Avvikelse efter kontroll av röntgenutrustning

Avvikelse efter kontroll av röntgenutrustning

I januari 2024 upptäcktes att personal och patienter i samband med kranskärlsröntgen på Länssjukhuset Ryhov fått förhöjda stråldoser jämfört med normalt. En analys av givna stråldoser visar att de är på en så låg nivå så att det är osannolikt att några skador skulle kunna uppstå. De förhöjda stråldoserna berodde på ett tekniskt problem med felplacerat raster.

Totalt 72 patienter på Länssjukhuset Ryhov har fått en fördubblad stråldos jämfört med normalt i samband med kranskärlsröntgen i början av året. Den förhöjda stråldosen berodde på problem med felplacerat raster i utrustningen i ungefär en månads tid.

Stråldosen som patienterna utsatts för är så låg så att det är osannolikt att några hudproblem eller andra konsekvenser skulle kunna uppstå som följd.

Medarbetare som har arbetat vid den aktuella röntgenutrustningen har antingen fått stråldoser som ligger inom det normala intervallet eller är under detektionsgränsen.

När felet upptäcktes sattes rastret omedelbart in på rätt sätt. För att förhindra liknande fel i framtiden har förebyggande åtgärder vidtagits.

Då inga allvarliga vårdskador har inträffat faller händelsen inte under lagens krav att göra en anmälan enligt Lex Maria. Däremot har händelsen enligt lag anmälts till Strålsäkerhetsmyndigheten och Läkemedelsverket.