Kultur

Vi sätter ljuset på

13 augusti – 10 september visas utställningen Vi sätter ljuset på: Fröken Smart & Whimsical Wiring.

Välkommen till höstens utställningar i Hemslöjdens hus! Utställningarna har inga fasta öppettider utan kan ses när det är aktiviteter i Hemslöjdens Hus. Kontakta utvecklarna för att boka tid.

Fröken Smart & Whimsical Wiring:
13 augusti – 10 september

Bakom dessa företagsnamn döljer sig Linda Nydenmo och Anne Ekwurtzel, båda från Vaggeryd.

Lindas största textila passion är vävning. Hon är utbildad i vävdesign och textil formgivning, samt har en slöjdlärarutbildning. Sedan 2010 driver hon företaget Fröken Smart, där fokus de senaste åren legat på textilt återbruk. Hon säljer sina produkter i sin lilla butik i Vaggeryd.

Anne är konsthantverkare i främst metall. Hon har en utbildning som guldsmed och en verkstad där hon tillverkar och reparerar smycken. När hon inte arbetar med detta blir det en del annat, som att fotografera, sy, väva och luffarslöjd. Helst gör hon lampskulpturer i återvunnen metall.

Du kan följa dessa båda på Instagram: @frokensmart (Extern länk) och @whimsical_wiring (Extern länk)

Torsdagen den 29 augusti, kl 17:30 blir det en workshop i metall och textil. Du får träffa båda utställarna och själv testa att jobba med återbrukat material. Anmäl dig till hemslojd@rjl.se

Spånfåglar med Sandra Stigert:
13 september – 17 oktober

Sandra Stigert är slöjdhandledaren som de senaste åren främst har ägnat sig åt att skapa och dela digitala guider för kreativt skapande, riktade både till barn och vuxna.

Under 2023 insåg Sandra att tekniken och kunskapen kring att tälja spånfåglar höll på att dö ut men att arbeta i trä var ett av de få områden hon inte hade erfarenhet av sedan tidigare. Boende i Karlsborg kände hon en stark koppling till den hantverksteknik som kommit att bli så signifikant för just Skaraborg. Hon kunde inte släppa tanken på att återväcka kunskapen kring dessa bevingade träfigurer. När nyfikenheten kring sökandet på information om spånfåglarna och dess historia aldrig tycktes sina valde hon helt enkelt att ta saken i egna händer.

Sandra arbetar under namnet Lätta Vingar, du kan följa hennes spånfågelresa på Instagram: @latta_vingar (Extern länk)

Torsdagen den 17 oktober, kl 17:30 kommer Sandra Stigert till Hemslöjdens Hus för att dela sin kunskap om spånfåglar och dess historia. Med sig har hon alster från olika delar av världen och talar samtidigt om de olika tekniker och material som används. Under kvällen kommer hon att visa hur en spånfågel blir till och det finns även möjlighet att själv testa på hur det är att spänta ut fjädrarna. Anmäl dig till hemslojd@rjl.se