Kultur

Vi sätter ljuset på

Mellan 20 november och 15 december pågår utställningen En nordisk stickklassiker med Stick- och virkgruppen.

En nordisk stickklassiker med Stick- och virkgruppen

Deltagarna i stick- och virkkaféerna på Hemslöjdens Hus har under ett drygt år fördjupat sig i lite olika textila tekniker. De har bland annat varit på Jönköpings läns museum och sett på stickade plagg ur samlingarna. Olika stickade tekniker har testats, det har virkats, men även nålbindning har stått på programmet. Deltagarna har också fått testa hur man kan dekorera med broderier, samt hur man klipper upp en stickad tröja för att göra en kofta av den.

Inspirationen har hämtats från projektet En svensk stickklassiker, som Karin Kahnlund och Evelin Skeppström genomfört med ett 30-tal stickare, som alla fördjupat sig i samma fyra delmoment av traditionell stickning. Initiativtagarna har i sin tur hämtat inspirationen från sportvärlden där man under ett år kan genomföra en klassiker på skidor och cykel, i vatten och till fots!

En nordisk stickklassiker är inte lika strikt reglerad. Gruppens deltagare får jobba hur mycket eller hur lite de vill med temat, bara det är roligt att göra och att man lär sig något på vägen. Nu äntligen får vi se vad det har blivit!

Extra stickkafé den 29 november kl 17.30- 20.30, vi träffas för att sticka och virka tillsammans.

Träffen kostar ingenting. Ingen föranmälan krävs. Fika till självkostnadspris! Välkommen att delta.

Öppettider

Utställningen har inga fasta öppettider utan kan ses när det är aktiviteter i Hemslöjdens Hus. Kontakta utvecklarna: 010-242 59 95, 242 59 96, 242 59 97 eller hemslojd@rjl.se, för att boka tid!

Välkomna!

------------------------------------------------------------------------------

16 oktober -14 november 2023
Sparsamhetsslöjd - vad är det för dig?

Sparsamhetsslöjd -  ett nytt ord med ett gammalt tänk. För den som slöjdar är kombinationen hemslöjd och sparsamhet definitiv något som hör ihop.

Vi är många som redan håller på med sparsamhetsslöjd, utan att veta om det. För vi vet inte vad ordet betyder. Vi vet heller inte vem som är sparsamhetsslöjdare. Är en hemslöjdare samma som en sparsamhetsslöjdare? Detta vill Jönköpings läns hemslöjdsförbund ta reda på.

Till denna utställning har de som vill fått lämna in föremål som de tycker är sparsamhetsslöjd tillsammans med en motivering varför det faller inom ramen för sparsamhetsslöjd.

Vernissage

16 november 17.30-19.00

Öppettider

Utställningen har inga fasta öppettider utan kan ses när det är aktiviteter i Hemslöjdens Hus. Kontakta utvecklarna: 010-242 59 95, 242 59 96, 242 59 97 eller hemslojd@rjl.se, för att boka tid!

Välkomna!

----------------------------------------------------------------------------

11 september – 8 oktober 2023
VIRKA RUTOR till plädar, kläder, väskor, mattor och mycket mer med Maria Gullberg.

En ruta är ett litet virkprojekt, lätt att ha med sig och mycket användbar. När du sätter ihop flera och bildar rapporter uppstår magi. Du kan virka vad som helst i rutor! Rutor kan vara något för nybörjaren, men också bli ett mästarprov.

Maria Gullberg är verksam inom virkning som formgivare och inspiratör med både kurser och utställningar. Hon är utbildad på Konstfack och har under mer än 30 år förnyat virkningen i Sverige. Hon har utvecklat en rad nya tekniker och har experimenterat fram nya och spännande strukturer och mönster, ofta i ett stramt grafiskt formspråk. År 2019 tilldelades hon Barbro Wingstrands stipendium för sitt mångåriga arbete med att utforska och förnya virkningen. Maria har gett ut flera böcker om virkning.

