Beslut i korthet från regionfullmäktige 23 april

Beslut i korthet från regionfullmäktige 23 april

Vit text mot vinröd bakgrund med budskapet beslut i korthet från regionfullmäktige

På regionfullmäktiges sammanträde den 23 april fick ledamöterna först ta del av utdelningen av Futurums vetenskapliga pris för förtjänstfullt forskningsarbete. Patientnämnden var på plats och informerade om sitt arbete. Ledamöterna debatterade årsredovisningen för 2023 samt åtta inkomna interpellationer. Här följer beslut i korthet.

Henriettæ Ståhlbrandt får vetenskapliga priset för studie om nyttan och risker med röntgenundersökningar

Investeringar för över 360 miljoner kronor på sjukvården

 

Årsredovisning 2023 med bilagor Region Jönköpings län

Förslag till årsredovisning för 2023 har upprättats. I årsredovisningen redovisas hur de av fullmäktige uppsatta målen för ändamålsenlig och kostnadseffektiv verksamhet liksom finansiella mål uppnåtts. Bedömningen är att Region Jönköpings län har en god hushållning 2023, både verksamhetsmässigt och finansiellt.

Beslut: Regionfullmäktige godkänner årsredovisning med bilagor för 2023. Regionfullmäktige minskar det egna kapitalet med årets resultat 27 miljoner kronor enligt fullfondsredovisning. Regionfullmäktige minskar det egna kapitalet med årets resultat med 514 miljoner kronor enligt blandmodellsredovisning genom att utifrån kommunallagen åberopa synnerliga skäl att inte återställa ett negativt resultat, eftersom Region Jönköpings län har en stark finansiell ställning.

Årsredovisning 2023 

 

Revisionsberättelse för år 2023

Regionrevisionens ordförande Per Hansson (L) tillstyrker att nämnder och styrelse beviljas ansvarsfrihet, samt att regionens årsredovisning för 2023 godkänns.

Beslut: Regionfullmäktige godkänner revisionsberättelse för år 2023 och lägger den till handlingarna.

 

Förbundsordning 3.0 med fördelningsmodell för Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg

Förbundsfullmäktige för Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg har beslutat om ny förbundsordning 3.0 med fördelningsmodell och översänt den till medlemsregionernas fullmäktige för godkännande.

Beslut: Regionfullmäktige godkänner förbundsordning 3.0 för Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg samt godkänner att den bilagda fördelningsmodellen tillämpas från och med verksamhetsåret 2025.

 

Elkraftförsörjning för Länssjukhuset Ryhov

Elkraftsystemet på Länssjukhuset Ryhov har överskridit sin tekniska livslängd på 30 år och har inte den kapacitet och redundans som krävs av sjukhuset. För att uppgradera elkraftförsörjningen och möta behov och krav planeras åtgärder i 3 etapper. Detta ärende avser etapp 1.

Beslut: Regionfullmäktige godkänner investering i förstärkt elkraftsystem på Länssjukhuset Ryhov till en maximal kostnad om 66 miljoner kronor.

 

Automationsbana för laboratoriemedicin

Support för automationsbanan på laboratoriemedicin upphör 2025-12-31. Då finns ingen support eller reservdelar för utrustning som går sönder samt att analyser från leverantör inte stöds längre. För ett modernt laboratorium är automatisering nödvändigt. Laboratoriemedicin i Region Jönköpings län har sedan 2015 haft en automationsbana på Ryhov samt provsorterare i Eksjö och Värnamo. I banan hanteras, sorteras och analyseras prover. Många verksamheter inom regionen nyttjar laboratoriemedicins tjänster. Årligen utförs ca 4,7 miljoner analyser inom Klinisk kemi och klinisk mikrobiologi. För närmare 80 procent av dessa sker hanteringen via automationen på sjukhuslaboratorierna i Jönköping, Eksjö och Värnamo. Investeringen avser utrustning till alla tre laboratorier i Jönköping, Eksjö och Värnamo. Produktionen blir mindre sårbar då verksamheten får möjlighet att styra om provflödet vid behov mellan de tre sjukhuslaboratorier.

Beslut: Regionfullmäktige godkänner investering i automationsbana till laboratoriemedicin till en maximal kostnad på 60 miljoner kronor.

 

Ombyggnation av Hjärtverksamheten på Länssjukhuset Ryhov

Ombyggnaden avser delprojekt 2 av 3 i Akutspåret och omfattar ombyggnad och tillbyggnad för hjärt- och kärlvårdsavdelning. De tre delprojekten berör samma ytor och måste genomföras i en viss ordning för att ombyggnaderna ska vara möjliga. Resultatet av de tre delprojekten ska bland annat bli en samlad neurologisk och lungmedicinsk vård, hjärt- och kärlvårdsavdelning samt akutmottagning.

Beslut: Regionfullmäktige godkänner ombyggnation av lokaler för hjärtverksamheten på Länssjukhuset Ryhov till en maximal kostnad om 177 miljoner kronor, samt godkänner inköp av lös utrustning och inredning enligt schablon till en maximal kostnad i intervallet 13-15 miljoner kronor, samt godkänner inköp av operationsutrustning till operationssal i pacemakerverksamheten för maximalt 7 miljoner kronor, samt godkänner konstnärlig gestaltning för maximalt 300 000 kronor.

