Kultur

Talang och produktion

Två killar sitter mitt emot varandra vid ett bord med en skärm och en padda och gör film.
Film- och regiutbildning för ungdomar på Sörängens folkhögskola i Nässjö. Foto: Johan W Avby

Genom att ge coaching och teknikstöd och bygga nätverk stöttar vi filmproduktioner runt om i länet. Några av de aktuella projekt som vi driver just nu kan du läsa om nedan.

GAZE

Vill du göra film? Eller gör du redan film och lyckas inte riktigt ta dig vidare in i branschen? GAZE – nya filmröster är programmet för dig som bor eller verkar i Jönköpings län och som vill utveckla dig inom filmens område. Anmälan för årets program öppnar 25 mars 2024.

Läs mer och ansök här

Nya Filmskapare kortfilmstävling

I samverkan med Värnamo Filmhistoriska Festival 18-21 april genomför Region Jönköpings Län varje år en kortfilmstävling med samtida film från, eller med anknytning till länet. Årets jury har nu utsett de tre finalisterna samt ett hedersomnämnande - de fyra filmerna kommer att visas vid Värnamo Filmhistoriska festival - då avslöjar vi också vinnaren som får ett stipendium om 10 000 kronor avslöjas!  

Läs mer här

 
Ping filmfestival och kortfilmstävling

Varje år arrangeras Ping Filmfestival som är både en kortfilmstävling och kortfilmsfestival i ett! Skicka in din film till tävlingen som också är vår regionala uttagning till Novemberfestivalen. Den 14 september visar vi alla bidrag, korar vinnarna samt tar del av seminarier och workshops. Anmälan för årets festival öppnar i maj 2024.

Läs mer och ansök här.

Residens för filmskapare

Region Jönköpings län och Kultivera bjuder in filmskapare oavsett nationalitet och stil att delta på ett tiodagars residens i Tranås. Residenset startar den 28 juni och slutar den 7 juli. En stor del av residenstiden kommer att sammanfalla med den konstnärliga festivalen TRANÅS AT THE FRINGE. Vid antagning till residenset kommer du att uppmuntras att arbeta med ditt egna filmprojekt, men även att delta i samtal med andra kreatörer på festivalen. Deadline för inlämning är 29 mars 2024.

Läs mer och ansök här

Projektbidrag film: manus- och förproduktionsstöd

Projektbidraget syftar till att stimulera nya filmare och nya berättelser med koppling till Jönköpings län. Det går att söka för filmprojekt som befinner sig i förproduktionsstadium.

Projektbidrag film: manus- och förproduktionsstöd (Extern länk)

Nätverksträffar

Vi arrangerar nätverksträffar som är öppna för alla. Det kan vara masterclasses, filmvisningar, träffar kring ett ämne eller med inbjudna gäster. Vi arrangerar också workshops i inom filmutvecklingens olika områden.

Coachning

I mån av tid erbjuder vi:

  • Stöd i att skriva projektbeskrivningar och ansökningar
  • Stöd att analysera filmidéer och få tips till den fortsatta arbetsprocessen
  • Manusutveckling