mellan länets 13 kommuner och Region Jönköpings län. Kommunalt forum är en viktig samarbetsyta som ständigt utvecklas.

Pressmeddelande: Nyanlända journalister och författare får stöd och utbyte med svenska kollegor

Kollega till kollega, heter Reportrar utan gränsers ettåriga projekt där journalister och författare som kommer som nyanlända till Sverige, eller har varit här en tid, ska få möjlighet till fortsatt arbete i sitt nya hemland. Region Jönköpings län är en av tre regioner som ska hjälpa till med matchningen med svenska kollegor för ett utbyte av erfarenheter och kontaktnät.

Hållbarhetsarbetet visar gott resultat

Illustrationer som visar förnybara energikällor, hbtq-diplomering, tjänsteresor och livsmedel.

Fortsatta energieffektiviseringar, fler genomförda utbildningar kring likabehandling, och investeringar finansierade med egna medel. Region Jönköpings läns hållbarhetsredovisning visar att vi har mycket att vara stolta över, men också utmaningar att arbeta vidare med.

Ny vårdgaranti ger vård snabbare av vårdcentralens alla resurser

En manlig fysioterapeut undersöker en manlig patients knä

Den som söker vård för ett nytt eller försämrat hälsoproblem, eller behandling som inte ger effekt, har rätt till medicinsk bedömning inom tre kalenderdagar av legitimerad medarbetare på vårdcentral. Den nya nationella vårdgarantin har gjort att patienterna snabbare kommer till rätt yrkesgrupp.

Den psykiatriska vården får medarbetare med egen erfarenhet

Två kvinnor sitter vid varsin laptop

1 september 2019 får den psykiatriska specialistvården i Region Jönköpings län och två kommuner nya medarbetare, peer support. Genom sin egen erfarenhet av psykisk ohälsa och återhämtning, ska de vara ett stöd till patienterna med samtal, promenader och andra aktiviteter.

Sjukhusbiblioteket Ryhovs nya barnavdelning är en plats för alla barn

En kvinna klädd som clown och ett barn klipper ett blått och gult band med en sax framför en bokhylla.

Som en del i arbetet att lyfta barnperspektivet på Länssjukhuset Ryhov har sjukhusbiblioteket skapat en ny barnavdelning. Glänta, som avdelningen heter, invigdes torsdag 4 april 2019 och ska vara en plats för alla barn på sjukhuset, både de som är patienter och de som är besökare.

Studie om vaccin mot rotavirus fick vetenskapliga priset 2018

En kvinna håller upp blommor och ett diplom

2014 införde Region Jönköpings län erbjudande om vaccination av spädbarn mot rotavirus. Effekten av detta har varit mycket god, med färre barn som behöver sjukhusvård, konstaterar barnhälsovårdsöverläkare Carin Oldin i en uppföljande studie som belönas med Region Jönköpings läns vetenskapliga pris 2018.

Vinnare i årets influensavaccinationstävling utsedda

Fyra leende kvinnor står och tar emot ett inramat diplom.

Bankeryds vårdcentral fick idag besök av Region Jönköpings läns smittskyddsläkare Malin Bengnér som delade ut pris för bästa jobb med årets influensavaccinationer.

Värnamo sjukhus blev Årets tillväxtprofil

Två kvinnor och tre män står tillsammans med blommor och diplom

Värnamo sjukhus har stor betydelse för tillväxten i Värnamoområdet. Det anser Värnamo kommun som valde att utse sjukhuset till pristagare i kategorin ”Årets tillväxtprofil” när årets näringslivsgala i Värnamo hölls på fredagskvällen 5 april 2019 i Gummifabriken, Värnamo.

9 april 2019: Följ regionfullmäktiges behandling av årsredovisningen 2018

När regionfullmäktige sammanträder tisdag 9 april 2019 är en av punkterna behandling av Region Jönköpings läns årsredovisning 2018. Den visar på bra resultat för både regional utveckling och hälso- och sjukvården. Dessutom en god hushållning med resurserna, vilket också en färsk sammanställning av tidningen Dagens Samhälle visar, där Region Jönköpings län är en av enbart tre regioner som redovisar en långsiktigt god ekonomi.

