Trygg start i yrket för nyutbildade sjuksköterskor

Hjärt- och lungräddning är ett av momenten när de nyutbildade sjuksköterskorna Matilde Freijd, Annie Sjöö, AnnSofie Engström och Stella Aboagye får en nio dagar lång fördjupad introduktion i sitt yrke på Värnamo sjukhus.
Hjärt- och lungräddning är ett av momenten när de nyutbildade sjuksköterskorna Matilde Freijd, Annie Sjöö, AnnSofie Engström och Stella Aboagye får en nio dagar lång fördjupad introduktion i sitt yrke på Värnamo sjukhus. Foto: Helena Dovier

En omfattande och väl genomtänkt introduktion till yrket – det erbjuds nu alla nyutbildade sjuksköterskor på sjukhusen i Eksjö, Jönköping och Värnamo.

Den fördjupade introduktion för nyutexaminerade sjuksköterskor som infördes på Höglandssjukhuset i Eksjö i höstas har fått en efterföljare på Värnamo sjukhus. Tolv sjuksköterskor från olika kliniker på Värnamo sjukhus inledde den 3 februari 2016 en sammanlagt nio heldagar lång fördjupad introduktion som är utspridd under våren. I slutet av februari startar den fördjupade introduktionen även på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping. På Höglandssjukhuset har en ny omgång av den fördjupade introduktionen börjat alldeles nyligen.

Trygghet i yrkesrollen

Christina Andersson, biträdande verksamhetschef på medicinkliniken på Värnamo sjukhus, berättar att den fördjupade introduktionen på Värnamo sjukhus innehåller utbildning i bland annat omvårdnad, ledarskap, palliativ vård (vård i livets slutskede), praktiska övningar med olika typer av infarter som kan sitta på kroppen, kommunikationsövningar och föreläsningar. Syftet är att de nyutbildade sjuksköterskorna ska känna sig trygga i sin yrkesroll.

– Det här blir en väldigt bra start för dem. Dessutom får de lära känna varandra, säger Christina Andersson.

Praktiska moment

Martina Dolck blev klar med sin sjuksköterskeutbildning i Växjö i januari. Nu är hon nyanställd på medicinkliniken på Värnamo sjukhus.

– Jag tycker att den fördjupade introduktionen verkar vara jättebra. Dels blir det en basal repetition kring sådant som man behöver förnya kunskaperna i. Dels får vi öva på praktiska moment som vi kanske inte har haft möjlighet att träna på tidigare. Introduktionen gör också att det blir lättare att se vad man behöver jobba mer med, säger Martina Dolck.

Avlastar rutinerade sjuksköterskor

Grundupplägget för den fördjupade introduktionen i regionen har planerats av Linda Andlöw, tidigare vårdenhetschef på Höglandssjukhuset.

– Vi har plockat godbitarna och det viktigaste. De som föreläser är erfarna och väldigt duktiga, och de kan ge praktiska råd som man inte får via skolan, säger Linda Andlöw.

Den fördjupade introduktionen medför också en förbättrad situation för den rutinerade personalen på vårdenheterna. De behöver inte arbeta lika mycket med yrkesintroduktion för de nya sjuksköterskorna.

– Att ta hand om många nya kan vara ganska tröttande i längden. Den fördjupade introduktionen avlastar de rutinerade sjuksköterskorna, säger Linda Andlöw.