Känslosamt när tioårsjubilerande Barnahus nya lokaler invigdes
I somras gick flyttlasset till Lantmätargränd. På fredagen invigdes Barnahus nya lokaler. ”Det känns fantastiskt. Genom åren har parterna byggt en stark grund tillsammans. Vi ser fram emot att bygga vidare på den, med barnets bästa i fokus”, säger Elin Källberg, enhetschef.
Till Barnahus kommer barn och ungdomar under 18 år som utsatts för vålds- eller sexualbrott och barn under 15 år som misstänks för sexualbrott. Här samarbetar polis, åklagare, socialtjänst, barnläkare och psykolog för att möta barnet, istället för att barnet ska slussas runt mellan olika myndigheter.
− Detta är en viktig och en trygg plats. Barnahus är ett resultat av ett långsiktigt, målmedvetet arbete med barnet i fokus. En verksamhet präglad av samverkan och ett stort engagemang, säger Rachel De Basso (S), regionstyrelsens ordförande i Region Jönköpings län, som var en av invigningstalarna.
Efter talen knöt samverkansaktörerna symboliskt ihop sina band innan en rundvandring tog vid.
− Styrkan med vår samverkan genom Barnahus är att vuxenvärlden sluter upp kring barn som far illa och inte skickar dem mellan sig, där man riskerar att hamna mellan stolarna, utan man tar ett gemensamt ansvar och ser till barnens bästa tillsammans och på en gemensam plats, säger Simon Rundquist, verksamhetschef på Barnkliniken, Region Jönköpings län.
Växte ur lokalerna
Verksamheten i Jönköpings län etablerades 2014 och i takt med att behoven ökat har Barnahus verksamhet vuxit, vilket tydliggjort behovet av större och mer ändamålsenliga lokaler. I somras gick flytten från Fabriksgatan till nya, större och efterlängtade lokaler på Lantmätargränd.
− Här får vi dubbla väntrum och i skilda delar i barnahuset för att hålla förhör, kan barnen få ett än lugnare och tryggare besök på Barnahus. Verksamheten har också fått fler arbetsplatser, större kök och ett samtalsrum i en ljus och luftig miljö, säger Elin Källberg, enhetschef för Barnahus, som organisatoriskt tillhör Kommunal utveckling.
För barnens bästa
När ett barn misstänks ha varit utsatt för vålds- eller sexualbrott behöver flera olika myndigheter involveras. På Barnahus samverkar polis, åklagare, socialtjänst och hälso- och sjukvård. Verksamheten brukar illustreras i form av fyra rum, alla viktiga när ett barn utsatts: rummen för skydd, brottsutredning, fysisk hälsa och psykisk hälsa.
Till verksamheten kommer barn, familjer och yrkesverksamma från alla tretton kommuner i Jönköpings län.
− Styrkan att samarbeta och samverka genom Barnahus är att alla vi huvudmän som finns och verkar på Barnahus kan jobba både enskilt och tillsammans för de barn vi möter och för deras bästa, menar Fredrik Wallström, chef för socialförvaltningen i Värnamo kommun.
”En trygg plats”
Även Polisen och Åklagarkammaren lyfter de mervärden som Barnahus ger. Huset är en trygg plats och sättet att arbeta och samverka innebär utredningsmässiga fördelar.
− Våld och barn hör inte ihop. Inget barn ska behöva utsättas för fysiskt eller psykiskt våld och ska inte heller behöva bevittna andra som drabbas. Polisen jobbar både förebyggande och reaktivt för barnens bästa. Att få göra det i samarbete med andra samhällsaktörer i Barnahus gör att barnen får en trygg plats och punkt där vi gemensamt kan hjälpa och stötta dem. Vi vill ge varje barn de bästa och tryggaste förutsättningarna för att våga berätta om och komma ur våldet, säger Malena Grann, chef för polisregion Öst.
Klas Lorefors, chefsåklagare vid Åklagarkammaren i Jönköping ser också utredningsmässiga fördelar med verksamheten.
− Genom Barnahus får vi en enhetlig handläggning, korta beslutsvägar och en kort utredningstid, säger han.
Samlade 380 yrkesverksamma
Fredagens invigning var en av flera aktiviteter i samband med Barnahus tioårsfirande. Senare under dagen väntade öppet hus och på torsdagen samlades 380 yrkesverksamma för en julieumskonferens på Kulturhuset Spira. Där deltog representanter från socialtjänst, polis, åklagarkammare, hälso- och sjukvården, skola och elevhälsa m.fl. från hela länet för att fylla på sin kunskap om våldsutsatta barn.
− Med konferensen ville vi lyfta fram vikten av samarbete och helhetsperspektiv i arbetet med barn som utsatts för våld och övergrepp. Det är bara tillsammans som vi kan hjälpa barn ut ur våld, säger Elin Källberg.