Stort intresse för att titta på Höglandssjukhusets nya vårdlokaler

Människor strömmar in i en vårdlokal

Den 5 april 2016 togs det första spadtaget. Exakt tre år senare kunde medarbetare och allmänhet strömma in på fredagslunchen för att bekanta sig med den 29 000 kvadratmeter stora och nya vårdbyggnad på Höglandssjukhuset som om ett år kommer att inrymma ortopedklinik och operations- och intensivvårdsklinik – och mycket annat.

Pressinbjudan 9 april 2019: Studie om rotavirus får vetenskapliga priset 2018

En kvinna håller ett litet spädbarn på armen

2014 införde Region Jönköpings län vaccination av spädbarn mot rotavirus som andra landsting/region i Sverige. Effekten av detta har varit mycket god, med halverad sjukhusvård av små barn för allvarliga diarrésjukdomar. Det konstaterar barnhälsovårdsöverläkare Carin Oldin i en uppföljande studie som belönas med Region Jönköpings läns vetenskapliga pris 2018.

Region Jönköpings län presenterade förbättringsarbeten på internationell sjukvårdskonferens

En man och en kvinna står och föreläser på en scen

Patientkontrakt, simulering av samordnad vårdplanering, kunskapsstyrning och hur chefer får stöd och inspiration, var några av de ämnen som representanter från Region Jönköpings län föreläste om vid den stora hälso- och sjukvårdskonferensen i Glasgow 27-29 mars.

Ett gemensamt språk öppnar dörrar

En grupp kvinnor studerar runt ett bord

På närservice, Värnamo sjukhus, har många medarbetare inom städ ursprung från andra länder. Som en del i integrationen och Region Jönköpings läns arbete med Agenda 2030 deltar ett tiotal medarbetare i satsningen Språka, med utbildning i svenska en dag i veckan under två terminer för en ökad delaktighet i arbetslivet.

Invigning av ny barnavdelning på Sjukhusbiblioteket Ryhov

Ett barn sitter och läser en bok som hen håller framför sig.

Sedan hösten 2018 har arbetet pågått på Sjukhusbiblioteket Ryhov för att skapa en ny barnavdelning, Glänta. Torsdagen 4 april är det dags för invigning.

Pressmeddelande 3 april 2019: Ny konsttriennal i Småland

En man står och blåser rök genom näver

Nya Småland 2019-2020 är kulmen på ett samarbete som initierats av fyra konstinstitutioner och tre regioner. Sedan 2016 har Nya Småland organiserat konferenser, seminarier, residens, workshops och internationella samarbeten i hela landskapet. Detta arbete har nu resulterat i den första upplagan av en samarbetsbaserad, experimentell konst- och designtriennal, utspridd i tid och rum, som fokuserar på processerna i lika stor utsträckning som de publika händelserna.

Pressmeddelande 3 april 2019: Internationell tvärkonstnärlig sommarskola lanseras!

En flygbild över Sörängens folkhögskola.

Kultur och utveckling, Region Jönköpings län, lanserar tillsammans med Sörängens folkhögskola i Nässjö en sommarskola i dans, litteratur eller samtidskonst. Skolan riktar sig till utövare som vill vidareutveckla sitt konstnärskap enskilt och tillsammans med andra konstnärer. Skolan omfattar även tvärkonstnärliga inslag.

Dags för EU-tjafs: snack om demokrati

Två blå pratbubblor med texten Dags för EU-tjafs i gult och vitt.

Fredag 5 april är det premiär för EU-tjafs, en satsning för att nå ungdomar på deras hemmaplan med diskussioner om EU och demokrati. Satsningen görs på fritidsgårdar i Jönköpings kommun inför EU-valet i maj.

