Kultur

Nyheter

Författare i länet kan ansöka om kostnadsfri biljett till Morgondagens Pippi

Skådespelare som föreställer Pippi, Tommy och Annika står vid en grind framför Villa Villekulla

Konferensen Morgondagens Pippi är en ny mötesplats inom litteratur, film och spel som äger rum på Astrid Lindgrens Värld den 10-11 oktober 2024 och kostar 2790 kr + moms. Du har nu möjlighet att delta kostnadsfritt på denna tvådagars konferens genom ett utdelande av ett begränsat antal konferensbiljetter!

Författaren Emy Stahl tilldelas vistelsestipendium i anrika Grez-sur-Loing

Kvinna står framför grönska

Sedan hösten 2023 har Region Jönköpings län ett nytt vistelsestipendium i Grez-sur-Loing i Frankrike, 7 mil från Paris. Stipendiet delas ut årligen och alternerar mellan bild- och formkonstnärer och författare. 2024 är det författarnas tur och årets stipendiat heter Emy Stahl från Jönköping. Under en månad i höst åker hon till anrika Hôtel Chevillon i Grez-sur-Loing för att ägna sig åt sitt skrivande och för att träffa andra konstnärer och akademiker som gästar hotellet. Vi säger grattis och passar på att ställa några frågor.

AiR Småland – nytt residensprogram för konstnärlig utveckling

AiR Småland är ett nytt residensprogram som drivs av sektionen Kulturutveckling inom Region Jönköpings län, med stöd av Kulturrådet. Målet är att ge plats och tid till konstnärlig utveckling genom att erbjuda residens i länet. Residensen sker genom vistelsestipendier för gästande residenter som kommer att tas emot av en lokal stipendiat/värd där båda ges förutsättningar att fokusera på konstnärligt undersökande arbete samt möjlighet till inspiration och fördjupning inom sitt område.

Sommarförfattarskola för unga på Nynäs slott

Sommarförfattarskolan är en författarutbildning för dig som är ung och vill utveckla ditt skrivande. Här får du professionell ledning i ditt skrivande av verksamma författare. Du får även lära känna andra unga med skrivintresse.

Vill du sommarjobba som författare? Sök till Platsens författare senast 2 maj!

Fjorton ungdomar i åldrarna 15-19 år kommer i sommar få möjlighet att jobba som författare i tre veckor, som en del av Region Jönköpings läns kulturferiepraktik. ABF i Mullsjö, Habo bibliotek, Jönköpings litteraturhus och Kultivera i Tranås erbjuder platser och anmälan sker till respektive organisation.

Välkommen till informationsträff 17 april om stöd och finansiering från Region Jönköpings län

Ett av Region Jönköpings läns verktyg för att skapa hållbar tillväxt och utveckling är att ge stöd och finansiering till projekt, arrangörer och ideella föreningar. Vi på Regional utveckling samverkar med, och stödjer, olika aktörer i Jönköpings län som bidrar till utveckling och tillväxt inom områden som kultur, evenemang, hållbarhet och näringsliv. Det gör vi för att uppfylla målen i Jönköpings läns regionala utvecklingsstrategi och regionala kulturplan.

Stöd för dig som är verksam eller aspirerande författare

En hand som håller en trave med böcker

Region Jönköpings län erbjuder stöd för dig som är verksam eller aspirerande författare. Stöden har olika utformning och är tänkta att passa olika författare, beroende på var de befinner sig i skrivprocessen och vad som behövs för att komma vidare och ta nästa steg.