Nya arbetssätt i fokus när hållbarhetspriset delades ut
Att använda sig av vårdcentralens lokaler för kontroller av pacemakers gör att patienter sparar tid, minskar sitt resande och lättare kan ta sig självständigt till vårdbesöket. När årets hållbarhetspris delades ut av regionfullmäktige på tisdagen var det två nya arbetssätt inom Medicinsk vård som stod i fokus.
Varför ska patienterna behöva ta sig till oss, när vi kan ta oss till dem? Så tänkte pacemakermottagningen på Medicinkliniken, Länssjukhuset Ryhov och inledde ett samarbete med vårdcentralerna i Mullsjö och Gränna. Det blev starten på ett nytt arbetssätt där patienter numera erbjuds kontrollera sin pacemaker på vårdcentralen.
Arbetssättet är mycket uppskattat av många äldre, som sparar tid, energi och lättare kan ta sig självständigt till besöket. Nu belönas verksamheten med hållbarhetspriset 2024 som på tisdagen delades ut av regionfullmäktiges ordförande Desiré Törnqvist.
– Genom att tänka utanför ordinarie strukturer underlättar pacemakermottagningen vardagen för många patienter, samtidigt som arbetssättet främjar en effektiv resursanvändning och minskar onödiga resor. Det gör Medicinkliniken till välförtjänta vinnare av hållbarhetspriset 2024, sa Desiré Törnqvist och överräckte diplom och blommor till Agneta Bodin och Louise Tellbom, som båda arbetar som pacemakersjuksköterskor.
– Det är fantastiskt hedrande att bli uppmärksammade i ett så här stort sammanhang för arbetet vi har gjort, säger Agneta Bodin.
– Vi avsätter tid, där en av oss pacemakersjuksköterskor åker ut till Gränna eller Mullsjö för att möta patienter där. Patienterna är så nöjda, ofta är det äldre som har svårt att ta sig in till sjukhuset, de får känna sig mer självständiga då de kanske inte behöver ha med anhöriga eller åka färdtjänst till besöket.
Hedersomnämnande för minskat matsvinn
Vid mötet delades också ett hedersomnämnande ut till Medicinsk vårds slutenvårdsenheter som genom förändrade arbetssätt lyckats minska matsvinnet. Tack vare nya, gemensamma rutiner beställer verksamheterna numera inte mer mat än de säkert vet går åt och använder sig mer av kylda portioner.
De har också sett över vad som ska finnas i skafferier och kylskåp för att minska risken att färsk- och torrvaror behöver kasseras. Dessa insatser har resulterat i tydliga besparingar på 700 000 kronor på livsmedel under de första sju månaderna av 2024. Mindre matsvinn innebär att vi använder våra resurser mer effektivt, vilket är särskilt viktigt i tider av strama budgetar.
I motiveringen stod att läsa: “Ett minskat matsvinn har inte bara ekonomiska fördelar. Genom att arbeta med frågan bidrar Medicinsk vård också i den globala ansträngningen för en hållbar utveckling och till att motverka klimatförändringar. Det gör dem till en intern inspirationskälla och välförtjänta mottagare av hedersomnämnandet 2024”.
– Det här betyder mycket vi får en bekräftelse på att vi har gjort ett bra arbete när det gäller minskat matsvinn, säger Johan Björk, IT-strateg, ansvarig för hållbarhetsfrågor inom Medicinsk vård.
– Det här arbetet startade på akutvårdsavdelningen och sen spred vi det goda exemplet inom verksamheterna och breddarbetade med detta på de stora slutenvårdsenheterna på alla tre sjukhus i regionen.
– För personalens del är mycket gamla vanor i det här när det gäller att beställa mat, vi har snabb omsättning på patienter så det är den stora utmaningen för oss på akutvårdsavdelningen, säger Amelie Poppeldal Johansson, vårdenhetschef på akutvårdsavdelningen, som lyfter samarbetet mellan personal och måltidspersonalen på avdelningen.