Stora insatser för kvinnors hälsa ger effekt

Gruppbild på nio personer från länets kvinnohälsovård

De stora nationella insatser inom fem områden som inleddes 2015 kring kvinnors hälsa och förbättrad förlossningsvård ger effekt i form av bland annat ökad trygghet, stärkt eftervård och färre allvarliga bristningar. Det visar en rapport från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, tisdag 2 april 2019. I Region Jönköpings län pågår utvecklingsarbeten inom en rad områden.

Pressinbjudan 5 april 2019: Öppet hus i nya hus 37 på Höglandssjukhuset, Eksjö

Fasad av en ny vit sjukhusbyggnad

Exakt tre år efter startskottet för byggnationen öppnar nu hus 37 dörrarna för allmänhet, medarbetare och media. Även om huset inte är klart förrän i februari 2020 får den som besöker Öppet hus en försmak av det färdiga huset. Det bjuds på rundvandring till flera intressanta stationer och enkel förtäring.

Distriktsläkaren Michael är en uppskattad mentor

Fem personer står tillsammans och håller upp blommor och diplom

Michael Björnlinger, distriktsläkare på Rosenhälsans vårdcentral i Huskvarna, utses till Årets mentor 2018 inom Region Jönköpings län av Sveriges Yngre Läkares Förening, Sylf. En överrumplad pristagare fick ta emot hyllningar, diplom och blommor i samband med eftermiddagsfikat fredag 29 mars 2019.

Vårdcentraler planerar studentdrivna mottagningar

Två kvinnor står och gör v-tecken framför en grävmaskin

Den nya vårdcentralen i Råslätt utanför Jönköping blir en av de vårdcentraler som även får en mottagning driven av studenter – blivande läkare, sjuksköterskor och arbetsterapeuter. Denna kliniska undervisningsmottagning ger studenterna träning i det viktiga teamarbetet i vården.

Tillgången på bredband ökar snabbt i Jönköpings län

En man håller upp en fiberkabel.

Cirka 77 procent av hushållen i Jönköpings län har nu tillgång till bredband genom fiber- och mobilnät med 100 Mbit/sekund i hastighet. Jönköpings län är trea i Sverige i utbyggnadstakt, konstaterar Post-och telestyrelsen i sin årliga rapport om mobiltäckning och bredbandskartläggning.

Blivande undersköterskor studerade hälso- och sjukvården på Länssjukhuset Ryhov

En grupp undersköterskeelever står och lyssnar på en undersköterska på rehabmedicin.

Hur ser rollen som undersköterska ut inom sjukvårdens olika verksamheter? Det ville blivande undersköterskor på Vetlanda lärcentrum veta mer om, och fick därför göra en heldags studiebesök på Länssjukhuset Ryhov med inblick i många verksamheter.

Första spadtaget för vårdcentrum i Råslätt

En man och två kvinnor gräver i en sandhög med spadar

Några symboliska spadtag måndagen den 25 mars 2019 blev startskottet för byggnationen av ett nytt och efterlängtat vårdcentrum i Råslätt strax söder om Jönköping, med bland annat vårdcentral, Folktandvård och familjecentral.

Rotavirus ska ingå i nationella vaccinationsprogrammet

Rotavirusinfektion är en mycket smittsam mag- och tarminfektion som drabbar i princip alla barn i Sverige. Från den 1 september 2019 kommer rotavirus att ingå i det nationella vaccinationsprogrammet för barn. Region Jönköpings län har erbjudit vaccination mot rotavirus sedan 2014.

Ny röntgenteknik bidrar till jämlik vård

En röntgensköterska förbereder en patient för undersökning.

Länssjukhuset Ryhov ska under 2019 och 2020 få sina tre datortomografer utbytta till den allra senaste tekniken för skiktröntgen. Utbytet ger möjlighet till röntgenundersökningar av hjärtats kranskärl inom Region Jönköpings län. Nämnd för folkhälsa och sjukvård tillstyrkte onsdag 20 mars 2019 investeringen på cirka 48 miljoner kronor inför beslut i regionfullmäktige.

