Kultur

Kultursommar- världens roligaste sommarjobb!

Bildcollage med olika konstformer.
Foto: Övre bilderna: Johan W Avby. Undre till vänster: Åsa Rosén (skapad av Ester Hallman)

Är du mellan 15-19 år och har anknytning till Jönköpings län? Vill du ha världens roligaste sommarjobb? Då ska du söka till Kultursommar!

Kultursommar ger dig möjlighet att testa hur det är att jobba inom ett visst kulturområde. Tillsammans med professionella handledare får du utveckla ditt konstnärliga intresse inom film, dans, cirkus, slöjd eller konst. Under sommarjobbet med Kultursommar får du ny kunskap, tid för eget skapande och en upplevelse tillsammans med andra som har samma intresse som du. Läs om de olika inriktningarna och ansök sedan via länken längst ner på sidan.

Konstsommar

Utforska ditt konstnärliga intresse med ett flertal tekniker och metoder. Med mycket tid för handledning kommer ditt eget skapande vara i fokus. Genom studiebesök utforskar vi andra konstnärers praktiker. Vi närmar oss konsten på Jönköpings läns museum och får en närhet till kulturhistorien tillsammans. Du får möta besökare och ta hand om utställningarna i museet, arbeta med pedagogisk verksamhet och producera den gemensamma utställningen FORMSTARK.

Mer info om CR3ATE (Extern länk) 

Instagram (Extern länk)

Plats: Jönköpings läns museum

Period: vecka 25-27 och vernissage för utställningen FORMSTARK den 16 september.

Antal arbetstimmar och lön: 60 timmar, 4000 kr.

Frågor? Mejla vera.zherdev@jkpglm.se 

Filmsommar

Få en inblick i filmskapandets värld! Under praktikens första fyra dagar ger en filmhandledare dig grunderna i manus, berättande, regi och filmteknik. Under sommaren får du sedan arbeta med ett eget filmprojekt där du också får två digitala vägledningstillfällen med filmhandledaren. Arbetet avslutas i september med att visa de filmer som skapats, och deltagande i vernissagen för utställningen FORMSTARK där du får möta praktikanter från de andra konstformerna.

Plats: Verkstan Stadsbiblioteket, Jönköping

Period: v. 25 (19 juni- 22 juni), två handledningstillfällen som bokas in med handledaren under sommaren och avslutning och deltagande i vernissagen förutställningen FORMSTARK den 16 september på Jönköpings läns museum.

Antal arbetstimmar och lön: 60 timmar, 4000 kr.

Frågor? Mejla helena.sandberg@rjl.se

Danssommar

Älskar du att dansa och vill lära dig mer? Då är detta något för dig. Alla kan söka, det spelar ingen roll om du har dansat mycket tidigare eller inte alls. Under tre veckor får du testa olika dansstilar och utforska ditt skapande individuellt och i grupp, under ledning av en utbildad danspedagog. Skapandet och processen är i fokus och ett färdigt verk kommer att visas upp för allmänheten. I praktiken ingår också deltagande i vernissagen för utställningen FORMSTARK i september, där du får möta praktikanter från de andra konstformerna.

Plats: Gnosjö (lokal meddelas senare).

Period: v.25-27 och vernissage för utställningen FORMSTARK den 16 september.

Antal arbetstimmar och lön: 60 timmar, 4000 kr.

Frågor? Mejla andrea.donosolillo@rjl.se

Cirkussommar

Nyfiken på samtida cirkus? Samtida cirkus är en konstform som växer och som ger dig chansen att uttrycka dig på många olika sätt. Nu har du chansen att under 5 dagar i juni få prova på olika cirkusdiscipliner som par-akrobatik, luftakrobatik och jonglering och lära dig mer om vad samtida cirkus kan vara. Dagarna leds av en professionell cirkuskonstnär. I praktiken ingår också deltagande i vernissagen för utställningen FORMSTARK i september, där du får möta praktikanter från de andra konstformerna.

Plats: Värnamo (lokal meddelas senare).

Period: vecka 26, och vernissage för utställningen FORMSTARK den 16 september.

Antal arbetstimmar och lön: 30 timmar, 2000 kr

Frågor? Mejla andrea.donosolillo@rjl.se

Slöjdsommar

Under denna feriepraktik får du kunskaper i olika tekniker och material inom slöjd, men också kunskaper i hur man lär ut det till andra. Vi kommer bland annat testa på att lappa och laga, samt jobba med trä och täljning. I praktiken ingår också en utbildning i första hjälpen som kan vara bra att ha när man sysslar med slöjd. Efter avslutad praktik kan det finnas möjligheter för jobbtillfällen som handledare för slöjd med inriktning barn och unga. I praktiken ingår också deltagande i vernissagen för utställningen FORMSTARK i september , där du får möta praktikanter från de andra konstformerna.

Plats: Hemslöjdens hus i Jönköping

Period: v. 25 (19 juni- 22 juni), och vernissage för utställningen FORMSTARK den 16 september.

Antal arbetstimmar och lön: 30 timmar, 2000 kr

Frågor? Mejla filippa.boqvist@rjl.se

Praktisk information 

Kultursommar är en feriepraktik. Har du lång resväg till praktiken står arrangören för buss/tågresan. Sista anmälningsdag är den 24 mars och svar kommer i början av april.

Kontaktperson: alva.stahl@rjl.se

Ansök här!  (Extern länk)