Nu kan du träffa Folktandvården i din mobiltelefon

Man sitter i ett digitalt möte med mobilen.
”Enkelt, snabbt och smidigt. Att kunna träffa tandvården hemifrån och inte behöva åka iväg är en stor vinning för alla, definitivt för mig som förälder”, säger Marc Corydon från Mullsjö. Foto: Daniel Windre

Tandvård via videosamtal i mobilen – funkar det? Absolut! Sedan en tid tillbaka är det ett nytt alternativ att möta Folktandvården på. En som har provat ett digitalt vårdmöte med Folktandvården är Marc Corydon i Mullsjö, pappa till tvååriga Nomi.

Folktandvården öppnar upp för nya sätt för dig att komma i kontakt med tandvården. Med hjälp av appen ”Vårdmöte” kan du, genom ett videosamtal, träffa din tandsköterska, tandhygienist eller tandläkare.

– En bra och enkel lösning. För oss som familj med flera barn blev det en väldigt stor tidsvinst att kunna ta ett besök hos tandvården med hjälp av mobilen. Det var vår tvååriga tjej, Nomi, som skulle träffa sin tandsköterska. Nu kunde vi ta mötet hemifrån och jag slapp klä på mina samtliga tre barn och åka iväg. Alla föräldrar vet nog hur lång tid det tar, säger Marc Corydon och skrattar.

Han arbetar till vardags som ungdomspastor i pingstkyrkan i Mullsjö.

– Nu var jag hemma med barnen, men mötet hade lika gärna kunnat fungera från mitt kontor. Jag fick ett påminnelse-sms om att vårt möte snart skulle äga rum, sedan identifierade jag mig med bank-id i ”Vårdmötes”-appen och därefter hade vi vårt samtal. Enkelt och snabbt.

Tandvården bokar tillsammans med dig

Digitala vårdmöten ersätter inte befintliga besök utan ska ses som ett komplement. Kanske kan det handla om ett uppföljande samtal efter en behandling, eller som i Marcs och Nomis fall, tvåårings-besöket. Det är din behandlare på Folktandvården som avgör i samråd med dig som patient när ett digitalt vårdmöte kan passa.

Linda Björklund är tandsköterska på Mullsjö Folktandvård och en av de som utför digitala vårdmöten i Folktandvården.

– Tvååringsbesöket passar väldigt bra som ett digitalt vårdmöte. På videomötet diskuterar vi barnets vanor såsom tandborstrutiner och kostvanor. Antingen kan tvååringen medverka på vårdmötet eller så kan vårdnadshavare i förväg ta ett foto på framtänderna när läppen lyfts upp och skicka bilderna till mig som vårdgivare under mötets gång, berättar Linda.

Ta mötet från jobbet

Det gör att vårdnadshavaren exempelvis inte behöver lämna sitt arbete och hämta barnet på förskolan.

– Jag upplever att jag bättre kan studera barnets framtänder via skärmen än vid ett vanligt besök. Tvååringar gör ju inte alltid som man vill, de vet nog de flesta föräldrar. Samtidigt får jag ett bra samtal med vårdnadshavaren där vanor och kost kan diskuteras i lugn och ro.

Vid tre års ålder är det sedan dags för ett fysiskt besök igen.

Har man ett äldre barn och där man kommit överens om ett digitalt vårdmöte kan barnet delta i ett flerpartsamtal från där det befinner sig.

Många möjligheter till möten

– Det finns många möjligheter och möten där patienten inte fysiskt behöver befinna sig i stolen. För oss alla är det en tidsbesparande åtgärd samtidigt som vi i tandvården kan erbjuda just den fysiska platsen åt någon annan och på så vis möta fler patienter. Det känns spännande att kunna erbjuda digitala vårdmöten till våra patienter, berättar Linda.

Marc Corydon håller med.

– För oss blev det en väldigt bra upplevelse. Själva mötet och samtalet skiljer sig inte åt från vad som skulle skett om vi åkt till kliniken. Det är en fysisk person du pratar med och du får samma tips och råd. Fördelen för mig var att jag inte behövde stressa iväg och kunde helt och hållet fokusera på vad tandvården sa, tänka efter och ställa mina frågor.

Läs mer om digitala vårdmöten

Ett digitalt vårdmöte är ett sätt för dig att möta tandvårdspersonal i ett videosamtal. Det fungerar som ett vanligt besök, med skillnaden att du inte behöver ta dig till kliniken. För att kunna genomföra mötet laddar du ner appen ”Vårdmöte Region Jönköpings län” till din smarta telefon eller din surfplatta. Det går också bra att genomföra mötet från din dator.

Du laddar ner appen på samma ställe i din telefon där du laddar ner appar i vanliga fall. Sök på ”Vårdmöte Region Jönköpings län”. För att genomföra ditt bokade besök via din dator, besök https://se.visibacare.com/region-jonkoping/ (Extern länk).

I de allra flesta fall behöver vi träffa dig eller ditt barn fysiskt som vanligt, men vissa besök passar lika bra eller till och med bättre digitalt. Vi vet när och om det passar. Beslutet tar vi tillsammans på ditt bokade besök på klinik. Först då kan vi tillsammans planera för att ses digitalt vid nästa tillfälle. Vill du hellre träffa oss fysiskt så gör vi det.

I dagsläget är det digitala vårdmötet inte förknippat med en kostnad. Detta kan komma att ändras i framtiden.

En hand lyfter på läppen på en "tandvård i mobilen" tjej så att tänderna syns. Över bilden står det Tandvård i mobilen.

Det digitala 2-årsbesöket

Läs mer om digitala vårdmöten

En kvinna med headset sitter framför en dator. Bakom henne på en vit vägg står det "Tandvård i mobilen".

Tandvård i mobilen

Digitala vårdmöten i Folktandvården