Nominera till årets klimatpris!

Illustration av träd, sol och en glödlampa med en växt i. Texten lyder: Alla kan (åter)vinna. Jönköpings läns miljövänligaste pris.

Bra klimatarbete ska belönas – eller hur? Nu är det dags att nominera till klimatpriset 2019!

Första spadtaget för Råslätts nya vårdcentrum

Ett brunt fyravåningshus. Bottenvåningen är grå. Himlen är blå. Utanför är det folk som cyklar, går med barnvagn och hund.

Den 25 mars 2019 kommer första spadtaget tas för Region Jönköpings läns satsning på ett nytt och efterlängtat vårdcentrum på Råslätt i Jönköping. Där kommer bland annat vårdcentral, Folktandvården och familjecentral att finnas.

Föreläsning 18 mars: Lär dig mer om tarmcancer

Vad är en normal tarmfunktion och när bör man söka vård för sina tarmsymtom? Vad är tarmcancer? Hur behandlar man denna sjukdom och vad kan man göra för att minska risken att drabbas? Måndag 18 mars, under tarmcancermånaden, ger tarmkirurgerna Lina Hellman och Niklas Zar mer kunskap om tarmcancer i en offentlig föreläsning.

Region Jönköpings län deltar i internationell konferens för förbättringar inom vården

27-29 mars 2019 arrangeras den årliga internationella konferensen International Forum on Quality and Safety in Healthcare. Region Jönköpings län kommer att finnas på plats i Glasgow med runt 20 deltagare.

Gymnasieelever blir EU-parlamentariker

Våren 2019 är det val till EU-parlamentet och informationskontoret Europa Direkt i Jönköpings län har många aktiviteter på gång. Fredag 15 mars arrangeras rollspelet Model EU, om arbetet i Europaparlamentet för gymnasieelever från Gislaved, Tranås och Halland.

Majoriteten av de anställda på Smålands Musik och Teater upplever att de har en bra arbetsplats

Arbetsmiljön och trivseln på Smålands Musik och Teater är generellt sett god med stolta medarbetare, men hur medarbetarna upplever arbetsplatsen är starkt tudelat. Det visar slutrapporten gällande situationen på Smålands Musik och Teater som nu presenterats av organisationskonsulten.

Invigning av konstnärlig gestaltning, Värnamo sjukhus

ett nytt konsverk utanför sjukhuset. det består av ett prisma av plast/glasbitar i olika färger.

I augusti 2016 kunde den ombyggda södra entrén till Värnamo sjukhus öppnas. Den gav möjlighet till en helt ny konstnärlig gestaltning vid entrén. Den 8 mars 2019 är det dags att inviga Color membrane #2.

Region Jönköpings län först med tobaksavvänjning via nätet

Inloggningen till Tobakshjälpen sker med säker inloggning, exempelvis via mobilt bank-id.

Region Jönköpings län är först ut i landet med att erbjuda tobaksavvänjning via nätet. Nu påbörjas arbetet med att sprida kunskaperna och programmet Tobakshjälpen till andra regioner.

Företagsjouren räddar arbetstillfällen på företag i kris

2018 var ett framgångrikt år för Företagsjouren, som stödjer företag i kris. Insatserna ledde till att 150 arbetstillfällen i Jönköpings län kunde räddas.

Intensiv start på pollensäsongen – pollenkoll.se igång

En kvinna lyfter ur en rund burk från en liten satellitliknande metallgrej på ett platt tak.

Fredagen den 1 mars 2019 startar ett säkert vårtecken – pollenkollen. Våren har ju kommit tidigt i år och pollensäsongen har redan startat med höga halter alpollen.

Region Jönköpings län minskade kostnaden för inhyrd personal 2018

Region Jönköpings län är en av tio regioner i Sverige som under 2018 minskade kostnaden för inhyrd personal i hälso- och sjukvården. Det visar den bemanningstrend som Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, redovisar.

