Utbildning

En elev i en traktor
Foto: Jenny Lindberg

Region Jönköpings län är huvudman för två av länets folkhögskolor; Sörängens folkhögskola och Värnamo folkhögskola. Dessutom är vi huvudman för gymnasieskolans naturbruksprogram, på uppdrag av länets kommuner.

Stora Segerstad naturbrukscentrum

Stora Segerstad naturbrukscentrum är en modern skola med gamla anor. Här bedrivs växtodling, djurhållning och skogsbruk och utbildning av gymnasieelever och vuxenstuderande inom lantbruk, skog och hund. På sommaren används elevhemmen som vandrarhem.

Sörängens folkhögskola

Sörängens folkhögskola har en kulturprofil, det betyder att kultur finns finns med i hela skolans verksamhet. Eleverna på skolan möter kulturen i form av musik, dans, teater, film, konst och föreläsningar.

Skolan grundades av Landstinget i Jönköpings län redan 1876 och sedan 1915 ligger den på sin nuvarande plats, utanför Nässjö.

Jönköpings folkhögskola är en filial till Sörängens folkhögskola som drivs i samarbete med Ädelfors folkhögskola. På Jönköpings folkhögskola kan du läsa kurser på grundskole- och gymnasienivå.

Tenhults naturbruksgymnasium

På Tenhults naturbruksgymnasium får eleverna mycket praktisk undervisning. Utbildningen bygger på en närhet till yrkeslivet och kontakt med med djur och natur sker dagligen.

Förutom gymnasie- och vuxenutbildningar inom häst, djurvård, trädgård och lantbruk bedriver skolan även grön rehabilitering och minizoo.

Värnamo folkhögskola

Värnamo folkhögskola har en hälsoprofil. Detta genomsyrar skolans verksamhet på många olika sätt, både i kurser och i andra aktiviteter som anordnas på skolan.

Värnamo folkhögskola bedriver utbildning på gymnasie- och eftergymnasial nivå, samt yrkesutbildningar.