Kultur

Seminariedag: Skolbio, filmkunnighet och filmpedagogik

Illustration av tonåringar som tittar på film

Region Jönköpings län arrangerar tillsammans med Värnamo Filmhistoriska festival en seminariedag om skolbio, filmkunnighet och filmpedagogik den 18 april. Efter dagens slut hoppas vi att ni är fyllda av inspiration och nya kunskaper. Varmt välkommen!

Programmet riktar sig till dig som arbetar med barn och unga, kanske arbetar du som pedagog, bibliotekarie, tjänsteperson eller skolledare. Efter dagen kommer du som deltagare ha möjlighet att stanna kvar och njuta av festivalens program.

När: 18 april, 9.00-16.00
Var: Gummifabriken Värnamo
Vad: Ett matigt program om skolbio, förmiddags- och eftermiddagsfika samt lunch i restaurang Madame.
Kostnad: 300kr/person

Här anmäler du dig och dina kollegor senast 10 april! (Extern länk)

Program

Här hittar du komplett program med tider! (pdf-fil, 120 kB)


Att se, visa och främmandegöra med kameran som fönster mot världen - Maria Söderling, lektor
Med utgångspunkt i sitt avhandlingsarbete – Att erfara och representera världen visuellt – visar Maria Söderling hur kameran kan användas i undervisning som ett verktyg för att tänka och lära tillsammans med andra.

Creative Ways to Use Film Adaptation in the Classroom - Dr. Rachel Krantz, Shepherd University
I den här presentationen kommer Rachel Krantz ge en kort bakgrund till adaptionsteori, för att sen fokusera på hur elever kan använda dessa teorier beroende på ålder och årskurs. Till exempel, att göra egna adaptioner av sagor eller varför inte favoritberättelserna med Pippi Långstrump? Hur kan elever filma egna adaptioner med mobiltelefoner, eller diskutera och modernisera adaptioner genom att ändra könstillhörighet på protagonisten. Obs! Denna föreläsning ges på engelska!

Workshop: And the king said, what a fantastic machine - Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck, regissörer
Dokumentärfilmen And the King Said, What a Fantastic Machine handlar om människans relation till kameran, med nedslag i dess tvåhundraåriga historia. Filmens fokus är på hur kameran har använts, hur vi använder kameran idag och hur detta påverkar vårt beteende och i förlängningen hela samhället. Här ger regissörerna Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck en workshop utifrån sin film – hur kan ni bearbeta filmen med elever i klassrummet med hjälp av stillbilder och text. 

5 steg för hur du lyckas lyfta svåra frågor med filmen som verktyg. Camilla Göransson, Gymnasielärare och Joakim Wassberg, Filmkonsulent visar sin metod och hur de lyckats lyfta frågor om psykisk ohälsa och sexuella övergrepp på idrottsgymnasium. Filminstitutet Clara Gustavsson, som jobbar med biodistribution berättar om de filmhistoriska titlar som går att bokas för skolbio. Digital programpunkt.

Och dessutom:
BUFF
Filmriket
Smorgasbord Picture House
Värnamo Filmhistoriska festival
Region Jönköpings Län

Moderator:
Malena Janson, fil dr i filmvetenskap och universitetslektor i barn- och ungdomsvetenskap med inriktning mot barnkultur, Stockholms universitet.

Frågor

Har du frågor om seminariedagen, kontakta filmutvecklare Helena Sandberg: helena.sandberg@rjl.se, 010-242 45 25