Region Jönköpings län minskade kostnaden för inhyrd personal 2018

Region Jönköpings län är en av tio regioner i Sverige som under 2018 minskade kostnaden för inhyrd personal i hälso- och sjukvården. Det visar den bemanningstrend som Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, redovisar.

Fortsatt högt förtroende och god tillgång till vård

En sjuksköterska i blå rock klämmer en pojke på armen, tittar på honom och ler.

Återigen visar den nationella jämförelsen Hälso- och sjukvårdbarometern goda resultat för Region Jönköpings län. När det gäller tillgång till vård och förtroendet för hälso- och sjukvården placerade sig Region Jönköpings län högst i landet 2018.

Mikrosystemfestivalen sprider kunskap och skapar nätverk

Gruppbild på 10 personer

Till den 16:e internationella Mikrosystemfestivalen i Jönköping kommer omkring 170 deltagare från tolv olika länder, ledare, chefer och förbättringscoacher inom hälso- och sjukvård, för att ta del av forskning och utvecklingsarbete och få inspiration till förbättringsarbete på hemmaplan.

Öppna jämförelser 2018: Region Jönköpings län har en god och kostnadseffektiv vård

En sjuksköterska lyser i örat på en patient

Den hälso- och sjukvård som Region Jönköpings län erbjuder länets invånare har hög tillgänglighet och god kvalitet. I 33 av totalt 51 mått är resultatet bättre än genomsnittet för riket. Detta till en kostnad som är lägre än rikssnittet, visar Socialstyrelsens rapport Öppna Jämförelser 2018– En god vård?

Kultur för det friska i sjukvården

Petter Andersson från Smålands musik och teater gör en uppläsning av "Älska mig och skriv", brevväxlingen mellan av Anton Tjechov och Olga Knipper. Publiken är patienter på sluten psykiatrisk avdelning.

Det är en eftermiddag i december. En elektrisk ljusstake lyser upp det svarta fönstret. Fyra kvinnor sitter i varsin fåtölj i dagrummet och lyssnar på kärleksbrev som skrevs för nästan 120 år sedan.

Pressinbjudan: Delta i kultur - må bättre och lev längre

Den 28 februari 2019 är det dags för årets Kultur för hälsa-konferens. Deltagarna kommer att få ta del av forskning och exempel på hur kultur kan användas för att främja hälsa.

Pressinbjudan: SustainAbility – för att skapa en hållbar framtid

Den 26 februari - 1 mars 2019 hålls den internationella kliniska Mikrosystemfestivalen som arrangeras av Region Jönköpings län. Festivalen vänder sig till ledare, chefer, förbättringscoacher och andra som arbetar med kvalitetsfrågor inom hälso- och sjukvård.

Undersköterskor och uppfinnare

Tre kvinnor i vårdkläder står och ler och visar upp en skyltdocka med svarta underbyxor oxh en mätsticka i metall.

Det där lilla extra runt magen, hur ska jag veta om det är för mycket eller helt ofarligt trivselfett? För några år sedan fick ett par undersköterskor i Gislaved och Värnamo en idé som kan hjälpa till att svara på frågan.

Sjukhusimam är på plats

Hamza sitter på en matta och har en liten muslimsk hatt på huvudet.

Hamza Terzic visar oss in på sin nya expedition precis innan han ska väg på fredagsbön. Rummet håller på att möbleras, och kommer framöver att fyllas av samtal om islam, livet, döden och allt däremellan.

Rådgivningssamtal som hanterats av 1177 Vårdguiden på telefon i Jönköpings län påverkas inte av säkerhetsluckan

En säkerhetslucka hos en underleverantör för 1177 Vårdguiden på telefon i Stockholm, Värmland och Sörmland har upptäckts och åtgärdats. Rådgivningssamtal som hanterats av 1177 Vårdguiden på telefon i Jönköpings län påverkas inte av säkerhetsluckan.

