Region Jönköpings län på plats under Värnamo Filmhistoriska Festival

Region Jönköpings län på plats under Värnamo Filmhistoriska Festival

Festivalaffisch
Årets festivalaffisch (här beskuren) är illustrerad av Johan Unenge.

Sveriges största och enda filmhistoriska festival står för dörren. Den 18-21 april fylls Gummifabriken i Värnamo av filmintresserade från hela landet. Under helgen medverkar bland andra Lasse Åberg som inviger festivalen och Pernilla August som är på plats för att ta emot ett hederspris. Region Jönköpings län medverkar också under festivalen i ett flertal programpunkter.

Under festivalen kan du njuta av film i alla dess former, från Ingmar Bergman och Astrid Lindgren till stumfilm med livemusik. Du kan även ta del av flera programpunkter arrangerade av Region Jönköpings läns filmutvecklare. Vissa programpunkter kräver anmälan och andra är öppna för allmänheten.

Filmpedagogisk seminariedag

Torsdag 18 april kl 9-16 i Salong 3, Gummifabriken
Region Jönköpings län arrangerar tillsammans med Värnamo Filmhistoriska Festival en seminariedag fylld av kunskap om skolbio, filmkunnighet och filmpedagogik. Programmet riktar sig till dig som arbetar med barn och unga. Medverkar gör bland andra Dr. Rachel Krantz från Shepherd University och Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck som är regissörer till filmen And the king said... what a fantastic machine!

Hela programmet och anmälan

Final i kortfilmstävlingen "Nya filmskapare"

Fredag 19 april kl 16.30-17.30 i Salong 3, Gummifabriken
På fredagen kan du njuta av tävlingens tre finalister samt ett fjärde hedersomnämnande i årets upplaga av Nya Filmskapare! Vid visningen kommer vi också annonsera vilken film som kammar hem första priset i form av ett stipendium på 10 000 kr. Årets jury har bestått av Nils-Thomas Andersson och Erica Elfström. Några av regissörerna kommer också vara på plats för att introducera sina filmer.

Förhandspremiär från deltagarna i GAZE – Nya filmröster

Fredag 19 april kl 11-12 i Salong 1, Gummifabriken
GAZE är ett program för att stötta unga eller mindre etablerade filmare från Jönköpings län in i den svenska filmbranschen. Årets upplaga har genomförts inom ramen för Svenska Filminstitutets ”Talent to Watch”. Fyra filmare har deltagit och under denna timme får du se vad de har arbetat med under året. Årets deltagare i GAZE är: Johan Badh, Linn Austli, Akiko Ahlstrand och Alfred Nilsson.

Nätverksträff för biografer och visningsaktörer

Lördag 20 april kl 12-15 i Föreläsningssal Seda, Gummifabriken
Huvudtalare för träffen är Peter Fornstam, VD Svenska Bio och ordförande Sveriges Biografägareförening, som ger oss insikter kring ”Biografernas utmaningar idag och imorgon”. Ni kommer också få chans att utbyta erfarenheter och diskutera med varandra. Värnamo Filmhistoriska Festival kommer efter träffen att bjuda alla deltagare på bio, så planera gärna att stanna kvar längre. Träffen är kostnadsfri och vi bjuder även på lunch och fika.

Anmäl dig här

Hela programmet med festivalens alla filmer och programpunkter