Demokratisoppa 3 maj: Varför är det viktigt att rösta i EU-valet och vad står på spel?

Demokratisoppa 3 maj: Varför är det viktigt att rösta i EU-valet och vad står på spel?

En man i blå tröja står på en gångbro över en stadsgata. Hus i bakgrunden.
På årets första Demokratisoppa föreläser Klas Johansson från Europaparlamentets kontor i Sverige. Varför är det viktigt att rösta i EU-valet?

Snart är det åter dags för val till Europaparlamentet. EU-valet sker i en omvälvande tid med många utmaningar för både Europa och övriga världen. Från Sverige väljer vi 21 ledamöter som ska representera oss i Bryssel och Strasbourg under de kommande fem åren. Vad är det vi röstar om och vilken är Europaparlamentets roll i EU-arbetet?

Från den 22 maj kan alla röstberättigade i Sverige förtidsrösta i EU-valet, själva valdagen är i Sverige söndag 9 juni. Valdeltagandet är oftast lägre till EU-valen än vad det är i riksdagsvalen. Hur kommer det sig?  Vad är det som står på spel i EU-valet, och varför är det viktigt att rösta?

Lyssna, fråga och lär dig mer på årets första Demokratisoppa! Föreläsare är Klas Jansson från Europaparlamentets kontor i Sverige.

"Byggandet av Europeiska unionen har alltid varit och är fortfarande ett pågående projekt med utrymme för förbättringar. Samma sak gäller för demokrati. Demokrati leder till fred och frihet och en god livskvalitet för svenskar och andra EU-medborgare, men demokrati är ett ständigt pågående arbete. Ju fler vi är som jobbar tillsammans och ju fler vi är som röstar, desto starkare blir demokratin."

från webbsidan Dags att agera tillsammans - Tillsammans i Europa (Extern länk)

Välkommen!

När: Fredag 3 maj klockan 12–13
Var: Kaffeteket, Jönköpings stadsbibliotek
Fri entré, vi bjuder på soppa från klockan 11.30
Anmäl dig till demokratisoppan på Sensus webbplats (Extern länk)

Vill du delta digitalt? Anmäl dig med ett mejl till: jonna.persson@sensus.se 

Om demokratisopporna i Jönköping

Med Demokratisopporna vill Europa Direkt Jönköpings län lyfta fram aktuella samhällsfrågor som också har en EU-dimension. Det är ett sätt att nå ut och att skapa en arena där invånarna kan lära sig mer om aktuella frågor.
Temat för Demokratisopporna i Jönköping under 2024 är Demokrati i en föränderlig värld.

Demokratisopporna arrangeras av Europa Direkt i Jönköpings län i samarbete med Region Jönköpings län, Sensus Östra Götaland och ibland även andra medarrangörer. Den här gången är Jönköpings kommun medarrangör.

Läs mer om EU-valet på Europa Direkts webbsida (länk)