Kultur

GAZE – Beviljade filmare

Jonelle Twum

Kortfilmsdokumentär

En äldre man i en verkstad

Nuvarande projekt: Ett meddelande till Ernestina
Ernestina får ett kassettband från sitt hemland precis när hon anländer till  Sverige. Bandet är fylld med lyckönskningar och förväntningar om sitt nya liv i landet. När hon senare blir arbetslös på grund av covid-19, lyssnar hon på bandet och förflyttas mellan rum och tid. Den här filmen är den tredje som sätter kvinnor från arbetarklassen med migrationserfarenheter i fokus. Jonelle Twum har även påbörjat ett nytt projekt som behandlar kolonialism med utgångspunkt från Ghana.

Motivering: Med en kandidatexamen i socialantropologi i bagaget ger sig Jonelle Twum ut med kameran i handen för att berätta historier om osynliggjorda människor och på vägen visa på maktens mekanismer. Jonelle går mellan konst och film och vann kortfilmstävlingen Nya Filmskapare på Värnamos Filmhistoriska festival år 2022 och även år 2024. Uppvuxen i Jönköpings län har hon sedan filmen ”En mammas kropp” även gjort ”I Think of Silences When I Think of You” som visats bl a på Moderna Museet. Med det här stödet hoppas vi kunna stötta Jonelle i sin fortsatta bana och kanske bidra med rådgivning vad gäller utrustning, metoder för arbete och fördjupade samtal om manus och klippning

Jonelle Twum beviljades 30.000 kronor.

Robin Pagmar

Kortfilmsdokumentär

En äldre man i en verkstad

Nuvarande projekt: Tonernas arkitekt
I flera decennier har Johan Lundgren, baserad i Jönköping, tillverkat unika mikrofoner för elgitarr och elbas under märket Lundgren Guitar Pickups. Med hjälp av en vintage lindningsmaskin från 1957 och handgjorda komponenter bygger han instrumentmikrofoner med en omisskännlig egen look och ljud. Hans passion och hantverk har blivit känd över hela världen – och det är vad vi kommer att få se när han ställer ut på internationella gitarrshower från Frankfurt till Köpenhamn.

Motivering: Genom arbetsprover och inte minst podcasten "Genier Spekulerar" som han har tillsammans med två vänner ser vi berättarglädje och en alldeles särskild blick för vardagliga ting och företeelser. Vi hoppas med stödet kunna ge Robin Pagmar möjlighet att utveckla sin personliga stil i berättandet och vi vill se mer av hans humor och egna stil när han ger oss en inblick i det som finns närmast honom själv. Med stödet hoppas vi också kunna bidra med rådgivning och utbildande insatser vad gäller produktion av film. 

Robin Pagmar beviljades 30.000 kronor.

Kasper Eriksson

Musikdokumentär/hybrid

En äldre man i en verkstad

Nuvarande projekt: Excerpts From a Future Tour (projekt ann)
Kasper följer bandet Hällas när de gör USA-turné. Bandet Hällas har blivit både Grammis- och P3-nominerade och är hyllade för sin egen take på retroinspererad hårdrock i något som kallas för “äventyrsrock” - en omskrivning av gammal populärkultur. Bandet spelade in sin senaste skiva analogt på rullband i Benny Anderssons studio Riksmixningsverket och filmen kommer att spelas in på 16 mm smalfilm, med Kodak Vision3 i färg. Ambitionen är att göra en film i linje med Hällas eget universum, där vi tittar framåt samtidigt som både band och regissör använder sig av verktygen från en analog tidsålder.

Motivering: Kasper visar höga ambitioner i sitt samarbete med bandet Hällas från Jönköpings län. Vi har fått se inspirerade och unika musikvideos och vill uppmuntra honom att inte bara fortsätta med det han gör nu, men också prova vingarna och experimentera med film, både inom fiktion och i dokumentära sammanhang. Med medel, stöttande samtal och feedback hoppas vi kunna bidra med erfarenhet både vad gäller val av teknik och behandling av innehållet berättartekniskt för att han ska ta sitt filmande vidare.

Kasper Eriksson beviljades 30.000 kronor.