Hög vaccinationsgrad mot mässling i Jönköpings län

97,6 procent av alla barn i Jönköpings län blir vaccinerade mot mässling, en stabil nivå som dessutom ökat något och ligger högre än riksgenomsnittet. Vaccinationen ger ett bra skydd mot denna besvärliga sjukdom som just nu ökar i världen och även förekommer i Sverige.

Här spirar skaparglädje och inspiration

Kvinnor sitter runt ett bord och stickar

Att engagera, bjuda in och låta fler upptäcka glädjen i att skapa med sina egna händer, det är något Eva Landén varje dag arbetar med i rollen som utvecklare inom Region Jönköpings län. En roll hon beskriver som fantastisk och utvecklande.

Hög självskattad hälsa i Jönköpings län

En grupp kvinnor tränar i gympasal

Hälsan i såväl Sverige som Jönköpings län är god. Kvinnor i Jönköpings län har den högsta självskattade hälsan i Sverige. Men ojämlikheten består och har i vissa fall ökat. Det konstaterar den nationella rapporten Öppna jämförelser folkhälsa från Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Regionalt serviceprogram värnar tillgången på livs- och drivmedel på landsbygden

Bussar som åker på en landsväg

Närhet till livsmedelsbutiker och tankställen är viktiga exempel på service på landsbygden. Det regionala serviceprogrammet innehåller många aspekter på kommersiell och offentlig service. Målsättningen att människor ska kunna bo, arbeta och driva näringar i alla delar av Jönköpings län, även på landsbygden och mindre orter.

Pressmeddelande: Sara-Lovise Ewertson får Paul Petersons konststipendium 2019

Sara-Lovise Ewertson, konststuderande från Jönköpings län, får ta emot 2019 års stipendium på 50 000 kronor från Paul Petersons stiftelse, en stiftelse som Region Jönköpings län förvaltar. Den 25 februari, på Paul Petersons födelsedag, delas stipendiet ut.

Utvecklingsarbetet av cancervården går in i ”andra halvlek”

Fyra personer samtalar på en scen

Standardiserade vårdförlopp är nationellt infört för 31 cancerdiagnoser. Nu handlar det om att trimma processerna för att klara behandling inom utlovad tid och att utveckla processen efter start av behandling. Fyra cancerprocesser med SVF-förlopp blir under 2019 pilotprocesser i detta arbete som sjukvården gör med patientmedverkan. Samtidigt fortsätter arbetet med att utveckla en sammanhållen rehabilitering.

Alla får plats-veckan i Aneby får folkhälsopriset 2018

Gruppbild på fullmäktiges scen

En sensommarvecka varje år blir Fredstorget i Aneby samlingspunkten för musik, dans, föreläsningar, mat från olika länder och inte minst mänskliga möten – mellan olika kulturer, över generationsgränser och grannar emellan. Detta gör organisationsgruppen för Alla får plats-veckan till mottagare av Region Jönköpings läns folkhälsopris 2018, som delades ut av regionfullmäktige tisdag 5 februari 2019.

Pressinbjudan: Jönköpings län ska bli ledande inom e-handel och logistik

Region Jönköpings län har dragit igång ett treårigt projekt, e-merge, där Jönköpings län ska bli ett ledande kunskaps- och utvecklingscentrum för digitala affärer och logistik. I takt med att köpbeteenden ändras alltmer mot onlinehandel, behöver företagen förändra sina varuflöden, sin försäljning och hur de tar betalt. Onsdag 6 februari arrangeras kick-off och nätverksträff.

Fortsatt utveckling inom Smålands Musik och Teater

De interna problemen inom Smålands Musik och Teater bottnar i en historisk konflikt, men det finns förutsättningar för utveckling och förändring. Det visar den delrapport som framställts av en extern organisationskonsult som en del i arbetet med kommunikationen inom verksamheten.

