Skyddsarbete i akuta situationer vid fara för patienter

Skyddsarbete i akuta situationer vid fara för patienter

Konfliktvarsel. Två utropstecken som signalerar att detta är en viktig nyhet.

Det är nu fem dagar sedan Vårdförbundets blockad inleddes. Utgångspunkten för Region Jönköpings län är att verksamheten ska kunna upprätthållas på ett sätt som gör att invånarna drabbas så lite som möjligt. Det finns idag inga uppgifter om att patienter skulle påverkats i form av uppskjuten vård.

Vårdförbundets blockad innebär förändringar i planering och ledning av verksamheten, där medarbetare kan behöva tjänstgöra på andra arbetsplatser, orter och tider än de vanligtvis gör. Vid akuta situationer som kan innebära fara för människor kan det beslutas om skyddsarbete. 

Sedan blockaden inleddes har skyddsarbete hittills använts vid ett hundratal tillfällen i Region Jönköpings län. Det har bland annat skett inom operation och kirurgi vid akuta ingrepp och akuta transporter, akut röntgenarbete och i ambulansen vid vakanser och jourarbete under den gångna helgen.

− Skyddsarbete är en åtgärd som vi tar till i akuta situationer, när chefen eller medarbetaren själv bedömer att det finns risk för att patienter kan komma till skada om arbetet inte utförs. Detta är inget vi tar till lättvindigt, säger HR-direktör Patrick Nzamba.

Kort om skyddsarbete

• Skyddsarbete får beordras först vid en akut situation där det finns risk för fara för människor om arbetsuppgiften inte utförs och rimlig tid att lösa arbetsuppgiften på annat sätt inte finns. Det är arbetsgivaren som beslutar om skyddsarbete. En arbetstagare är skyldig att på begäran av arbetsgivaren utföra skyddsarbete.

• Skyddsarbete beordras av närmaste chef. Skyddsarbete kan förhandlas med arbetstagarorganisationen i efterhand. Det innebär att beslutet om skyddsarbete följer den delegationsordning som gäller på arbetsplatsen och kan beslutas av den som är i chefens ställe, om det är bråttom.

• Medarbetare kan alltså, när chef inte är närvarande, själv avgöra om skyddsarbete behövs och chefen godkänner i efterhand. En sådan situation är tänkbar till exempel inom ambulansen.

Ny uppdatering på torsdag

Under torsdag eftermiddag kommer en ny lägesrapport att lämnas via rjl.se. Mediefrågor besvaras fortsatt genom HR-direktör Patrick Nzamba som nås via presstjänsten, tfn 010-242 40 30 eller press@rjl.se.