Kultur

Utveckling

Kvinna som föreläser
Föredrag av konstnären och Turnerpristagaren Susan Philipsz, inom ramen för Art Talks i Rum 203.

Det regionala uppdraget är att bevaka, tillgängliggöra samt stärka samtidskonsten i länet.

Bild och form utveckling, arbetar med kunskapsöverförande insatser, samarbetsprojekt och med den strategiska utvecklingen av samtidskonsten i länet. Vi stöttar också olika konst- och utställningsprojekt, Artist-in-residencies och erbjuder olika typer av stipendier för produktioner.

Prioriterade målsättningar bild och form

Våra utvecklingsprojekt

Utvecklingsprojekt och processer för att stärka och utveckla samtidskonsten i Jönköpings län, interregionalt och internationellt kan du läsa om på webbplatsen Utveckling i Jönköpings län.

Några av de projekt som vi driver just nu är:

Konstforum

Konstforum är ett nätverk för konstnärer verksamma i Jönköpings län. Nätverket arrangerar fyra träffar per år som alterneras mellan olika konstaktörer i länet. Varje träff har ett tema med en inbjuden föreläsare. Under informella former träffas vi över en fika, får en presentation av institutionen vi gästar och lyssnar till och samtalar med föreläsaren.

Syftet med Konstforum är att fungera som en social mötesplats för konstnärer och en möjlighet att hålla sig ajour om konstvärlden samt lära känna utställningsarrangörerna i länet.

Det är gratis att medverka i träffarna.

Konstbokcirkel

Bästa biennalen (Extern länk)

Residenser (Extern länk)

Konstnärsresidens

Inom Kulturutveckling i Region Jönköpings län arbetar vi med att utveckla residensverksamheten i syfte att stärka förutsättningarna för länets kulturutövare. Hösten 2023 har vi ett nytt vistelsestipendium i Grez-sur-Loing, Frankrike, 7 mil från Paris. Vistelsestipendiet är årligt och en månad långt och kommer alternera mellan bild- och formkonstnärer och författare med anknytning till Jönköpings län. Syftet med stipendiet är att ge konstnärer och författare möjlighet till koncentrerat arbete, men också att knyta kontakter.

Ansökan för hösten 2023 är stängd, nästa ansökning för konstnärer är 2025, men författare kan söka residens 2024. Vi meddelar när ansökan öppnar!
 
Webbsida: http://www.grez-stiftelsen.se/ (Extern länk)
 
Om Stiftelsen Grez-sur-Loing 
Residenset är ett samarbete mellan Region Jönköpings län och Stiftelsen Grez-sur-Loing. Stiftelsen driver sin verksamhet utan vinstintresse och hyr ut lägenheter och arbetslokaler till akademier, stiftelser och institutioner som i sin tur ger stipendier för vistelse på Hôtel Chevillon. Hôtel Chevillon ägs av Stiftelsen Grez-sur-Loing som har sitt säte i Göteborg. 
 
Om vistelsen
Verksamheten vid Hôtel Chevillon i Grez-sur-Loing präglas av en traditionsrik och inspirerande miljö med möjlighet till arbete, tankeutbyte och social samvaro bland likasinnade. Gästerna är konstnärer, författare, tonsättare eller vetenskapsmän.

Hôtel Chevillon omfattar idag fyra tvårumslägenheter, en enrumslägenhet, tre friliggande ateljéer, en ”skrivarlya”, Carl Larsson-lägenheten med tillhörande ateljé samt tre gästrum. Dessutom finns generösa utrymmen för samvaro.

De löpande angelägenheterna på plats handhas av Madame Kerstin Decroix som är deltidsanställd intendent. Hon talar svenska, franska och engelska.
 
Hôtel Chevillon är inte är ett hotell utan ett gästhem och gästerna kan därför inte förvänta dig någon hotellservice med reception och annan service. Hôtel Chevillon är inte handikappanpassat. Husdjur får ej medtagas.

Vad vi erbjuder stipendiaten
- Stipendium på 20 000 kr för resa t/r och levnadsomkostnader.

- Boende i lägenhet nr 5, enrumslägenhet, utrustad med toalettrum och dusch samt minikök. ca 40 m2.
- Ateljé B som är ca 33 m2. Det är en ateljé i markplan med egen ingång från gården. Ateljéfönster i tak åt norr. Invändig takhöjd vid nock ca 4 m
- Möjlighet att ta med en anhörig utan extra kostnad (tänk på att det är en liten lägenhet, det går också att kontakta stiftelsen och hyra en gästbostad för egen kostnad)
- Fri tillgång till wifi.
- Tillgång till de allmänna utrymmena; salongen, biblioteket, köket, matsalen och trädgården.
- Lakan och handdukar tillhandahålls. Tvättmaskin, torktumlare och bra möjligheter att hänga tvätt finns såväl ute som inne.  
- Stiftelsens administration i Grez kontaktar dig med välkomstinformation.
 
Konstnären ansvarar själv för
- Inköp av mat och egen matlagning
- Allt konstmaterial som hen har behov av under sin vistelse.
- Bokning och köp av resa till och från Grez-sur-Loing 
- Att meddela, minst en vecka före sin ankomst, intendenten vid Hôtel Chevillon vid vilken tidpunkt man avser anlända till Hôtel Chevillon.
- Att städa lägenheten liksom ateljé/arbetsrum under vistelsen samt inför avresan.
 
Krav på sökande konstnär/konsthantverkare
- Sökande ska vara professionellt verksam och bo heltid eller deltid i Jönköpings län.  
- Sökande ska hålla en föreläsning i Jönköpings län om sin vistelse som en del av residenset.
- Sökande ska ha ett intresse av att utveckla sitt konstnärskap.
- Sökande ska arbeta med ett tydligt projekt under vistelsen.

Jury
En jury med professionella konstnärer/branschpersoner bosatta utanför Region Jönköpings län kommer utse konstnären som tilldelas residenset.

Vänligen kontakta bild och form utvecklaren vid eventuella frågor:

Lennart Alves
lennart.deoliveira.alves@rjl.se
Tfn 010-2426263

Medverkans- och utställningsersättning

Region Jönköpings län tillämpar det statliga medverkans- och utställningsersättning (MU-avtal). Ramavtalet ska följas då en konstnär ställer ut eller på annat sätt, bjuds in för att medverka.

Medverkans- och utställningsersättning

Stipendier och stöd för konstnärer och konstaktörer 

Konstnärer kan söka olika former av bidrag från Region Jönköpings län som arbetsstipendier, ateljéstipendium, Paul Petersonstipendiet för konststuderande. Dessa bidrag utgör ett viktigt stöd till produktionskostnader och konstnärlig utveckling för konstnärer med länsanknytning.

Bidrag och finansiering inom bild och form, Utveckling i Jönköpings län (Extern länk)