Kultur

Bruno Mathsson Design Residency

Residenshuset i Värnamo, ritat av Bruno Mathsson. Foto: Peo Olsson

Region Jönköpings län etablerade 2023 ett nytt internationellt residens i Värnamo, Bruno Mathsson Design Residency. Syftet med residenset är att erbjuda en internationellt verksam designer tid för efterforskning, utveckling, nätverkande och fokus i en stimulerande arkitektonisk miljö, i samarbete med Vandalorum och regionens omfattande tillverkningsindustri. Bruno Mathsson Design Residency 2024 tilldelades den amerikanske designern Stephen Burks.

Information in english

Read about the Bruno Mathsson Design Residency and how to apply here.

Om Bruno Mathsson Design Residency

Alla internationella formgivare och designers, som är baserade utanför Sverige, är välkomna att ansöka till Bruno Mathsson Design Residency i Värnamo. Residenset erbjuds under en månad i ett hus designat av den inflytelserika arkitekten och möbeldesignern Bruno Mathsson (1907–88). Huset, från 1955, är beläget i Bruno Mathssons hemstad Värnamo i Småland och beställdes ursprungligen av Sven Lundh (grundare av möbelföretaget Källemo).

Bruno Mathsson Design Residency drivs av Region Jönköpings län och konst- och designmuseet Vandalorum. Under vistelseperioden erbjuds designern besök inom den omfattande möbel- och tillverkningsindustrin i Jönköpingsregionen, baserat på designerns val och intressen. Designern erbjuds även en rundtur i Bruno Mathssons privata hem och Mathsson Center och är inbjuden att hålla en offentlig föreläsning på Vandalorum under vistelseperioden.

Syftet med residenset är att erbjuda en internationellt verksam designer tid för forskning, utveckling, nätverkande och fokus i en stimulerande arkitektonisk miljö, inom ramen för Vandalorum och regionens omfattande tillverkningsindustri.

Plats

Värnamo är en stad belägen i mitten av Småland, cirka 390 km från Stockholm och 230 km från Köpenhamn. Regionen erbjuder en blandning av skogar och sjöar.

Språk

Engelska, svenska.

Grundat

2023

Varaktighet

1 månad. Datumen för 2024 är 15 maj – 15 juni.

Vem kan ansöka?

Alla internationella formgivare och designers som arbetar utanför Sverige kan ansöka. Du måste ha avslutat dina studier och arbeta professionellt inom designområdet.

Vad ingår?

I residenset ingår resor till och från Värnamo, en månads vistelse i Bruno Mathssons hus (som enda boende) samt ett stipendium på 20 000 SEK för att täcka levnadskostnader, ytterligare resor och andra personliga eller professionella utgifter.

Sista ansökningsdatum

Ansökan till Bruno Mathsson Design Residency 2025 öppnar under hösten 2024. Den utvalda designern för residensen kommer att informeras inom 8 veckor från ansökningens sista dag.

Instruktioner

Vänligen skicka följande ansökningsdokument till bildochform@rjl.se senast sista ansökningsdatum:

• Projektbeskrivning (300-500 ord)
• CV
• Portfölj (10-15 bilder)

Jury

Dr. Mateo Kries, museichef, Vitra Design Museum
Jenny Nordberg, designer
Magnus Jonsson, kulturchef, Region Jönköpings län
Lennart Alves Gernes, bild- och formutvecklare, Region Jönköpings län
Elna Svenle, museichef, Vandalorum

Frågor

Frågor angående residenset kan mejlas till lennart.alvesgernes@rjl.se


Bruno Mathsson Design Residency drivs av Region Jönköpings län och konst- och designmuseet Vandalorum, med stöd av IASPIS/Konstnärsnämndens internationella program inom bild- och formområdet, Region Jönköpings län och Värnamo kommun, i samarbete med entreprenör och möbelsamlare Johan Sjöberg, Bruno Mathsson International och Stiftelsen Karin och Bruno Mathssons fond.