Kultur

Mötesplats barnkultur

Bild från Studio Gojas Skapande skola-projekt i Vegby.

Mötesplats barnkultur är en kunskapsbyggande arena för alla som arbetar med kultur för barn och unga i Jönköpings län.

Kulturutveckling arrangerar Mötesplats barnkultur fyra gånger per år för alla som arbetar inom eller är nyfikna på barnkulturområdet. Under träffarna ges möjlighet att lyssna till nya initiativ från hela landet och ta del av aktuella frågor och projekt på temat kultur för barn och unga. Vår definition av barn och unga är personer i åldrarna 0-25 år.

Syftet med insatsen är att öka kunskapen och intresset i länet om kultur för barn och unga, och att skapa en möjlighet att nätverka med andra som arbetar inom liknande områden. Alla är välkomna – tjänstepersoner, politiker, kulturskapare, fria utövare och andra som vill lära sig mer om området.

3 juni: Barnkulturdesign – tre inspirerande exempel

Denna träff är en uppföljning av Mötesplats barnkultur i februari, där vi fick en introduktion till barnkulturdesign. Detta är ett område som utforskar förhållandet mellan design och barns perspektiv, och kan vara ett verktyg för att inkludera barn i projekt där barnets perspektiv behövs, exempelvis när en ny skola ska byggas eller en ny stadsdel ska utvecklas.

Nu fördjupar vi oss i konkreta exempel på hur barnkulturdesign kan tillämpas i olika verksamheter. Du får ta del av tre inspirerande arbetssätt från olika aktörer som visar hur barnkulturdesign kan integreras i både kultur- och samhällsutveckling. Förutom inspiration lyfter vi också praktiska frågor som: Vilka förvaltningar behöver samverka? Hur ser budgeten ut? Vilka är framgångsfaktorerna?

Medverkande

  • Studio Goja (Ida Liffner och Marthe Roosenboom) berättar om hur Skapande skola-projekt på tema barnkulturdesign kan se ut i olika kommuner.
  • Vici Hofbauer (barnkulturdesigner) och Rydals museum delar erfarenheter från arbetet med att implementera barnperspektivet i en ny basutställning.
  • Unik Fabrik (Annika Gannby) och Mikael Iselow (Stadsfastighetsförvaltningen, Göteborg) berättar om projektet Rebus, där förskolebarn varit delaktiga i att utforma sin utemiljö. De lyfter även hur ett gemensamt styrdokument tas fram för att säkra elevers delaktighet i byggprocesser för skolor i Göteborg.

Tid och plats

Digital träff via Teams
Tisdag 3 juni kl. 9.00–11.00
Anmälan: Mötesplats barnkultur 3 juni (Extern länk)

Även om du inte deltog på träffen i februari är du varmt välkommen att delta denna gång.

Målgrupp 

Alla som arbetar med kultur för barn och unga i Jönköpings län inom offentlig sektor och civilsamhälle. Välkommen även du som arbetar t.ex. med stadsplanering och planering av offentliga miljöer. Sprid gärna vidare inbjudan!