Kultur

Kurs i kreativt bokbinderi med Monica Langwe

Missa inte kursen Kreativt bokbinderi med Monica Langwe 15-17 mars i Hemslöjdens hus. En praktisk och teoretisk kurs för dig som vill prova på bokbinderi ur en mer kreativ infallsvinkel.

Tid: Fredag 15 mars – söndag 17 mars
Fredag kl 17 startar kursen på Jönköpings läns museum, där vi tar del av föreläsningen ”Bokhantverkets dialogiska egenskaper”.
Lördag och söndag kl 10-16 är vi i Hemslöjdens Hus.

Anmälan via länk: https://esmaker.net/nx2/s.aspx?id=a9d55d5b8014  (Extern länk)

Kostnad*
För medlemmar: 2000 kr
Övriga: 2250 kr

Kursupplägg
Kursen inleds med en teoretisk del där föredraget ”Bokhantverkets egenskaper, metoder och inspiration” lägger en grund för kursen. Vi tittar närmare på bokens dialogiska egenskaper och på olika metoder som kan hjälpa till att driva en process framåt. Resterande tid arbetar vi praktiskt med följande modeller; Japansk trådhäftning, skårad rygg, Orientalisk häftning och slutligen en kassett.

Under kursens gång går vi igenom de olika verktygen och hur de ska användas. Ledaren kommer också att medvetandegöra vikten av materialets olika kvalitéer. En litteraturlista kommer att finnas samt en lista på butiker/leverantörer där ni kan köpa material och verktyg.
Undervisningen går ut på att, förutom att göra vackra saker, bygga en plattform som ger dig en metod att kunna arbeta vidare med ditt eget skapande. Allt material till kursen är förskuret för att ge deltagarna möjlighet att koncentrera sig på sitt eget skapande.

Materialkostnad: Kostnad för förskuret material 300 kr, betalas på plats direkt till kursledaren.

Bra att ha med sig:
– Anteckningsmaterial
– Vattenflaska med skruvkork
– Till er som behöver – de starkare glasögonen
Ett begränsat sortiment av material kommer att finnas till försäljning under kursen samt Monicas bok ”Papper och stygn” till kurspris.

Kursen vänder sig både till dig som är nybörjare och dig som provat på innan.

Kursledare Monica Langwe
Monica Langwe bor och verkar i Mora där hon har sin ateljé. Hon rör sig i gränslandet mellan konst och hantverk och är utbildad inom både traditionellt och innovativt bokbinderi, såväl teoretiskt som praktiskt. Hon undervisar sedan många år i bokhantverk både i Sverige och utomlands på konsthögskolor, konstskolor och folkhögskolor. 2016 gav hon ut boken ”Papper och stygn” på Hemslöjdens förlag.

Kursen arrangeras av Region Jönköpings län, Jönköpings läns hemslöjdsförbund (JLH) och Hemslöjdens kurser.

* Medlem i Jönköpings läns hemslöjdsförbund, Handakraft, Nässjö Slöjdförening eller Slöjdarna i Värnamo kommun får 250 kr rabatt på kursen.