Kultur

Författaren Emy Stahl tilldelas vistelsestipendium i anrika Grez-sur-Loing

Kvinna står framför grönska
Foto: Benjamin Solem

Sedan hösten 2023 har Region Jönköpings län ett nytt vistelsestipendium i Grez-sur-Loing i Frankrike, 7 mil från Paris. Stipendiet delas ut årligen och alternerar mellan bild- och formkonstnärer och författare. 2024 är det författarnas tur och årets stipendiat heter Emy Stahl från Jönköping. Under en månad i höst åker hon till anrika Hôtel Chevillon i Grez-sur-Loing för att ägna sig åt sitt skrivande och för att träffa andra konstnärer och akademiker som gästar hotellet. Vi säger grattis och passar på att ställa några frågor.

Emy, du sökte stipendiet för att få tid till ditt skrivande. Vad ska du arbeta med under din månad i Frankrike?
Jag har en pjäsidé som jag länge gått och tänkt på, ett familjedrama om klimatkrisen. Det låter ju inte så muntert! Men jag tror att det kan bli en spännande, varm och vidunderlig berättelse, inspirerad av den nordiska folktron. Det känns fantastiskt att få chans att utveckla texten under en hel månad. Mitt mål är också att hitta andra sätt att skriva på än vad jag vanligtvis gör. Att vara lite modig och knasig!

En del av syftet med vistelsen är att träffa andra konstnärer, författare och akademiker som är där på liknande stipendier. Vad hoppas du på att få ut av det utbytet?
Det blir väldigt givande. Även om vi arbetar inom olika discipliner och med olika projekt har vi den kreativa processen gemensamt, med alla dess utmaningar, toppar och dalar. Det blir spännande att få utbyta tankar om det. Kanske får man inspiration som kan föra ens eget skapande i en ny riktning.

Grez-sur-Loing har lockat många kända konstnärer och författare genom åren – Carl och Karin Larsson, August Strindberg och många andra – vad är det som lockar dig med Grez?
Mycket! De vackra omgivningarna, den anrika historien... Men framför allt möjligheten att komma bort från vardagen och helhjärtat få ägna mig åt en enda sak.


Residenset är ett samarbete mellan Region Jönköpings län och Stiftelsen Grez-sur-Loing. Syftet med stipendiet är att ge konstnärer och författare, med anknytning till Jönköpings län, möjlighet till koncentrerat arbete, men också att knyta kontakter. Nästa år har bild- och formkonstnärer möjlighet att söka.

Läs mer om vistelsestipendiet på rjl.se/grezsurloing