”Vi är en resurs som få känner till”
Patientstödjare har funnits i Region Jönköpings län sedan 2012. Men det är en outnyttjad resurs som kan hjälpa mycket. - Vi kan ge ett medmänskligt stöd och informera om rättigheter och resurser som kan vara användbara för både patienten och deras närstående, säger Henrik Ånfors.
Patientstödjare har funnits i Region Jönköpings län sedan 2012, då Patrik Blomqvist, blev landets första patientstödjare, är det fortfarande många verksamheter som inte känner till det stöd som vi kan bidra med till patienterna.
- Jag älskar att hjälpa andra människor, vi pratar inte sjukdom och mediciner, utan vi pratar om allt det andra som händer när du får en kronisk sjukdom, utan om allt det andra som händer med livet, familj, vänner, säger Patrik Blomqvist som själv levt med diabetes sedan han var 17 år, och han har dessutom genomgått dialys och blivit njurtransplanterad.
Rollen som patientstödjare kan innebära att ge praktisk hjälp, som att informera om vad det innebär att vara patient med olika sjukdomar, behandlingar och mediciner. Det kan också handla om att hjälpa patienter att navigera i vårdsystemet. Patientstödjaren fungerar dessutom som en länk mellan patienten och vårdpersonal, vilket kan underlätta kommunikationen, svara på frågor och ge emotionellt stöd. Ibland kan det vara till hjälp att bara få prata av sig, få hjälp att strukturera tankar eller ha med sig extra stöd under ett besök.
Just nu finns tre patientstödjare i vår region, förutom Henrik Ånfors finns också Patrik Blomquist i Jönköping, och Ann-Charlotte Lundqvist i Eksjö. Alla tre vänder sig till hela regionen.
- Vi var fyra tidigare, vi hade en patientstödjare i Värnamo också. Drömmen är att vara två patientstödjare per sjukhus. Men det är också svårt att hitta personer som passar för det här yrket, det kräver ganska mycket – du ska ju kunna dela med dig ganska mycket av dig själv och dina egna erfarenheter, säger Henrik Ånfors.
Många positiva
”Att patientstödjare som resurs/funktion finns, bra att ha med sig när man möter patienter dagligen, en del har behov att få prata av sig eller få sällskap när man själv inte har tiden alltid.”
”Visste inte om att ni finns, så nu vet jag vad jag kan göra för att min patient ska få det bättre.”
”Att patientstödjare finns vilket kommer leda till att man kan ge det som förslag till ens egna patienter. Man blev självmedveten över hur man ska göra sitt jobb bättre.”
- Det är klart att det är väldigt kul att få sådana här kommentarer, då märker man att vi faktiskt kan göra skillnad. De här kommentarerna kommer från Akutvårdsavdelningen på Länssjukhuset Ryhov efter att vi hade varit där och pratat med all personal. Vi kan ju även komma ut till avdelningar för att prata med patienter som är ensamma, för det är ju inte så att alla patienter har anhöriga som kommer och hälsar på, säger Henrik Ånfors innan han fortsätter:
- Tyvärr vet inte de flesta om att vi finns, vi är en outnyttjad resurs. Men de som vi träffar är positiva till det vi gör, det är kul att träffa personal som känner igen oss och säger ”Oj, vad bra att ni är här”.
Kan ni stötta patienter i ”alla faser”?
- Ja, framför allt är det att vända sig till de ”nysjuka” för att stötta dem, och deras anhöriga. Alla vill inte ha kontakt med en kurator eller med en sjukhuspräst eller så. Många gånger får vi kontakt med dem först, men när vi har pratat med dem så kan det bli så att de vill prata med en kurator till exempel. Vi får ju hela tiden tänka bredare, säger Patrik Blomqvist.