Nyheter från Folktandvården

Nyheter från Folktandvården

Ny satsning på handledning – en av tio utbildas i Folktandvården

Ellen Jacobs och Anna Brolin står på en balkong på Ondontologiska Institutionen och tittar på varandra. Båda skrattar samtidigt.

Ambition om att bli bäst i Sverige på handledning av tandvårdspersonal. Folktandvården i Region Jönköpings län satsar och utbildar en stor del av sina anställda. "Vi vill skapa ett språk och en kultur kring handledning i organisationen".

Glädje och framtidstro när Gnosjö Folktandvård invigdes

Medarbetare och klinikledning tillsammans med tandvårdsdirektör Agnetha Bartoll.

När Gnosjö Folktandvård nyinvigdes den 16 januari 2020 var det den attraktiva arbetsplatsen som stod i centrum.

Här bekämpas tandtrollen tillsammans

Bar borstar tänder i förskolan efter frukost varje dag

Förskoleperioden är den mest kariesaktiva perioden i en människas liv. Men genom Folktandvårdens projekt ”Tillsammans mot tandtrollen”, där förskolebarnen varje dag får borsta tänderna efter frukost, har väldigt goda resultat uppnåtts.

Odontologiska Institutionen skriver nytt avtal med kinesisk samarbetspartner

Xuan Shiying, Qingdaos sjukhusdirektör och övertandläkare Per Tidehag.

Region Jönköpings län och Odontologiska Institutionen skriver ett gemensamt utbytes- och utbildningsavtal med kinesiska Qingdao Muncipial Hospital. Avtalet sträcker sig över tre år och möjliggör för specialist- och ST-tandläkare från båda länderna att ta del av varandras kunskaper.

OI-specialist forskar om Nobelprisprotein

Shariel Sayardoust och proteinet HIF-1A.

Nobelpriset i medicin delas i år ut för grundläggande forskning om hur celler anpassar sig efter syretillgång - bland annat proteinkomplexet HIF-1α. Samma protein har Shariel Sayardoust, övertandläkare och specialist inom parodontologi vid Odontologiska Institutionen (OI), studerat i sin forskning.

Sjuk- och tandvårdens nära samarbete ger cancerpatienter trygghet

En man sitter på en motorcykel

När en person drabbas av huvud- eller halscancer drar ett stort personcentrerat vårdförlopp igång, som innefattar både sjuk- och tandvård. Bakom kulisserna pågår en koordination av vårdförloppet som gör att patienten ska kunna röra sig sömlöst mellan de olika vårdformerna. Det nära samarbetet mellan sjukvården och tandvården har haft stor betydelse för Tobias Lindstedt som har haft diagnosen tungcancer i tio år.

Kompetenscenter för sällsynta odontologiska tillstånd lyfter mun- och tandhälsa under Special Olympics

Johanna Norderyd och Rebecca Gahn framför Special Olympics logotyp.

2021 kommer Sverige att vara värd för Special Olympics – ett av världens största sportevenemang för atleter med intellektuell funktionsnedsättning. Under spelen kommer förutom det sportsliga också deltagarnas hälsa att vara i fokus under något som kallas Healthy athletes.

Uppsökande tandvård – för de som har ett större behov

Äldre man får besök av två medarbetare från Folktandvården

Folktandvården har under 80 år arbetat för en bättre munhälsa för Sveriges befolkning. Den uppsökande verksamheten är en modernare satsning men är idag ett av Folktandvårdens viktiga folkhälsouppdrag.

På Folktandvården möts alla

Medarbetare arbetar med verktyg med barnpatient. I bakgrunden tittar pappan på.

För 80 år sedan fattades beslutet om en offentligt finansierad tandvård. Då var den i första hand till för barnen, eftersom barnens tandhälsa i slutet på 30-talet var minst sagt usel. Sedan dess har folkhälsouppdraget växt och idag hör Sveriges befolkning till den som har den bästa munhälsan i världen. En av anledningarna är kliniker som Öxnehaga Folktandvård, där invånare med olika bakgrund och åldrar möts.

Barntandvård i Folktandvården

3-årskontroll på Folktandvården

Folktandvårdens årsredogörelse från 1942 berättar att barnen sällan numera var borta från undervisningen. Tidigare var nämligen tandvärk en av de största orsakerna till att barn var frånvarande ifrån skolan. Sedan starten 1938 har barntandvården varit ett av Folktandvårdens viktigaste folkhälsouppdrag.