Region Jönköpings län prisas för sitt arbete med hållbara livsmedel

Region Jönköpings län prisas för sitt arbete med hållbara livsmedel

Glada pristagare
Priserna duggade tätt för det glada gänget från område måltid när Ekomatsligans årliga ceremoni ägde rum 30 maj. −Det var en enorm stolthet att få vara där vid ceremonin tillsammans med delar av min ledningsgrupp och medarbetare för att ta emot, inte bara ett, utan fyra priser, säger Jennie Ferm, verksamhetschef område måltid. Foto: Henry Fröman

Trots ett utmanande omvärldsläge fortsätter andelen ekologiska och svenska inköp av livsmedel att öka i Region Jönköpings län. Med 61 procent ekologiska inköp under 2022 befäster regionen sin topplacering när Ekomatcentrum rankar landets kommuner och regioner avseende deras ekologiska inköp. Vid en ceremoni tidigare i veckan kammades inte mindre än fyra utmärkelser hem.

Ekomatcentrum är en ideell förening som arbetar med mat och hållbarhetsfrågor, som årligen samlar in statistik från offentlig sektor för att se hur utbudet av hållbar och ekologisk mat utvecklas. Genom Ekomatsligan jämförs sedermera Sveriges kommuner och regioner avseende inköp av ekologiska livsmedel m.m. Vid en ceremoni den 30 maj delades årets utmärkelser ut och där väntade storslam för länets representanter där inte mindre än fyra utmärkelser togs hem.

Region Jönköpings län:
• vann Ekomatsligan för regioner med 61 procent ekologiska inköp,
• vann Svekomatspriset för regioner med 44 procent svekologiska (svenska och ekologiska) inköp,
• blev utsedda till "Årets ekologiska förebild" av KRAV,
• klassade in som första region i den exklusiva gruppen "Årets Ekologiska Spjutspetsar".

"Hårt och målfokuserat arbete"

Region Jönköpings län har sedan lång tid arbetat strukturerat med att öka användningen av bland annat svenska och ekologiska livsmedel. Det är inte första gången som område måltid kan vara stolta över att vara bästa region när det gäller ekologiska och svenska livsmedel, men det var första gången som man även utsågs till Årets ekologiska förebild och en av Årets ekologiska spjutspetsar.

Jennie Ferm, verksamhetschef område måltid, är glad över utmärkelserna.

−Det var en enorm stolthet att få vara där vid ceremonin tillsammans med delar av min ledningsgrupp och medarbetare för att ta emot, inte bara ett, utan fyra priser. Att vi sticker ut bland landets regioner är förenat med mycket glädje. Vi hoppas att vi kan inspirera fler genom vårt arbete. Att vi är där vi är idag är tack vare våra politiska beslut och inte minst ett hårt och målfokuserat arbete i alla led. Något som också är värt att nämna är samverkan mellan olika yrkesroller och våra tre enheter. Jag är extra glad över att vi får erbjuda våra patienter så fina råvaror. Nu får vi njuta och sedan jobba på att hålla igång och utveckla vårt arbete ytterligare.

Långsiktig strategi

Arbetet med regionens livsmedelsinköp är en medveten och långsiktig strategi, Jennie Ferm berättar att det krävs hårt arbete över tid för att lyckas så väl. Statistikuppföljning, analys, ett aktivt arbete med livsmedelsavtalet och att låta arbetet ta plats i verksamheten samt att inte släppa fokus har varit nycklarna till framgång.

Mariette Johansson är måltidssamordnare och har arbetat med att hålla ihop arbetsgruppen som ansvarar för 15-rättersmenyn som erbjuds till patienter – en meny som innehåller en stor andel ekologiska livsmedel.

−Ett ekologiskt tänk finns alltid med vid planeringen av nya maträtter och menyer. Kökens kockar gör ett stort jobb med att löpande leta efter ekologiska råvaror som kan ersätta konventionella. För oss står ekologiska och svenska råvaror för kvalité. Det är viktigt att vi värnar om miljö och klimat, respekt för djuren, en levande landsbygd och veta att maten vi äter inte innehåller rester av bekämpningsmedel, säger hon.

Vill öka andelen ekologiskt ytterligare

Christina Hjälmkvist är kock i Värnamo och var en av de som deltog vid prisceremonin.

−Det känns jätteroligt att vi kan servera så mycket bra mat och erbjuda så mycket ekologiskt till våra gäster, trots denna osäkra tid. Det känns viktigt att vi undviker produkter som är besprutade. Här hjälps vi åt och för det allra mesta lyckas vi få tag på de produkter som vi vill köpa in. Vi vill verkligen fortsätta ligga kvar på den här höga nivån, säger hon.

Arbetet med att få till så hög andel ekologiska produkter som möjligt försvårades under pandemin, men också av omvärldsläget. Priserna har ökat och flera leverantörer har stramat åt sortimentet vilket gjort att vissa produkter som efterfrågats inte har funnits tillgängliga. Trots detta har område måltid lyckats öka andelen ekologiska livsmedel. Mellan 2021 och 2022 ökade andelen ekologiska livsmedel med tre procent, varav från svenska producenter med fyra procent.

Målsättningen är att Region Jönköpings län inom två år, alltså senast 2025, ska nå 65 procent ekolivsmedel.

−Arbetet försvåras såklart i och med omvärldsläget, och det blir svårare ju högre upp i målsättningarna vi kommer, men jag hoppas och tror att vi kommer att klara det, säger Jennie Ferm.