Riktade hälsosamtal förlänger liv

En kvinna iklädd vit vårdrock ler mot en annan kvinna som hon har ett samtal med.

Hälsosamtal kan bidra till att minska förtida död enligt en långtidsstudie av Hans Lingfors och Lars-Göran Persson, läkare och forskare inom Region Jönköpings län. Idag, den 30 januari 2019, presenteras studien i den medicinska tidskriften British Medical Journal.

En av landets bästa verksamheter och ekonomi i balans 2018

När 2018 summeras kan invånarna i Jönköpings län glädja sig åt ännu ett år med en av landets bästa verksamheter inom hälso- och sjukvården. När Sveriges mellanstora sjukhus rankas är Värnamo sjukhus nummer ett, Höglandssjukhuset Eksjö nummer två och Länssjukhuset Ryhov nummer sju. På alla tre sjukhus sker stora investeringar för att fortsätta att möta framtidens behov. Även länets vårdcentraler har i mätningar mycket högt förtroende hos invånarna.

Unikt avtal ger fördjupat samarbete i Sydöstra sjukvårdsregionen

En sjuksköterska behandlar en patient i en säng

Region Jönköpings län, Region Kalmar län och Region Östergötland har länge samarbetat inom Sydöstra sjukvårdsregionen. Nu fördjupas det samarbetet ytterligare genom ett unikt avtal tillsammans med Linköpings universitet, med målet att universitetssjukvården till 2025 ska bli nationellt ledande inom forskning, utbildning och utveckling.

Magnetstimulering effektiv behandling mot depression

En läkare demonstrerar magnetspolebehandling

Psykiatriska kliniken på Höglandssjukhuset var pionjär när den för 18 år sedan började med magnetstimulering som behandlingsform mot depression. I dag växer intresset starkt nationellt för denna behandlingsform, rTMS, och kliniken var värd för årets nationella träff inom Svenskt Nätverk för Hjärnstimulering.

Satsning på lärcaféer och självhjälpsgrupper för att skapa trygghet i vardagen

En grupp människor sitter vid ett bord och pratar

Lärcaféer och självhjälpsgrupper, där personer med liknande erfarenhet träffas för att få mer kunskap och insikt om sin sjukdom/livssituation och ge och få stöd av varandra, har stor betydelse. Därför föreslås nu en utökad satsning i hela Jönköpings län som en integrerad del av vården.

Taiwans hälsominister studerade självdialys i Jönköping

En grupp från Taiwan besöker en patient vid självdialysen.

Självdialysverksamheten på Länssjukhuset Ryhov har fått många priser, internationell uppmärksamhet och långväga studiebesök. Måndag 28 januari kom biträdande hälsominister Chi-Kung Ho från Taiwan tillsammans med medarbetare för att hämta inspiration för utvecklingen av dialysvården i Taiwan.

Stolt firande av länets sjukhus

Många medarbetare var med vid prisceremonin i aulan på Värnamo sjukhus.

Personal från hela Värnamo sjukhus strömmade idag på morgonen in i aulan där det bjöds på bubbel och tårta. Under en ceremoni fick företrädare för hälso- och sjukvården i Region Jönköpings län vara med och ta emot priset för bästa mellanstora sjukhus 2018.

Sveriges bästa sjukhus finns i Region Jönköpings län

Värnamo sjukhus kom etta, Höglandssjukhuset två och Länssjukhuset Ryhov sjua när Dagens Medicin gjorde sin årliga jämförelse mellan landets alla sjukhus.

Sveriges bästa mellanstora sjukhus finns i Värnamo. Det visar tidningen Dagens Medicins sjukhusrankning 2018. På andra plats finns Höglandssjukhuset Eksjö, och på sjunde plats Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

Nytt biljettsamarbete ger billigare resor mellan länen med buss och tåg

En buss kommer körande på en väg

Genom biljettsamarbetet Sydtaxan 2.0 kan invånare i Jönköpings län och ytterligare fem län köpa biljetter för billigare länsöverskridande resor med buss och tåg. Nämnd för trafik, infrastruktur och miljö tillstyrker att regionfullmäktige ska teckna detta samverkansavtal med start halvårsskiftet 2019.

