Besvär och behandlingar av tandsjukdomar

Tandhygienist i behandlingsrum
Foto: Anna Wennberg

Här kan du läsa om några vanliga sjukdomar och besvär du, din mun och dina tänder kan drabbas av. Det kan till exempel vara att gnissla tänder, få muntorrhet eller råka ut för tandvärk. Du hittar även hur man behandlar dessa tandsjukdomar.

För att en behandling ska gå så bra som möjligt är det viktigt att du förbereder dig och följer de instruktioner som du får. Det gäller både inför och efter behandlingen. Kontakta din klinik om du vill ha mer information. 

På folktandvårdskliniken bedömer de också om behandlingen kan utföras inom allmäntandvården. Ibland kan du till och med själv utföra delar av behandlingen. Ett exempel på det är behandling med fluorid.

En del komplicerade behandlingar utförs av tandläkare med specialistkompetens. För att få behandling av specialist krävs en remiss från allmäntandläkare, eller läkare.

 

Om du känner att något inte är som det ska med dina tänder är du välkommen att kontakta oss för rådgivning eller undersökning. Folktandvårdens kliniker har hög kompetens för att ta hand om dig, oavsett hur gammal du är eller vilka tandvårdsbehov du har.

Allmäntandvårdskliniker

Fakta och råd om tandsjukdomar och besvär på 1177

Dålig andedräkt, 1177 (Extern länk)

Hål i mjölktänderna −karies hos barn, 1177 (Extern länk)

Hål i tänderna − karies, 1177 (Extern länk)

Ilningar i tänderna, 1177 (Extern länk)

Muntorrhet, 1177 (Extern länk)

Tandolycksfall – när en tand slås ut eller skadas, 1177 (Extern länk)

Tandsten, 1177 (Extern länk)

Tandvärk, 1177 (Extern länk)

Visdomständer som ger problem, 1177 (Extern länk)