Seminarieprogram torsdag 26 juni
9.00-9.45 Tiden har kommit för en ny svensk universitetsstad
Jönköpings län har ett starkt och växande näringsliv, särskilt inom kunskapsintensiv tillverkningsindustri, med stor betydelse för svensk ekonomi. Behovet av tillräckliga resurser för kompetensförsörjning och industrinära forskning är stort. Mot bakgrund av detta arbetar Region Jönköpings län, tillsammans med länets kommuner och näringslivet för att Högskolan i Jönköping ska få formell status som universitet. Högskolan rankas högt i internationella undersökningar och presterar redan i dag på samma nivå som flera av landets universitet.
Medverkande:
Måns Svensson - rektor Högskolan i Jönköping
Julia De Geus - president of students JU
Rachel De Basso -regionstyrelsens ordförande (S), Region Jönköpings län
Ilyas Abdirashid - ordförande Ungdomsrådet, Gislaved kommun
Malena Tovesson - kommundirektör i Nässjö
Henrik Dahlström - VD Handelskammaren i Jönköping
Moderator:
Karin Hermansson - regional utvecklingsdirektör, Region Jönköpings län
Arrangör:
Region Jönköpings län
Se seminariet live (Extern länk) (går även att se i efterhand)
13.00-13.45 Hur får Sverige en starkare röst i EU?
Påverkansmöjligheterna är störst tidigt i EU:s beslutsprocess, innan ett förslag ligger på bordet. Medan den nationella nivån främst ansvarar för att förhandla färdiga förslag, engagerar sig flera svenska aktörer betydligt tidigare i en rad frågor. Hur kan vi samarbeta för störst svensk nytta?
Idag efterfrågar svensk nationell nivå input kring EU-initiativ framför allt genom remisser, ofta sent i EU:s beslutsprocess i samband med implementering. Det kan leda till oönskade effekter i form av missförstånd, ökad arbetsbörda och kostnader. För att säkerställa sina intressen arbetar svenska regioner sedan länge med att göra sin röst hörd i Bryssel, innan ett förslag läggs fram för förhandling i EU:s institutioner. Genom åren har värdefulla nätverk byggts upp som kan ge Sverige betydelsefull information och påverkansmöjligheter. Glädjande nog är upplevelsen att EU-arenan lyssnar med intresse på svenska regionala erfarenheter och åsikter. Genom att förbättra den svenska dialogen kring EU-initiativ mellan den regionala och nationella nivån skulle vi sannolikt få större genomslag för svenska ståndpunkter inför beslut på EU-nivå. En utvecklad dialog skulle även gynna en effektiv implementering av EU-beslut i Sverige. Låt oss dra nytta av varandra för att en starkare svensk röst i EU.
Medverkande:
Erik Ottosson (M), ordförande i riksdagens EU-nämnd
Peter Aronsson, rektor Linnéuniversitetet
Rachel de Basso, regionstyrelsens ordförande (S) Region Jönköpings län
Helene Andersson (C), Region Halland
Moderator:
Sven Kastö, chef SBHSS Brysselkontor
Arrangör:
Småland Blekinge Halland South Sweden (SBHSS)
Se seminariet live (Extern länk) (går även att se i efterhand)
14.00-14.45 Lösningar för omställning och ökad beredskap sker bäst på plats
Konturerna av ett europeiskt fokus på konkurrenskraft och säkerhet blir allt tydligare. Förändringarna förutses påverka Sverige som helhet och regionernas utvecklingsuppdrag. För att ambitionerna ska kunna förverkligas och samhället ska lyckas ställa om, kommer alla krafter att behöva engageras.
Både EU-kommissionens och svenska regioner betonar vikten av platsbaserade lösningar för att tackla utmaningar. Begreppet platsbaserat är dock brett och Sverige behöver enas om en gemensam tolkning. Från den regionala nivån välkomnar vi därför en utvecklad svensk dialog om hur vi står beredda när EU:s nya programperiod inleds 2028, med nya resurser och förutsättningar. Idag koordinerar svenska regioner resurser och aktörer som gör att vi kan höja vår konkurrenskraft i såväl land som stad. EU:s budget är dock satt under press och medlen svenska regioner hittills använt för platsbaserade lösningar kan inte tas för givna framöver. Det kan påverka regionernas möjligheter att utföra sitt utvecklingsuppdrag, och därmed Sveriges förmågan att dra nytta av lokalt och regionalt engagemang för omställning och ökad beredskap. Svenska regioner har en nyckelroll för att samhället ska kunna ställa om snabbt. Nyckeln är förstås att engagera hela samhället med medborgare, akademi och näringsliv.