Pressinbjudan: Nationellt möte om magnetbehandling mot depression

Psykiatriska kliniken, Höglandssjukhuset, har sedan år 2000 använt magnetstimulering som en av flera behandlingsformer vid depression. Onsdag-torsdag 23-24 januari 2019 samlas experter från hela Sverige inom Svenskt Nätverk för Hjärnstimulering, till årskonferens i Eksjö.

Studieort Jönköping startade för läkarprogrammet vid Linköpings universitet

En person höjer ett ciderglas

Måndag 21 januari 2019 kunde 26 läkarstudenter bänka sig för upprop på studieort Jönköping, deras hemvist från sjätte terminen och resten av utbildningen till färdiga läkare. Efter flera års planering var det dags för Norrköping, Linköping, Jönköping och Kalmar att starta som studieorter för läkarprogrammet vid Linköpings universitet.

Examen och stipendier på Hälsohögskolan

Fem glada studenter står och visar upp diplom och blommor.

Vid Hälsohögskolans avslutning den 18 januari 2019 delade kommuner och region ut stipendier till avgående studenter.

Vaccination mot rotavirus ger färre svåra sjukdomsfall

En mamma håller sitt spädbarn i famnen med en vårdmedarbetare i bakgrunden.

Sedan 2014 erbjuder Region Jönköpings län vaccin mot rotavirus till spädbarn. Detta för att minska risken för svåra sjukdomstillstånd och sjukhusvård i denna mag- och tarmsjukdom. Vaccinationerna har gett god effekt, visar en uppföljande studie.

Stor satsning på ny röntgenutrustning

Bild på en kvinna som får brösten undersökta i mammograf

Region Jönköpings län planerar för ett stort utbyte av röntgenutrustning de närmaste åren, bland annat ny mammografiteknik. Regionstyrelsens arbetsutskott tillstyrkte torsdag 17 januari förslag på investeringar de närmaste åren på nästan 25 miljoner kronor, inför beslut i regionstyrelsen.

Pressinbjudan 21 januari 2019: Studieort Jönköping startar för läkarprogrammet vid Linköpings universitet

En grupp läkarstudenter står på akutmottagningen

Måndag 21 januari 2019 är det upprop för de första läkarstudenterna vid Linköpings universitet som får Jönköping som studieort från termin sex och resten av sin läkarutbildning. När utbildningen är fullt utbyggd kommer 180 studenter att finnas på studieort Jönköping.

Freja Musikteater nominerad till Scenkonstgalan 2019

En bild från föreställningen Jul hos Fredrik med ett antal ungdomar på en scen

Freja Musikteater och julshowen Jul hos Fredrik är nominerad i kategorin ”Årets brott” till Scenkonstgalan 2019 som hålls på Stora Teatern i Göteborg 18 februari.

Tidiga insatser i förskolan minskar risken för psykisk ohälsa senare i livet

En kvinna och ett barn gosar med varandra utomhus i vintrig miljö

Med hjälp av frågeformulär till personal och föräldrar kan barn med risk för psykisk ohälsa identifieras redan i förskolan, visar forskning av Berit M Gustafsson, verksamhetsutvecklare vid psykiatriska kliniken på Höglandssjukhuset. Tidiga insatser minskar risken för psykisk ohälsa senare i livet.

Ny vårdgaranti ger vård snabbare av vårdcentralens alla resurser

En sjukgymnast undersöker en patients knä i en gymnastiksal.

Den som söker vård för ett nytt eller försämrat hälsoproblem, eller behandling som inte ger effekt, har rätt till medicinsk bedömning inom tre kalenderdagar av legitimerad medarbetare på vårdcentral. Så ser den nya vårdgarantin ut som infördes nationellt från 1 januari 2019 för att ge nära vård utifrån patientens behov.