 

Mottagnings- och operationssal för ögonkliniken på Länssjukhuset Ryhov

Ögonkliniken på Ryhov har behov av att flytta sin verksamhet av kataraktoperationer (operationer av gråstarr) från operationsavdelningen till ögonmottagningen på Länssjukhuset Ryhov för att ha möjlighet att utöka antal operationer. Under en 2-3 års period beräknas kataraktoperationerna öka från 500 till 2 000 per år och det stora patientflödet är svårt att hantera på operationsavdelningen.

Beslut: Regionfullmäktige godkänner ombyggnation av lokaler inom ögonkliniken på Länssjukhuset Ryhov till en maximal kostnad på 39 miljoner kronor.

 

Revisioner Itinotåg 2024

Tågrevisioner är omfattande renoveringar där bland annat säkerhetsrelaterade funktioner återställs till nyskick och måste utföras för att fordonen inte ska beläggas med körförbud. Revision av Itinotåg ska genomföras enligt plan.

Beslut: Regionfullmäktige godkänner revisioner av Itinotåg till en maximal kostnad på 28 miljoner kronor.

 

Motion: Ta bort moment i sjukvården som inte tillför medicinsk nytta

Emelie Walfridsson, Centerpartiet, har lämnat en motion: Ta bort moment i sjukvården som inte tillför medicinsk nytta. I motionen föreslås följande.

  • Att det i varje verksamhet i vården årligen görs en obligatorisk översyn för att identifiera arbetsuppgifter och arbetssätt som ej tillför medicinsk nytta för patienterna. Regionen tar ansvar för att göra en sammanställning och stödja genomförandet av de moment som behöver tas bort. Det ska redovisas årligen vilka moment som ska tas bort och om så sedan skett.
  • Att arbetsuppgifter med ingen eller låg medicinsk nytta tas bort innan nya förs in.
  • Att nya arbetssätt och moment som införs ska ha bevisad patientnytta och risk- och konsekvensanalyser alltid göras utifrån hela verksamheten. Det ska alltid ske en utvärdering av nya moment och arbetssätt efter införsel. Kontrollfrågor som bör vara obligatoriska inför både införsel och uppföljning: Tillför arbetsinsatsen medicinsk nytta och är den tillräckligt stor jämfört med andra uppgifter/moment i verksamheten? Finns evidens? Finns undanträngningseffekter? Är det kostnadseffektivt?

Beslut: Regionfullmäktige anser motionen vara besvarad.

 

Motion – Införa flerårigt projekt, öppen musikfestival

Sverigedemokraterna har inkommit med en motion - Införa flerårigt projekt, öppen musikfestival. I motionen föreslås:

  • Att Region Jönköpings län startar ett flerårigt projekt ”öppen musikfestival” med intentionerna i motionstexten.

Beslut: Regionfullmäktige avslår motionen.

 

Rekommendation avgifter vaccinering covid-19 2024

Sveriges kommuner och regioner rekommenderar regionerna att erbjuda avgiftsfri vaccination mot covid-19 till alla som rekommenderas vaccination enligt Folkhälsomyndigheten. För grupper som inte omfattas av Folkhälsomyndighetens rekommendation om vaccination mot covid-19 rekommenderar Sveriges kommuner och regioner att regionerna enligt regionala processer möjliggör beslut om avgift.

Beslut: Regionfullmäktige godkänner rekommendation från Sveriges kommuner och regioner avseende avgiftsfri vaccination för covid-19 enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation, samt beslutar om avgift på 250 kronor för vaccination mot covid-19 för de som ej omfattas av Folkhälsomyndighetens rekommendation.

 

Arkivreglemente för Region Jönköpings län

En översyn har genomförts av gällande arkivreglemente för Region Jönköpings län. I huvudsak består justeringen av en omstrukturering av dokumentet samt uppdatering av föreskrifter och lagrum för arkivverksamhet.

Beslut: Regionfullmäktige fastställer arkivreglemente för Region Jönköpings län.

 

Revidering av Länspensionärsrådets reglemente

Länspensionärsrådet har inkommit med skrivelse gällande revidering av reglemente för Länspensionärsrådet under innevarande mandatperiod. Föreslagna ändringar innebär att rådet vad gäller pensionärsorganisationerna, endast ska utgöras av ledamöter och därmed ta bort ersättarplatserna. Totalt antal föreslagna ledamöter från pensionärsorganisationerna är 17 ledamöter, vilket även är det totala antalet ledamöter och ersättare i nuvarande upplägg. Förändringen innebär ingen ökad kostnad för Region Jönköpings län. Vidare föreslår Länspensionärsrådet att utskick av kallelse ska ändras från fyra till två veckor innan sammanträdet äger rum. I samband med föreslagna revideringar från Länspensionärsrådet har en generell översyn av reglementet genomförts i form av mindre justeringar och förtydliganden. Parlamentariska nämnden föreslår att regionfullmäktige fastställer nytt reglemente enligt framtaget förslag.

Beslut: Regionfullmäktige fastställer nytt förslag till reglemente för Länspensionärsrådet.

 

Handlingar och protokoll från regionfullmäktige