Kvinnokliniken firar 75 år med föreläsningsserie

Kvinnokliniken firar 75 år med föreläsningsserie

Illustration
I år fyller kvinnokliniken i Jönköping 75 år. Det uppmärksammas genom att kliniken under vecka 16 bjuder in allmänheten till en föreläsningsserie. Alla föreläsningar är kostnadsfria och genomförs i aulan, Länssjukhuset Ryhov.

I år är det 75 år sedan kvinnokliniken i Jönköping bildades. För att uppmärksamma jubileet och rikta ljus mot kvinnosjukvården bjuder kliniken under vecka 16 in allmänheten till en serie föreläsningar på Länssjukhuset Ryhov. Föreläsningarna är kostnadsfria och några kan även ses digitalt.

Måndag 15 april, kl. 17.30-19.00

”Den läskiga och underbara lusten”

Hinder och möjligheter för ett lustfyllt liv. Vad händer med lusten under livet? Vad påverkar oss? Hur hanterar vi svackor och höjdplatåer?

Hanna Möllås, barnmorska, sexolog och familjeterapeut

− Lust är bland det mest komplicerade och utmanande som finns, kanske just för att den är kärnan i vår hälsa. Utan lust blir livet lidande. Lust är därför en viktig ingrediens för att må väl. Mitt budskap är att även om lusten kan vara snårig och utmanande kan den vägleda oss mot hälsa och välmående inom oss själva och i våra relationer, säger Hanna Möllås.

_______________________________________

Tisdag 16 april, kl. 17.30-19.00

Endometrios – en folksjukdom du bör känna till

Ett kvinnogissel sedan urminnes tider. Vad är det egentligen och vad kan vi göra åt det?

Miklos Mester, specialistläkare och Mats Karlsson, överläkare, kvinnokliniken Jönköping

− Endometrios är en sjukdom som är vanlig bland alla kvinnor och som kan orsaka mycket lidande och frånvaro från skola, arbete och fritidsaktiviteter. Med rätt behandling, kan mycket av detta undvikas om den sätts in i ett tidigt skede. Vår förhoppning är att föreläsningen ska bidra till ökad kunskap om symptomen vid endometrios så att kvinnor söker vård i rätt tid, säger Mats Karlsson.

Här kan du se föreläsningen digitalt

_______________________________________

Onsdag 17 april, kl. 17.30-19.00

Så kan man leva med klimakteriet – inte bara överleva

Utsvävningar, fakta och myter runt den mogna kvinnans del av livet.

Laila Falknäs, överläkare och Pia Tegebäck Bååth, överläkare, kvinnokliniken i Jönköping

− Klimakteriebesvär drabbar omkring tre av fyra kvinnor och kan orsaka stort lidande. Under föreläsningen berättar vi mer om vilken hjälp som går att få och var man ska söka hjälp. Vi pratar också om risker och nyttan med olika behandlingsmetoder, förklarar Laila Falknäs.

Här kan du se föreläsningen digitalt 

_______________________________________

Torsdag 18 april, kl. 17.30-19.00

Barn – Ja? Nej? Kanske?

Vet du vad du vill? Hur länge ska du vänta? Ska du vänta? Medicinska och historiska perspektiv på att bli gravid och att förhindra det.

Nadja De Vries, barnmorska och Sandra Lindström, specialistläkare, kvinnoklinken Jönköping.

− Vi kan planera våra liv till stor del, om vi väljer att inte skaffa barn har vi rätt att få preventivmedel och rådgivning för att kunna skydda oss. Vi har även samma rätt att få information om vad det kan få för konsekvenser med att vänta för länge med att försöka skaffa barn. Detta och mycket annat kommer vi att prata om, säger Nadja De Vries.

− Jag vill lyfta den livräddande och autonomifrämjande utvecklingen inom abortvården. Aborträtten kan inte tas för given och behöver ständigt försvaras. Globalt sett genomgår 21 miljoner kvinnor osäkra aborter och 47 000 av dem förlorar livet årligen. Rätten till säker och laglig abort är en fråga om rätten till liv, hälsa och autonomi, säger Sandra Lindström.

Om föreläsningsserien

Föreläsningarna genomförs i aulan, Länssjukhuset Ryhov. Ingång till sjukhuset sker genom den tillfälliga huvudentrén till höger om den gamla. Du kommer till aulan genom att gå till vänster i första korridoren.