Så kontaktar du vården

Ljudkonst av Susan Philipsz

Ljudkonst utanför Länssjukhuset Ryhov

Susan Philipsz tillhör en av världens främsta samtidskonstnärer och har under de senaste två decennierna utforskat den psykologiska och skulpturala potentialen av ljud.

Med hjälp av inspelningar, främst av sin egen röst, som hon har installerat i stadsrummet, under broar, på byggnader och i gallerier, har hon lyckats transformera vår förståelse för och upplevelse av platser. I sina verk har Susan Philipsz använt sig av så vilt skilda musikreferenser som sextonhundratalsballader, folkvisor och musik av David Bowie.

I ett skogsparti på natur- och kulturstigen Slingan på Länssjukhuset Ryhovs område har Susan Philipsz installerat sin permanenta ljudinstallation ”It means nothing to me”. Verket består av en inspelad duett mellan konstnären och hennes 84-årige far. Visan de sjunger tillsammans är en keltisk folkvisa, ”Ash Grove”. I den vackra och sköra visan uppstår en känsla av melankoli och separation men också om kärlek mellan en far och sin dotter.

Susan Philipsz är född 1965 i Glasgow. Hon har bland annat deltagit i den stora världskonstutställningen dOCUMENTA 13 och Biennalen Manifesta 10. Hon har haft separatutställningar på bland annat Hamburger Bahnhof i Berlin, Carnegie Museum of Art i Pittsburgh, Museum of Contemporary Art i Chicago, Wexner Center for the Arts, Institute of Contemporary Art i London, Skulptur Projekte i Muenster och Malmö konsthall.

2010 vann Susan Philipsz Turnerpriset och 2014 tilldelades hon en OBE (Order of the British Empire).