Nyheter från Folktandvården

Nyheter från Folktandvården

Nu utbildas fler i Folktandvårdens stora satsning på handledning

En kvinna och en man står över en patient som ligger i en behandlingsstol. De har munskydd och visir. Kvinnan har brunt hår och grön tröja och mannen har blont hår och grå tröja.

Fler tillfällen för tandvårdspersonal och utbildning av samtliga klinikchefer i höst. Handledarutbildningarna blir digitala när Folktandvården fortsätter sin satsning under 2021. ”Ambitionen är att bli bäst i Sverige på handledning av tandvårdspersonal och därför är vi nu väldigt stolta över att kunna erbjuda utbildning för ännu fler i vår verksamhet”, säger HR-chef Anna Brolin.

Ny satsning på handledning – en av tio utbildas i Folktandvården

Ellen Jacobs och Anna Brolin står på en balkong på Ondontologiska Institutionen och tittar på varandra. Båda skrattar samtidigt.

Ambition om att bli bäst i Sverige på handledning av tandvårdspersonal. Folktandvården i Region Jönköpings län satsar och utbildar en stor del av sina anställda. "Vi vill skapa ett språk och en kultur kring handledning i organisationen".

Uppsökande tandvård – för de som har ett större behov

Äldre man får besök av två medarbetare från Folktandvården

Folktandvården har under 80 år arbetat för en bättre munhälsa för Sveriges befolkning. Den uppsökande verksamheten är en modernare satsning men är idag ett av Folktandvårdens viktiga folkhälsouppdrag.

På Folktandvården möts alla

Medarbetare arbetar med verktyg med barnpatient. I bakgrunden tittar pappan på.

För 80 år sedan fattades beslutet om en offentligt finansierad tandvård. Då var den i första hand till för barnen, eftersom barnens tandhälsa i slutet på 30-talet var minst sagt usel. Sedan dess har folkhälsouppdraget växt och idag hör Sveriges befolkning till den som har den bästa munhälsan i världen. En av anledningarna är kliniker som Öxnehaga Folktandvård, där invånare med olika bakgrund och åldrar möts.

Barntandvård i Folktandvården

3-årskontroll på Folktandvården

Folktandvårdens årsredogörelse från 1942 berättar att barnen sällan numera var borta från undervisningen. Tidigare var nämligen tandvärk en av de största orsakerna till att barn var frånvarande ifrån skolan. Sedan starten 1938 har barntandvården varit ett av Folktandvårdens viktigaste folkhälsouppdrag.