Ta hand om din mun

Foto: Julia Lindster

Din kropp mår bättre när din mun mår bra. Med åldern är det ännu viktigare med omsorg om den egna munhälsan. Kanske behöver just du vara lite extra noga och ge den lite mer tid än tidigare? Det är svårt att upptäcka när det inte står rätt till i munnen. Håll kontakten med oss!

Den absolut bästa tandvården är den du gör hemma mellan dina tandvårdsbesök. Borsta tänderna två gånger varje dag i två minuter med två centimeter fluoridtandkräm för att hålla tänderna rena. Vi ser olika ut i munnen och har olika behov. Vilka förebyggande munvårdsprodukter behöver just du? Vi finns som stöd för dig.

Salivproduktionen kan minska med åldern, medicinering och vissa sjukdomar. Det gör munnen torr. Det kan bli svårare att tala, tugga och svälja. Risken för karies ökar när det är svårare att hålla rent. Försök att skölj munnen ofta med vatten.

Även en god munhälsa kan förändras snabbt. Försämrad allmänhälsa eller sjukdom gör det svårare att upprätthålla den dagliga munvården. Det är viktigt att du fortsätter hålla kontakten med tandvården. 

Muntorrhet

Muntorrhet beror på att du har för lite saliv i munnen. Det kan också orsakas av läkemedel. När du blir äldre blir slemhinnorna oftast torra och sköra. En torr mun ökar risken för karies. Du kan själv med olika hjälpmedel öka salivproduktionen i din mun.

Läs mer om muntorrhet på 1177.se

Så håller du dina tänder rena

För att behålla friska tänder hela livet ut behöver du ta hand om dem. Borsta tänderna med fluoridtandkräm två gånger varje dag för att hålla tänderna rena. Må bra med en frisk mun.

Läs mer om munvård på 1177.se

Borsta dina tänder med fluoridtandkräm

Att borsta tänderna med fluoridtandkräm två gånger om dagen är det bästa sättet för att undvika hål i tänderna (karies). Fluorid verkar på flera olika sätt som gör att risken för karies minskar och kan tillföras bland annat genom tandkräm.  

Läs mer om fluorid på 1177.se