Kultur

Nyheter

Stephen Burks inledningstalar på Southern Sweden Design Days

23-26 maj arrangeras Southern Sweden Design Days för fjärde året i rad. Under fyra dagar fylls Malmö med utställningar, seminarier, workshops och festligheter på mer än 70 olika platser i staden.

Fler kulturupplevelser för barn och unga genom utökat kulturbidrag

Barn skapar i lera

Kulturrådet har utökat sitt kulturbidrag för 2024 med 812 000 kronor för Region Jönköpings län. Utökningen av både statligt och regionalt bidrag gör att bland annat Vandalorum kan göra sin designskola för barn och unga permanent. Riksteatern kan göra sitt tillfälliga projekt Kultturrätten till en långsiktig insats för att fler skolelever ska kunna ta del av kulturupplevelser.

Janina Renström är årets mottagare av Paul Petersons stipendium

Årets mottagare av Paul Petersons stipendium är konststudenten Janina Renström. Hon är född och uppvuxen i Nässjö och studerar fri konst på Umeå Konsthögskola där hon läser sitt sista år på masterprogrammet. I sitt konstnärskap intresserar sig Janina för äldre fotografier. Många av fotografierna hon använder sig av till sitt måleri är kopplade till Nässjö och Småland.

Stephen Burks tilldelas Bruno Mathsson Design Residency 2024

Man som sitter på en stol

Region Jönköpings län har glädjen att meddela att den förste stipendiaten till det nybildade Bruno Mathsson Design Residency är Stephen Burks, en av USAs mest tongivande och välrenommerade formgivare. Burks kommer att vara på plats i Värnamo för att medverka i residenset 15 maj-15 juni 2024.

SPOK Jönköping – nytt designnätverk på Kulturgatan Bodafors

Sedan årsskiftet är Jönköpings län en del av det nationella SPOK-nätverket som arbetar för ett skifte från global till lokal tillverkning. SPOK grundades i Skåne 2016 och har sedan dess spridit sig till fler regioner med syftet att synliggöra och sprida kunskap om lokala tillverkningsmöjligheter. SPOK Jönköping kommer att drivas av Kulturgatan Bodafors med Region Jönköping län som huvudfinansiär.