Reportage

Reportage

Laddar nyheter och pressmeddelanden...

Tidigare reportage

Ny handledningsmodell ger jämbördigt lärande

Ferisa Basic, sjuksköterska på medicin C, Länssjukhuset Ryhov, är handledare för både Lisa Riberth och Ebba Nordfors när de är ute på sin första verksamhetsförlagda utbildning under termin tre. Genom den här modellen lär de inte bara av sin handledare utan också av varandra.

När Ferisa Basic, sjuksköterska på medicinkliniken avdelning C, Länssjukhuset Ryhov, kliver in i sin roll som handledare, är det med två sjuksköterskestudenter samtidigt. Peer-learning (jämlikt lärande) har visat sig ha flera fördelar för både handledare och studenter.

Bra utbildning och introduktion är nyckeln till lyckad rekrytering

Sjuksköterskestudenten Malin Hertz gör sin verksamhetsförlagda utbildning på akutvårdsavdelningen, Länssjukhuset Ryhov, och tränar nålsättning tillsammans med sin handledare Björn Erfors.

Sjuksköterskor som utbildas på Hälsohögskolan i Jönköping får 21 veckors verksamhetsförlagd utbildning, VFU, inom hälso- och sjukvården i Region Jönköpings län, vilket ofta är en inkörsport inför sommarjobb.

Psykologstudenter tog fram metod för arbetsprover

Psykologstudenterna Johanna Liljenström och Patrik Ljungqvist har under sin VFU-tid i Region Jönköping tagit fram en metod för att genomföra arbetsprover vid rekrytering av bland annat psykologer.

Region Jönköpings läns satsning på kompetensbaserad rekrytering som metod, ökar också intresset för att använda arbetsprover. Det är fullt möjligt att låta till exempel psykologer göra arbetsprov vid rekrytering i form av fallvinjett eller rollspel, visar en studie av psykologstudenter.