-Mer om Maria kan du läsa här: Instagram @maria_gullberg

Kurs

Under kursen får du lära dig att virka olika typer av rutor, allt från den klassiska mormorsrutan - i min alldeles egna tolkning - till mer avancerade rutor i till exempel mosaikvirkning. Här finns rutor att virka som du aldrig har sett maken till! Alla kan sättas ihop för att skapa olika mönster.

Du kan virka efter färdiga beskrivningar men du kan också skapa fritt med de olika basdelarna och välja dina egna färger. Vi går igenom hur du monterar och hur du fogar ihop dina rutor för att arbetet ska bli vackert. Hur man använder olika färger för att få ett önskat uttryck tar vi också upp under kursen. Möjligheterna är oändliga.

Kursen 7-8 oktober i Hemslöjdens Hus är fulltecknad, men hon kommer tillbaka 24-25 februari 2024 och där finns fortfarande platser kvar

Anmäl dig här (Extern länk)

Öppettider

Utställningen har i övrigt inga fasta öppettider utan kan ses när det är aktiviteter i Hemslöjdens Hus. Kontakta utvecklarna: 010-242 59 95, 242 59 96, 242 59 97 eller hemslojd@rjl.se, för att boka tid!

Välkomna!

 

--------------------------------------------------------------------------------

15 augusti – 5 september 2023
Naturen som färg 

Naturen är inte bara en färg, ett material eller en form. I vår omgivning finns massor med inspiration,färggivare och material som man genom olika tekniker kan färgsätta eller skapa mönster med.

Anna Kjellander är slöjdande industridesigner med ett stort textilt, miljö och naturintresse. Färger i och från naturen ger henne inspiration och naturen är en oänderlig källa till både färger, former och material. Material i form av pigment som hon dels färgar sina garner med och dels trycker på textil och papper med. Former dels i form av mönsterinspiration till stickade mönster och dels på det som hon trycker. Och färgen finns med överallt.

Anna plockade sin första färgsvamp vid 8 års ålder och har sedan dess lärt sig massor om både svampar, växter och färger. Det som faschinerar henne är oförutsägbarheten och hur man kan tygla den. Anna är även utbildad svampkonsulent. Skogen och naturen har alltid varit hennes lekplats och nyfikenheten på vad den kan ge dör aldrig.

Kurs

Lär dig mer om denna kreativa och fria teknik. Under kursen går vi även igenom vad i naturen eller köksavfallet som du kan använda för att hitta färger. Vi testar oss fram på olika textila material och på papper i olika kvaliteter. Kursen passar både nybörjaren och dig som provat tekniken tidigre. Läs mer på www.annakj.se (Kursen är fullbokad.)

Mer om Anna kan du läsa på www.annakj.se (Extern länk) eller Instagram@fargbart

 

---------------------------------------------------------------------------

29 april – 30 maj 2023
Knypplingens fram och baksida med Vätterspetsen

 

Sedan 2006 träffas Vätterspetsen i Hemslöjdens Hus några gånger varje år.
Deltagarna kommer från hela länet och har olika kunskapsnivåer, från nybörjare till mycket erfarna knypplare.

För att främja knyppling tar de till sig av både svensk och internationell knyppling. De testar allt från traditionell till nyskapande knyppling, samt experimenterar med egna kompositioner. De byter tips, idéer och hjälper varandra när det behövs. I denna utställning visar de upp knypplingens mångfald, från stort till smått. Bland annat spetsar, kläder och dekorationer i alla dess färger och former.

Vernissage


Den 29 april kl 10:30 är det vernissage. Varmt välkomna!

Är du nyfiken eller vill testa på knyppling, titta gärna in till Vätterspetsens träffar, alla är välkomna. Vi lär och visar gärna, och det finns knyppeldynor att låna.

Välkommen!