Kultur

Filmfestivaler och tävlingar

En biografsalong fylld av människor.

Vi vill verka för att länets filmare och deras projekt syns på olika festivaler nationellt och internationellt. Vid vissa festivaler kommer vi vara närvarande och ha evenemang eller seminarier riktade till länets filmare. Vid andra festivaler väljer vi att stödja filmare som deltar i ett utvecklingsprogram.

Det finns hundratals, om inte tusentals, festivaler att skicka din film till. Ibland kostar det pengar i anmälningsavgift, och ibland är festivalerna inte seriösa. Ett bra sätt att få koll på vilka festivaler som har ett bra anseende i filmbranschen, så kallade A-festivaler, är att kontakta Filminstitutet. 

Svenska Filminstitutets lista över internationella filmfestivaler hittar du här:
Festivaler och marknader, filminstitutet.se (Extern länk)

Bra att ha koll på!
Läs noga igenom krav och villkor på festivalernas anmälningssidor. Vissa festivaler har premiärkrav och då behöver du planera till vilken festival du ska skicka till först. Andra har krav på hur gammal filmen får vara. Vissa tävlingar är regionala och är bara öppen för sitt läns filmare, medan andra tar emot från hela Sverige.

Svenska filmfestivaler

Här har vi samlat ett urval av svenska festivaler. Klicka på länkarna för att se när festivalen äger rum och vilka villkor som gäller.

Ping Filmfestival - Region Jönköpings län

Nya Filmskapare - Region Jönköpings län/Värnamo Filmhistoriska Festival

Uppsala kortfilmsfestival (Extern länk)

Filmfest Sundsvall (Extern länk)

Novemberfestivalen (Extern länk)

Nordisk Panorama (Extern länk)

Tempo Dokumentärfestival (Extern länk)

Göteborg Film Festival (Extern länk)

BUFF Filmfestival (Extern länk)