Kultur

Författarna Ylva Gripfelt och Frida Moisto tilldelas AiR Smålands litteraturstipendium

Ett kollage av två foton föreställande två kvinnor.
Författarna Ylva Gripfelt och Frida Moist tilldelas AiR Smålands vistelsestipendium för hösten 2024.

Hösten 2024 arrangeras för första gången residensprogrammet AiR Småland och har då fokus på litteratur. Under tre månader kommer värdstipendiaten Frida Moisto från Jönköping tillsammans med Jönköpings Litteraturhus välkomna vistelsestipendiaten Ylva Gripfelt från Malmö till vårt län.

Båda stipendiaterna kommer under residensperioden ges förutsättningar att fokusera på konstnärligt undersökande arbete samt få tid och plats för inspiration, fördjupning och konstnärlig utveckling.

Frida Moisto (f.1983) är författare och sjuksköterska med bas i Jönköping. 2018 bestämde hon sig för att försöka sätta Jönköping på deckarkartan. Hon lanserade och gav ut sin debutroman ”Som nitroglycerin” på eget förlag och sålde 3000 böcker innan Bokfabriken plockade upp henne.  Idag har hon gett ut fem böcker om polisen Lisa Engström som alla utspelar sig i Jönköping. Lisa Engström är en egensinnig polis som tar sig ann både egna och andas demoner på sitt eget sätt.

Ylva Gripfelt (f.1985) är författare, kulturskribent och lärare i skönlitterärt skrivande och essäistik och bor i Malmö. Hon debuterade 2023 med diktsamlingen "Det gudomliga tillståndet" på Ellerströms förlag, vilken bland annat nominerades till Borås Tidnings Debutantpris. Om sitt skrivande säger hon att hon eftersträvar texter som går rätt ut i blodet. Under residensvistelsen i Jönköping kommer hon att utforska nya vägar i sitt författarskap.

Jönköpings litteraturhus är ett hus för litteraturen som konstform med rum för samtal och kontor. De startade 2019 och deras verksamhet innefattar workshops, litterära arrangemang och de driver också nystartade tidskriften Brödtexten med lokalt fokus.

Om AiR Småland

AiR Småland är ett nytt residensprogram som drivs av sektionen Kulturutveckling inom Region Jönköpings län, med stöd av Kulturrådet. Syftet med AiR Småland är att stärka Jönköpings läns fria kulturliv, kulturaktörer och institutioner, samtidigt som länets kulturliv utvecklas i utbytet med gästande residenter från resten av Sverige och världen.

AiR Småland riktar sig till personer som är verksamma inom konstområdena litteratur, dans, bild och form samt film. Ansökan för verksamma inom bild och form samt dans öppnar under hösten 2024.