Hjärnkoll erbjuder samtalsgrupper med självhjälp för psykisk ohälsa
Hos Hjärnkoll kan personer med psykisk ohälsa få kontakt med och hjälpa varandra. Föreningen erbjuder samtalsgrupper där deltagarna tillsammans bearbetar sina upplevelser. Samtalsgrupperna är avgiftsfria och fungerar som ett komplement till hälso- och sjukvården.
I september 2023 tog Region Jönköpings län beslut om att inleda ett idéburet offentligt partnerskap (IOP) med Hjärnkoll Jönköpings län. Samarbetet innebär att föreningen får totalt 3,2 miljoner kronor för att under tre års tid kunna utveckla sitt koncept med avgiftsfria självhjälpsgrupper för personer med psykisk ohälsa. Tidigare har Hjärnkoll fått ett föreningsbidrag från Region Jönköpings län.
– Vi tycker att metoden med självhjälpsgrupper är väldigt bra, så det vill vi fortsätta med. IOP är ett bra verktyg och därför ansökte vi om ett samarbete. Skillnaden mot föreningsbidrag är att det är långsiktigt. Det är en trygghet när man vill utveckla verksamheten, säger Pär-Erik Ek som är ordförande för Hjärnkoll Jönköpings län.
Samtal utan ledare
Hjärnkoll har ungefär 20 självhjälpsgrupper igång eller som är planerade att starta. Det behöver vara minst tre personer i varje grupp och ungefär sju deltagare som mest. En utbildad igångsättare är med inledningsvis för att lära ut metoden men sedan sköter grupperna samtalen själva utan ledare och det finns en manual om samtalsämnena skulle ta slut. Deltagarna behöver vara 18 år fyllda.
– Självhjälpsprogrammen är öppna för alla vuxna. Metoden är ett komplement till vården. Man lär av varandra, det spelar ingen roll vilken ålder man har. Självhjälpsgrupper kan man egentligen ha inom vilka områden som helst, det är bara fantasin som sätter gränser. Att få lyssna på att andra upplevt samma saker är en trygghet, säger Pär-Erik Ek som arbetat med konceptet sedan 2016.
Mycket att prata om
Omkring 100 personer i veckan går på gruppsamtal hos Hjärnkoll. Beatrice Engman är deltagare i självhjälpsgruppen om bipolär sjukdom. Hon behövde någon att prata med om sin sjukdom och sina upplevelser och hon fick tips av sin terapeut om att söka sig till Hjärnkoll.
– Vi har varit samma fem personer i ett år, så vi är en rätt stabil grupp som träffas en gång i veckan. Man ska få sin egen tid att berätta om sina saker. I vår grupp brukar vi prata om det som har hänt i veckan. Vi har mycket att prata om, säger Beatrice Engman.
Lyfter upp varandra
Hon tycker att det är jätteskönt att ha hittat den här självhjälpsgruppen där hon kan möta andra med liknande livserfarenhet. Beatrice känner att hon genom bipolärgruppen får en vilja att kämpa vidare och det är hon väldigt tacksam för.
– Det är väldigt skönt att komma till en grupp som upplevt samma sak. De här grupperna är så bra, jag är så glad att jag kom in här. Vi lyfter upp varandra. Man känner solidaritet. Här får man klaga över sitt liv om man vill. Jag föreslår självhjälpsgrupper till alla jag känner med psykisk ohälsa, säger Beatrice Engman.
Kan vara helt anonyma
Hjärnkoll Jönköpings län utgår från Jönköping men det finns fysiska träffar även i Nässjö, där kommunen hjälpt till med lokaler. För att kunna växa ytterligare i länet är föreningen beroende av att fler kommuner kan hjälpa till. Hjärnkoll arbetar även med att kunna utveckla fler digitala samtalsgrupper. Självhjälpsgrupperna kan vara helt anonyma och ingen behöver uppge riktigt namn. Det finns heller inget taltvång i grupperna.
Mer om hjärnkoll
Varmt välkommen till Föreningen (H)järnkoll Jönköpings Län
Vara med i en självhjälpsgrupp – 1177.se
Mer om IOP-samarbeten
Region Jönköpings län ingår partnerskap med ideella organisationer
Samtal om livet – Origo resurs
Vårsol kompletterar med långvarigt samtalsstöd till barn och unga