Beslut i korthet från regionstyrelsen 6 mars

Beslut i korthet från regionstyrelsen 6 mars

Text med beslut i korthet från regionstyrelsen

Regionstyrelsen hade sitt möte den 6 mars på Vandalorum i Värnamo i samband med sin tvådagarskonferens. Den 5 mars gav museichef Elna Svenle en presentation av verksamheten. Ledamöterna och ersättarna fick även en genomgång av förutsättningarna inför arbetet med budget för 2025. Här följer beslut i korthet från regionstyrelsens sammanträde.

Ombyggnad inom patologilaboratoriet

Inom patologilaboratoriet genomförs skanning av prover i för små lokaler som inte är anpassade för den verksamheten och som inte möter framtidens behov av scanning. Genom en ombyggnation inom verksamhetens befintliga lokaler kan verksamheten få ändamålsenliga lokaler med bättre arbetsmiljö.

Beslut: Regionstyrelsen godkänner ombyggnation av lokaler inom patologilaboratoriet till en maximal kostnad om 3 700 000 kronor.

 

Direktiv budget med verksamhetsplan 2025 och flerårsplan 2026-2027

I direktivet redovisas tidplan för budgetprocessen samt hur regionstyrelsens och nämndernas budgetförslag ska utformas.

Beslut: Regionstyrelsens fastställer direktiv för regionstyrelsens och nämndernas arbete med budget med verksamhetsplan 2025 och flerårsplan 2026-2027.

 

Förlusttäckningsgaranti 2024 Jönköpings Airport AB

Jönköpings Airport AB anhåller om förlusttäckningsgaranti för 2024 från ägarna. Region Jönköpings läns andel av förlusttäckningsgarantin är 17 250 000 kronor. Region Jönköpings län har i budget för 2024 avsatt 13 000 000 kronor för aktieägartillskott för att täcka en förlust i Jönköpings Airport AB. För att kunna garantera förlusttäckningsgaranti behöver 4 250 000 kronor reserveras från regionstyrelsens oförutsedda medel.

Beslut: Regionstyrelsen godkänner att lämna en förlusttäckningsgaranti för den andel som Region Jönköpings län äger till Jönköpings Airport AB som sträcker fram till 2024-12-31 och reserverar 4 250 000 kronor från regionstyrelsens oförutsedda medel.

 

Verksamhetsplan och budget 2024 Småland Blekinge Halland South Sweden

Region Jönköpings län har tillsammans med Region Kronoberg, Region Kalmar län, Region Halland, Region Blekinge och Linnéuniversitetet ett gemensamt kontor i Bryssel. Kontoret tar årligen fram en verksamhetsplan och budget.

Beslut: Regionstyrelsen godkänner verksamhetsplan och budget 2024 för Småland Blekinge Halland South Sweden samt notera det länsspecifika dokumentet till protokollet.

 

Uppföljning av intern kontroll 2023 för regionstyrelsen

Regionledningskontoret återredovisar i en sammanfattande rapport resultatet av de kontrollmoment som genomförts inom ramen för regionstyrelsens intern kontrollplan som nämnden beslutat om för 2023. Rapporten redovisar iakttagelser/resultat av kontrollmomenten samt förslag till åtgärder.

Beslut: Regionstyrelsen godkänner sammanfattande rapport avseende intern kontrollplan 2023 för regionstyrelsen.

 

Positionspapper för infrastruktur inom Regionsamverkan Sydsverige

Region Jönköpings län har getts möjlighet att yttra sig över rubricerat förslag till positionspapper för Regionsamverkan Sydsverige (RSS). Ett av samarbetsområdena inom Regionsamverkan Sydsverige är infrastruktur. Genom att arbeta fram gemensamma positioner och tillsammans driva dessa på den nationella arenan förväntas Sydsverige få större genomslag än om medlemmarna skulle agera enskilt. Positionspapper för infrastruktur har arbetats fram av utskottet för infrastruktur inom RSS och skall förankras i medlemsregionerna före slutligt beslut i styrelsen för RSS.

Beslut: Regionstyrelsen godkänner positionspapper för infrastruktur inom Regionsamverkan Sydsverige.

 

Delegationsordning för regionstyrelsen

En revidering föreslås av delegationsordningen för regionstyrelsen. Revideringen görs med anledning av ny lagstiftning Lag (2023:407) om viktigt meddelande till allmänheten (VMA) och i samband med revideringen föreslås ett antal ytterligare tillägg och justeringar i delegationsordningen.

Beslut: Regionstyrelsen fastställer delegationsordning för regionstyrelsen.

 

Nominering av ledamot Strukturfondspartnerskapet Småland och Öarna

Avsägelse från uppdraget som ordinarie ledamot i Strukturfondspartnerskapet Småland och öarna har inkommit från Tommie Ekered (M). Regionstyrelsen ska nominera två förtroendevalda till det aktuella uppdraget.

Beslut: Regionstyrelsen nominerar Henrik Sporrong Esbjörnsson (M) och Kristina Carlo (M) till uppdraget som ordinarie ledamot i Strukturfondspartnerskapet Småland och Öarna.

 

Samtliga handlingar och protokoll från regionstyrelsen