Medverkande:
Douglas Brommesson, professor Linnéuniversitetet
Frida Boklund, regionchef Företagarna
Peter Uppman, Leap for Life
Helene Andersson, (C) Region Halland
Moderator:
Sven Kastö, chef SBHSS Brysselkontor
Arrangör:
Småland Blekinge Halland South Sweden (SBHSS)
Se seminariet live (Extern länk) (går även att se i efterhand)
15.00-15.45 Vatten - vår konkurrenskraft
När EU nu tar fram en vattenstrategi har Sverige ett tillfälle att skapa en stark svensk röst på EU-arenan och säkerställa att den gröna omställningen, innovation, investeringar och lösningar fortsatt sker utifrån olika geografiers behov – för Sveriges konkurrenskraft!
Vattenfrågan har på senare år lyfts som en samhällsutmaning. Den svenska EU-kommissionären Jessika Roswalls planer på en vattenstrategi tydliggör att frågan är av strategisk vikt för en ekonomisk hållbar utveckling. För att möta utmaningarna inom vattenområdet kommer alla krafter att behöva engageras, från det privata näringslivet och lokala offentliga aktörer till nationalstater och EU. Sverige har därför allt att vinna på en fördjupad dialog för att vår gemensamma röst ska bli så stark som möjligt på den europeiska arenan och för att vi ska kunna säkerställa kraften av lösningar anpassade efter platsen. Flera regioner har redan inlett ett strategiskt arbete i såväl Sverige som på EU-arenan. Svenska lösningar kan exporteras till övriga Europa samtidigt som vi tar del av andras erfarenheter. Regioner arbetar även för att göra sin röst hörd i ett tidigt skede av EU:s beslutsprocess. Det kan visa sig vara välbehövligt när EU:s vattenstrategi följs av konkreta initiativ och regelverk.
Valdete Hashani, samverkansrådgivare Linnéuniversitetet
Karin Nilsson, expert miljöpolicy Svenskt Näringsliv
Helena Tinnert, IUC Kalmar/Vattensmarta företag
Mona Glans, regional utvecklingsdirektör Region Blekinge
Martina Adiels Balk, basenhetschef hållbar samhällsplanering, Region Kalmar län
Moderator:
Småland Blekinge Halland South Sweden (SBHSS)
16.00-16.45 Hur tryggar vi grön energiförsörjning för ett omställt och konkurrenskraftigt näringsliv?
Vad händer med tillväxten och konkurrenskraften om inte infrastruktur och energiförsörjning finns på plats? Vad behöver sydsvenskt näringsliv för att kunna växa och konkurrera när våra grannländer löser flaskhalsar i infrastruktur och grön energiförsörjning?
Företagen vill ställa om, de är redo, men behöver en stabil och långsiktig politik för att våga. Det behövs investeringar i fossilfri energi, elnät och infrastruktur för att företagen ska kunna leverera på sina klimatmål och fortsätta vara konkurrenskraftiga. Sydsvenska Handelskammaren har släppt en rapport där de identifierar krav som näringslivet har på politiken för att kunna ställa om och möta morgondagens behov. I den tar vi avstamp och diskuterar vad som behöver hända för att trygga energiförsörjningen för att fortsätta ha ett konkurrenskraftigt näringsliv. Vad är det som rent konkret behövs för att möta kraven och hur säkerställer vi att vårt näringsliv fortsätter växa även när våra grannländer tar stora kliv framåt vad gäller grön energiförsörjning och infrastruktur? Varmt välkommen!
Medverkande:
Fredrik Svartengren - chef för elproduktion och samhälle, Energimyndigheten
Frida Boklund - regionchef, Företagarna
Anna Wolf - vice VD, Power Circle
Anders Karmehed - regionchef Syd, Energiföretagen
Moderator:
Sofia Hellström, Region Jönköpings län
Arrangör:
Region Jönköpings län
Se seminariet live (Extern länk) (går även att se i efterhand)
17.00-17.45 Nya förbindelser och förutsättningar - hur påverkas Sverige av norra Europas infrastruktursatsningar?
När Danmark och Tyskland investerar stort i infrastruktur, industri och grön omställning förändras förutsättningarna i hela Öresundsregionen. Fehmarn Bält-tunneln skapar nya flöden av varor, människor och investeringar. Hur kan Sverige möta upp detta?
Medverkande:
Stig Rømer Winther - managing director Femern Belt Development
Thomas Becker - managing director String Megaregion
Niklas Säwén - kommunstyrelsens ordförande (S) Sundsvall samt ordförande i Nya Ostkustbanan
Pär Helgesson, Ansvarig Samhällskontakter och strategisk infrastruktur, SJ AB
Rachel De Basso - regionstyrelsens ordförande (S), Region Jönköpings län
Tommie Ekered - regionråd (M), ordförande nämnd för Transport, Infrastruktur och Miljö, Region Jönköpings län
Moderator:
Karin Hermansson - regional utvecklingsdirektör, Region Jönköpings län
Arrangör:
Region Jönköpings län
Se seminariet live (Extern länk) (går även att se i efterhand)