Hälften av männen fortsätter testa sig för prostatacancer
Arbetssättet med organiserad testning för prostatacancer är inne på sitt andra år. Trenden är fortsatt att ungefär hälften av männen i länet som får erbjudandet väljer att testa sig. Hittills har 14 fall av cancer upptäckts under 2024. Arbetet har fallit väl ut och fler regioner kommer att starta igång med samma typ av testning.
Projektet med att erbjuda organiserad testning för prostatacancer i Region Jönköpings län startade 2023 och då valde ungefär hälften av alla män att delta. Erbjudandet gick då ut till cirka 2400 nyblivna 50-åringar, vilket ledde till att sjukvården upptäckte cancer hos åtta personer. Under 2024 har arbetet utökats och erbjudandet går till de män som fyller 50 eller 56 år under året.
– Vi är inne på andra året och 2024 är inte slut men än så länge är det snarlikt utfall där ungefär hälften av männen har valt att testa sig för prostatacancer. Hittills har vi hittat 14 fall av cancer i år genom testningen men det återstår att se hur många fall som upptäckts när året är slut, säger Olof Gunnarsson, överläkare på urologkliniken.
Ge jämlika förutsättningar
Nästa år utökas erbjudandet ytterligare och går till de som fyller 50, 56 och 62 år under 2025. Syftet med arbetssättet är att ge jämlika förutsättningar och på ett enkelt och effektivt sätt erbjuda män en kontrollerad möjlighet att testa sig för att tidigt upptäcka prostatacancer.
– De flesta fall av prostatacancer diagnosticeras fortfarande utanför den här organiserade testningen. I 50-årsåldern är det förhållandevis få som drabbas, men frekvensen av cancerfall ökar sedan i varje åldersgrupp uppåt. På sikt vill vi erbjuda alla män mellan 50-74 år att vara med, men det kommer vi att behöva utöka successivt, säger Olof Gunnarsson.
Inom Sydöstra sjukvårdsregionen
Region Jönköpings län fick i uppdrag att genomföra pilotprojektet inom Sydöstra sjukvårdsregionen, och som första region i landet skapa en digital process för invånare att testa sig för prostatacancer. Arbetssättet har fallit väl ut och kommer att spridas vidare. Region Kalmar län planerar att starta innan året är slut. Region Östergötland planerar för att börja under våren 2025. Målsättningen är att det ska finnas en gemensam kanslifunktion i Region Jönköpings län som ska stötta alla tre regioner när arbetssättet är införd i hela Sydöstra sjukvårdsregionen.
Så går testningen till
- Själva erbjudandet inleds med att målgruppen får ett brev via posten som innehåller information med uppmaning att logga in på 1177.se och aktivera aviseringar. Sedan sker bokning för blodprovning och provsvar från testningen digitalt via 1177.se.
- Männen blir erbjudna att lämna blodprov för att mäta sitt värde på prostataspecifik antigen (PSA). Erbjudandet skickas ut under året baserat på födelsedatum.
- De som deltar får sedan ett nytt erbjudande om testning vartannat eller vart sjätte år beroende på testresultatet.
- Om blodprovet har ett förhöjt PSA-värde erbjuds vidare utredning. Männen som inte deltar får ett nytt erbjudande efter två år.
Om testningen för prostatacancer
- Socialstyrelsen har bedömt att det finns både fördelar och nackdelar med att testa sig för prostatacancer.
- En nackdel är att testningen kan leda till en cancerdiagnos och behandling trots att cancern aldrig skulle ha utvecklats till en allvarlig sjukdom.
- Om det skulle bli aktuellt med screening i framtiden så behövs först mer kunskap.
- Region Jönköpings län fick som enda region i landet i uppdrag att skapa ett arbetssätt där så mycket som möjligt ska ske per automatik och digitalt.
- Arbetssättet ska bidra till ett nationellt lärande om en digital testningsprocess.