Kultur

Talangprogrammet GAZE ger nya filmskapare möjlighet att utvecklas

Bild på fyra deltagare i talangprogrammet Gaze
Årets deltagare i GAZE heter Linn Austli, Akiko Ahlstrand, Alfred Nilsson och Johan Badh och arbetar under våren 2024 med att färdigställa sina filmprojekt.

Nu kan filmare i Jönköpings län vässa sina kunskaper inom filmens område och få finansiering för göra en kortfilm eller utveckla ett projekt. Totalt fördelas 50 000 kr som utvecklingsmedel – ett startskott för att ta plats i filmbranschen.

GAZE är ett program framtaget för att stötta unga eller mer etablerade filmare i Jönköpings län som inte riktigt hittat in i den svenska filmbranschen.

– Målet med programmet är att filmarna ska få verktyg för att realisera sina idéer, men också förstå hur branschen fungerar, hur finansiering går till och även hitta nya samarbeten, säger Cecilia Torquato, projektledare för programmet GAZE i Region Jönköpings län.

Under hösten vässar filmarna sina förmågor genom praktiskt arbete med sina projekt och deltagande i fyra workshopstillfällen där de får stöd med inspelningsplanering eller manus, regi eller klippning, beroende på vilken fas de befinner sig i. I januari 2025 fördelas utvecklingsmedel för att de ska kunna spela in film.

Filmarna ansöker genom att bland annat skicka in en text där de sätter ord på vad de brinner för att berätta – och varför. Sökande ska också skicka in en film som arbetsprov.

– Vi hoppas att fler som bedriver konstnärligt filmisk verksamhet ska etablera sig i länet och vara konkurrenskraftiga både på en nationell och internationell nivå, fortsätter Cecilia.

I årets omgång kan deltagarna arbeta med fiktion eller dokumentär, blanda verklighet med fiktion eller göra animation. De kan arbeta med kortfilm eller ha ett längre projekt. Målet är att visa 15 minuter färdig film eller en work in progress under Värnamos Filmhistoriska Festival 2025 efter avslutat program.

Ansvarig för GAZE är regissören och manusförfattaren Cecilia Torquato som också har uppdrag som dramaturg och konsult inom film och har tidigare bland annat hållit i magisterprogrammet Filmiska Processer vid Akademin Valand i Göteborg.

www.rjl.se/gaze kan du läsa mer om satsningen som ska sätta filmare från Jönköpings län på kartan. Sista ansökningsdag är den 2 juni.