Kultur

Utbildningar inom film

Funderar du på att gå en utbildning inom film? Här tipsar vi om svenska filmutbildningar på olika nivåer som håller hög kvalitet.

Sörängens Folkhögskola

Animation
Animation på Sörängens Folkhögskola är en 3-årig grundutbildning med betoning på rörelsen, konstnärlig gestaltning och berättande. Under utbildningen får deltagarna bekanta sig med hela processen i hur man skapar en animerad film.

Animation, Sörängens Folkhögskola

Södra Vätterbygdens Folkhögskola

Film- & medieproduktion
Under ett läsår på Film- & medieproduktion kommer du lära dig många olika saker inom filmproduktion. Kamerateknik, ljussättning, filmredigering, ljudläggning/ljuddesign och animering bland annat. Men också hur du skriver en shot list eller synopsis, pitchar idéer och manus. Poddproduktion är också något vi gör. Det hjälper oss att utvecklas både inom storytelling och dramaturgi och att spela in och redigera ljud. Film- & medieproduktion är en bred men framför allt praktisk filmutbildning där du får möjlighet att testa och vara delaktig i filmproduktionens alla moment och faser.

Film- och medieproduktion, Södra Vätterbygdens Folkhögskola (Extern länk)

Yrkeshögskolan i Jönköping

Ljud- och musikproducent, 400 Yhp
Utbildningen vänder sig till dig som vill få en karriär i musikbranschen och få en utvecklande roll inom populärmusik, film och dataspelsljudutveckling, till exempel som musikproducent, musikentreprenör eller musikmakare inom spel- och filmbranschen.

Ljud- och musikproducent, Yrkeshögskolan i Jönköping (Extern länk)

Ölands Folkhögskola

Dokumentärfilmskolan
På dokumentärfilmskolan får du utforska den kreativa dokumentärfilmen under ett år. Du arbetar med olika filmprojekt och får du utveckla ditt eget sätt att berätta. Mellan de längre projekten hålls workshops med Sveriges bästa filmare i olika ämnen som regi, foto, ljud, klippning, intervjuteknik och projektutveckling. På Ölands dokumentärfilmskola ses film som ett lagarbete och under projekten arbetar du oftast tillsammans med en kurskamrat. De färdiga filmerna liksom processen dit utvärderas gemensamt.

Dokumentärfilmskolan, Ölands Folkhögskola (Extern länk)

GTV Gamleby

TV-produktionsspecialist
GTV Gamleby är en yrkeshögskoleutbildning till TV-produktionsspecialist. Hos GTV får du en utbildningar som leder dig mot jobb i team på flera olika positioner i produktions- och teknikbolag för tv, film och web. En tredjedel av utbildningen genomförs som praktik på TV- och produktionsbolag främst i Stockholmsregionen.

TV-produktionsspecialist, GTV Gamleby (Extern länk)

Katrinebergs folkhögskola

Filmlinjen
På Katrinebergs FHSK hittar du välrenommerade Filmlinjen. Undervisningen bedrivs i det nybyggda filmhuset, utrustat med biograf, klippsviter, inspelnings- och ljudstudio. Deltagarna på filmlinjen har fri tillgång till den breda filmtekniken som håller professionell standard. Det finns även ett tätt samarbete med skolans Skådespelarlinje. Under åren genomförs ett flertal gemensamma filmprojekt.

Filmlinjen, Katrinebergs folkhögskola (Extern länk)

Fridhems folkhögskola

Filmlinjen
På Fridhems folkhögskola får du under två år lära dig att berätta med rörliga bilder. Du behöver inte ha gjort film tidigare. Utbildningen är genremässigt bred och en bra förberedelse för mer specialiserade utbildningar på film- och tv-området. Genom olika projekt får du lära dig grunderna i filmskapande och får jobba med allt ifrån regi och manus till foto, ljud, ljus, klippning, scenografi m.m.

Filmlinjen, Fridhems folkhögskola (Extern länk)

Skurups folkhögskola

Filmlinjen
Filmlinjen på Skurups folkhögskola söker dig som vill satsa på film på professionell nivå, har lusten att berätta och viljan att erövra hantverket. Filmlinjen låter dig utforska både drama och dokumentär. Den är praktisk och produktionsinriktad. Det finns två versioner av utbildningen, en med inriktning på gestaltning och en med inriktning på branschen.

Filmlinjen, Skurups folkhögskola (Extern länk)

Alma Education

Manusutbildning
Manusförfattare är en yrkeshögskoleutbildning som riktar sig till dig som vill vara professionellt verksam manusförfattare inom främst manus för film och dramaserie. Efter genomgången utbildning kan du arbeta som manusförfattare inom spelfilm, dramaserie samt dramaturg. Du får också en introduktion till manusutveckling inom ljuddrama och spel.

Manusutbildning, Alma Education (Extern länk)

HDK-Valand, Högskolan för design och konst

Filmutbildning
På HDK-Valands filmutbildningar tränas du i att driva egna filmiska idéer och får utveckla metoder för att utforska frågor som är viktiga för dig genom film.

Filmutbildning, HDK-Valand, Högskolan för design och konst (Extern länk)

Stockholms Konstnärliga Högskola

Film och media
På SKH utbildar vi framtidens självständiga och konstnärligt medvetna filmskapare, radioproducenter, dokumentärfilmare och animatörer. Som student hos oss får du utveckla dina praktiska och teoretiska kunskaper inom din inriktning, både enskilt och i samarbete med andra studenter. Du blir en del av ett större sammanhang som ständigt utvecklar kunskapen, konstformen och branschen.

Film och media, Stockholms Konstnärliga högskola (Extern länk)