Region Jönköpings län i förarsätet för att trygga kompetens

Region Jönköpings län i förarsätet för att trygga kompetens

Två personer, en man och en kvinna, står och pratar vid en traktor.
Verksamhet vid Tenhults naturbruksgymnasium. Foto: Johan W Avby

Kompetensen på arbetsmarknaden i Jönköpings län ska tryggas. Detta genom ett ordentligt samarbete mellan kommuner, företag, branschorganisationer och Region Jönköpings län. - Det här är ett viktigt arbete för att stärka länets attraktionskraft ytterligare, säger Kerstin Hammar, uppdragsgivare och ordförande i ANA-nämnden.

Plan för regional kompetensförsörjning är ett stöd för Region Jönköpings läns ansvar att säkerställa tillräcklig kompetens för arbetsmarknaden. Den syftar till att förbättra samordningen och utifrån det öka möjligheterna till utbildning och lärande i länet för att matcha arbetsmarknadens behov. Planen ger riktlinjer för insatser som behövs för att stärka kompetensförsörjningen, vilket är viktigt för företagens tillväxt, offentlig sektors utveckling och länets attraktivitet.

Huvudansvaret för utbildning och arbetsmarknadsinträde ligger hos kommunerna, utbildningsanordnare och staten, men det krävs ett regionalt perspektiv för att möta lokala och regionala behov. Alla regioner har därför uppdraget att arbeta med regional kompetensförsörjning, det ligger i linje med den nationella strategin för hållbar regional utveckling i hela landet, 2021-2030.

Kompetensutveckling och kompetensförsörjning är ett av regeringens fyra prioriterade områden.

Samarbetet inom länet är viktigt för att säkerställa en effektiv kompetensförsörjning, och Region Jönköpings län ska leda och samordna detta samarbete. För att säkerställa långsiktigt hållbart arbete betonas behovet av stödjande system och strukturer för alla parter.

Region Jönköpings läns roll

Region Jönköpings län ansvarar för att stärka samarbetet mellan, framför allt, arbetsmarknadens parter och kommuner. Innehållet i planen utgår från Region Jönköpings läns roll i kompetensförsörjningsarbetet.

I det här arbetet ingår att ta fram och kommunicera analyser, prognoser och bedömningar av arbetsmarknadens kompetensbehov, samordna kompetensförsörjningsarbetet genom att inbjuda till regionala mötesplatser för utbildningsaktörer och branschföreträdare, samt att mobilisera och stärka samtliga aktörer för strategiskt kompetensförsörjningsarbete.

I den nyligen antagna kompetensförsörjningsplanen har fyra prioriterade fokusområden identifierats:

  • Bedöma och kommunicera länets kompetens- och utbildningsbehov.
  • Stärka länets infrastruktur för kompetensförsörjning och livslångt lärande
  • Stödja kompetensförsörjningsarbetet inom den smarta specialiseringsstrategin.
  • Sprida kunskap om kompetensförsörjningsarbetet i länet.

- Kompetensförsörjningsplanen ger oss en riktning under de fyra kommande åren för vårt gemensamma arbete runt kompetensförsörjning i vårt län. Kompetensförsörjning är ett avgörande område för utvecklingen av vårt län, säger Ante Jankovic, sektionschef på Regional utveckling i Region Jönköpings län.

En viktig del av genomförandet involverar regionens Kompetensråd med representanter från olika samverkansparter. Uppföljningen av planen är central och inkluderar en årlig återrapportering till Nämnden för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet.