Nya generaldirektören Olivia Wigzell tog del av länets folkhälsoarbete

Nya generaldirektören Olivia Wigzell tog del av länets folkhälsoarbete

Två kvinnor pratar om en bild på en stor bildskärm i ett konferensrum medan personer runt ett avlångt bord lyssnar och tittar på.
På träffen med Folkhälsomyndigheten pratade folkhälsoutvecklarna Eva Timén och Lena Hedin om arbetet med hur länets sjukhus kan bli mer äldrevänliga. De tog även upp att de frågat utrikesfödda äldre om vad de själva vill göra för att förbättra sin hälsa. Svaret blev att de vill lära sig cykla, lära sig simma och vara i sociala sammanhang. Foto: Christoffer Hägg

Folkhälsomyndighetens nya generaldirektör Olivia Wigzell besökte Region Jönköpings län och tog del av arbetet med folkhälsa. Träffen den 15 november tog upp ämnena elevhälsocentral, riktade hälsosamtal, hälsocenter i länets kommuner, hälsosatsning på LSS-boenden, hälsoarbete för äldre och interkulturell hälsokommunikation.

Den 3 oktober tillträdde Olivia Wigzell tillträdde som ny generaldirektör för Folkhälsomyndigheten. Regeringen har gett uppdrag om förändring där Folkhälsomyndighetens ska vara den samlande, stödjande och pådrivande myndigheten för att nå riksdagens mål. Det inkluderar ett stärkt arbete på lokal och regional nivå, kommunikation med allmänheten och samordning mellan aktörer inom olika samhällsområden.

– Det är väldigt kul att vara här. Alla ämnen ni har tagit med är väldigt relevanta för oss. Vi vill få in ännu mer synpunkter från er hur vi kan arbeta med samordning, samverkan och styrning. Det finns ett litet vakuum om hur vi hjälper varandra, delar arbetssätt och följer upp arbete, sa Olivia Wigzell.

Lära sig cykla och simma i vuxen ålder

Sektionschef Annette Frisk inledde med en kort genomgång av organisationen och om hur samverkansstrukturerna ser ut mellan region och kommunerna i länet. En förutsättning för framgång är samverkan med kommunerna, civilsamhälle och inom Sydöstra sjukvårdsregionen. Sedan följde i tur och ordning presentationer om olika delar av folkhälsoarbetet. Folkhälsoutvecklarna Lena Hedin och Eva Timén pratade om äldres hälsa och hur Jönköpings län ska bli bästa platsen att åldras på. De tog bland annat upp satsningen på att lära utrikesfödda äldre i Jönköping att cykla och simma, i samarbete med NTF och Jönköpings simsällskap. Det anordnas även promenadgrupper – walk and talk – där gruppen pratar om olika hälsoteman medan de går.

– Tänk tillbaka på hur det var att lära er cykla. Tänk då att göra det i vuxen ålder. Det här är första gången som många sitter på en cykel. Men det har blivit väldigt lyckat. Vi vill paketera de här satsningarna och sprida det till fler kommuner i länet. Det här är en utmanande grupp att nå, sa Lena Hedin.

Tydlig röd tråd i arbetet

Från Folkhälsomyndigheten deltog generaldirektören Olivia Wigzell samt Anna Bessö, avdelningschef för folkhälsoanalys och datautveckling, Lennie Lindberg, avdelningschef för smittskydd och hälsoskydd, och Anna Månsdotter, enhetschef för översikter och uppdrag. Olivia Wigzell framhöll att det var kul att få höra om hur jämlikhetstanken finns med i allt arbete och på många olika sätt.

– Det som slår oss som besökare är att ni har ett system, där kulturen som ska styra finns med som en röd tråd i arbetet. Det är jätteroligt att se energin i rummet. Jag brukar framhålla eldsjälar och ni har så många med personligt engagemang här. Ni verkar ha så kul och stöttning för det ni gör, sa Olivia Wigzell. 

– Jag gillar det här begreppet som ni använder, ”snabbare evidens”. Det hänger ihop med hur vi vill arbeta. Vi ska inte bara jobba på vetenskaplig grund utan även med beprövade metoder. Så tack för en jätteinspirerande dag, sa Lennie Lindberg.

– Sen var det särskilt roligt att se den här cykelskolan och det medskapande i alla processer. Det är väldigt inspirerande för oss. Vi har ju även fått medskick om det riktade hälsosamtalet, om att det behövs en nationell bas eller riktlinjer, även om arbetet behöver ske på regional nivå. Vi behöver slå ihop oss på nationell nivå för att underlätta för det regionala och lokala arbetet, säger Olivia Wigzell.

Intensiv och kul dag

Efter några intensiva timmar med mycket information avslutades träffen med lite diskussion och sammanfattning. Sektionschef Annette Frisk var nöjd med dagen och om hur samtalen gick.

– Jag är otroligt stolt över vårt arbete och våra duktiga och engagerade medarbetare. Det är kul att vara chef över ett sånt gäng. Våra gäster från Folkhälsomyndigheten kändes så intresserade av vårt arbete, det märktes på alla nyfikna frågor. Det har varit en intensiv men jättekul dag, säger Annette Frisk.

Programpunkter 15 november

  • Elevhälsocentral – för barn och unga
  • Hälsocenter i länets kommuner
  • Riktade Hälsosamtal
  • Hälsan spelar roll – hälsosatsning på LSS-boenden
  • Bästa platsen att åldras på – för äldre
  • Interkulturell hälsokommunikation – för utrikesfödda