Så kan du påverka

Kulturprogram Minoritetsdagarna 2023

Minoritetsdagarna 10-11 november bjuder på en kunskapsdag för politiker och tjänstepersoner, men också på olika former av kultur runt om i länet. Det blir författarsamtal med romsk musik, dansföreställning med samiska rötter, finsk ungdomsfilm på fyra biografer, samisk film och romsk utställning. Folkbiblioteken i Jönköpings län sätter extra fokus på barn- och vuxenböcker på de nationella minoritetsspråken och det blir dessutom en sverigefinsk dag i Gislaved!

Program

Under minoritetsdagarna 10-11 november 2023 genomförs flera kulturaktiviteter i Jönköpings län - av, med och om Sveriges nationella minoriteter. En del kan du också uppleva före och efter minoritetsdagarna.

Minoritetsdagarna inleds fredag 10 november med en kunskapsdag för politiker och tjänstepersoner som arbetar med frågor som rör nationella minoriteters rättigheter. Kunskapsdagen hålls på Kulturhuset Spira och avslutas med invigning av utställningen De assimilerade på Jönköpings stadsbibliotek, se nedan.

Du anmäler dig till kunskapsdagen på Länsstyrelsens webbplats (Extern länk) senast den 3 november.

Film: Ellos eatnu – Låt älven leva

1978 beslutade norska Stortinget att bygga en damm i Alta-Kautokeinovassdraget, mitt i hjärtat av Sápmi. En lokal naturvårdsåtgärd som utvecklades till en uppgörelse om norska statens behandling av samerna. Mitt i dramat står Ester, som under hela sitt liv förnekat sin samiska identitet.
Ellos eatnu vann tre Amanda-priser (Norges motsvarighet till Guldbaggen) i augusti 2023, bland annat för bästa film och bästa regi.

Obs! Onsdag 8 november 18.00–20.15
Biograf Fokus, Jönköpings stadsbibliotek. Fri entré.

Utställning: De assimilerade. Invigning med filmvisning

En vandringsutställning om att hitta sina rötter, tillägnad de resande, den äldsta gruppen inom den romska minoriteten. Genom konst och ljud får du en inblick i en okänd del av svensk nutidshistoria.

Med utgångspunkt i sin egen familjehistoria, berättar Robin Tinglöf om barnen som tvångsomhändertagits och hemlighållits i fosterhem. ”Vi finns överallt men samtidigt ingenstans – för vi är de assimilerade.”

Fredag 10 november 17.00–18.00
Biograf Fokus, Jönköpings stadsbibliotek. Fri entré.

Utställningen visas 10–30 november på Jönköpings stadsbibliotek.

Ungdomsfilm på fyra biografer: Bubblan 

En snöig nyårsafton upptäcker 16-åriga Evelina att hennes mamma har en affär med en kvinna. Med alla till buds stående medel försöker Evelina hålla ihop familjen, med mer och mer drastiska metoder. Det är en omtumlande tid med stora beslut, ungdomskärlek och vuxenkärlek – som kanske inte skiljer sig så mycket åt. Finska, med svensk text (från 7 år). 103 min. Fri entré.

Fredag 10 november 19.00, Torgbion i Smålandsstenar (Extern länk)
Fredag 10 november 18.00, Sagabiografen Landsbro
Fredag 10 november 19.00, Folkets Bio Jönköping (Extern länk)
Lördag 11 november 16.00, Birkagårdens Folkets hus, Jönköping (Extern länk)

Hans Caldaras – romsk musik och berättarkonst

Följ med i romernas mytomspunna historia och kulturella mångfald, och en del av Sverige och världen som är okänd för många. Hans Caldaras växte upp i olika tältläger och har uppträtt sedan han var sex år. Han är artist, föreläsare, författare, mångårig människorättsaktivist och mottagare av Katarina Taikon-priset. Medverkar gör också musikerna Christer Langborn, gitarr och Hasse Larson, bas.

Lördag 11 november 13.00 – 14.00
Biograf Fokus, Jönköpings stadsbibliotek. Fri entré.

Jarkelidh - ett dansverk om transformation och att återfå sin röst.

Med rörelser förstärkta av ljud, ljussättning och skulptural scenografi får vi följa med i transformationen: att hela sig själv, att hitta sin röst, forma sin verklighet och återskapa banden till det förflutna. En föreställning av Marit Shirin Carolasdotter, koreograf med samisk-kurdiska rötter. Medverkande: Linnéa Sundling och Sebastian Björkman.
Läs mer om föreställningen på Tranås teaterförenings webbsida (Extern länk).

Lördag 11 november 19.00–20.00
Holavedsgymnasiets aula, Tranås. Fri entré och gratis buss:
Ta Dansbussen till Tranås från Habo och Jönköping! Boka senast 5 november, läs mer på Riksteaterns webbplats (Extern länk).

Sverigefinsk minoritetsdag i Gislaved

Ta del av den sverigefinska kulturen när Gislaveds två finska föreningarna bjuder in till en dag med bland annat provsmakningar, sagostunder, dansuppvisning, filmvisning, berättarföreställning och bastumusikal! Mer information hittar du på Gislaveds kommuns webbplats (Extern länk) (text finns på både svenska och finska).

Lördag 11 november 13.00–17.00
Glashuset, Gislaved