Att jobba hos oss

Nadia ser hela patienten

Nadia jobbar som tandsköterska på avdelningen för odontologisk radiologi
Foto: Julia Lindster

Med patienten i fokus. Nadia Goriel är tandsköterska på avdelningen för odontologisk radiologi. ”Jag får guida och finnas till för patienten genom hela vårdbesöket på vår avdelning – det är en viktig service för en person som redan utreds för ett sjukdomstillstånd”, berättar Nadia.

Redan som liten visste hon att det var människor hon ville jobba med.

– Först drömde jag om att bli frisör. När två av mina klasskompisar bestämde sig för att söka till tandsköterskeutbildningen fick jag upp ögonen för yrket, sökte och fick en plats på utbildningen. Jag har inte ångrat mig en enda gång sedan dess! Jag tycker om att jobba med händerna och trivs med att träffa patienter varje dag.

Efter studierna fick Nadia jobb på en privat tandvårdsklinik.

– Därefter sökte jag mig till Folktandvården och arbetade flera år på Öxnehaga Folktandvård och Rosenlund Folktandvård. Med min långa erfarenhet i allmäntandvården var det till slut dags att testa något annat. När det dök upp en tandskötersketjänst på avdelningen för odontologisk radiologi sökte jag direkt.

Mer självständigt arbete

Hon beskriver skillnaden mellan allmäntandvården och specialisttandvården att hon upplever sig som mer självständig.

– I rollen som tandsköterska ansvarar jag och mina yrkeskollegor för att utföra alla röntgenundersökningar, administrativ hantering av remisser och kallelser samt kontroll av utrustning. Mötet med patienten hos oss skiljer sig en del från övriga specialistavdelningar. Här är det vi tandsköterskor som träffar de flesta av patienterna och följer dem genom hela besöket.

Att få ha patienten så tydligt i fokus är något som Nadia håller högt.

– Till oss kommer patienter på remiss från allmän- och specialisttandvården samt den privata tandvården för att röntgas. Patienten har ju redan ett tillstånd som behöver undersökas. Kanske är patienten nervös, då känns det fint att få guida och vara en trygg punkt för patienten under hela besöket.

Många olika patientmöten

Bredden av patienttyper och fall är stor.

– Det kan till exempel vara en allmäntandläkare som vill se om hen kan dra ut tanden själv eller om det krävs specialisttandvård. Det kan också röra sig om patienter på akuta besök eller som är remitterade från sjukvården. Exempel på patienter som vi möter från sjukvården är personer som gör en infektionsutredning, ska genomgå en transplantation av organ, hjärtoperation eller påbörja en cancerbehandling. För de patienterna är det extra viktigt att vara infektionsfria i munnen för att inte orsaka komplikationer och försämrade behandlingsresultat, säger hon och fortsätter:

– Det krävs ofta av oss att vi är väldigt snabba för att behandlingsprocessen ska kunna starta så tidigt som möjligt. Därför är det viktigt att det inte finns någon kö till oss. Vi försöker till exempel alltid att boka samman besöken för patienter.

Tekniskt arbete

Arbetet har också en tydlig teknisk karaktär med olika typer av röntgentekniker.

– Behoven ser olika ut för varje patient och vi röntgar med olika tekniker; OI (intraoral), EO (extraoral) och CBCT (3D). När vi jobbar med röntgen arbetar vi efter ALARA-principen. Det står för ”As Low As Reasonably Achievable” och innebär att man försöker nå en så låg stråldos som möjligt och inte ta bilder i onödan.

Avdelningen för odontologisk har en viktig roll i att skapa tydliga underlag för bedömning av tillstånd och diagnoser inför eventuella behandlingar.

– Därför är det viktigt för oss att ha ett nära samarbete och en öppen dialog med samtliga avdelningar inom specialisttandvården. Närheten gör det enklare för oss att skapa den smidighet och snabbhet vi vill att patienten ska uppleva hos oss.

Fakta

Råd eller tips till andra som vill jobba med det du gör

"Att jobba som tandsköterska på avdelningen för odontologisk radiologi är både utvecklande och givande. Det är viktigt att tycka om självständigheten och inspireras av att ta ansvar. Arbetet är väldigt omväxlande, men bygger på att man har ett intresse för service. Det som är den allra största tacksamheten i mitt yrke är möjligheten att få träffa så många olika människor, patienter i allt ifrån 1-100-årsåldern."

Hur går man vidare om man vill jobba som tandsköterska inom Folktandvården, Region Jönköpings län?

Om du är intresserad av att jobba inom Folktandvården, Region Jönköpings län är du är välkommen att söka något av våra lediga, utannonserade jobb. Om det inte finns något ledigt jobb som passar dig just nu är du välkommen att höra av dig till någon av våra kontaktpersoner inom rekrytering.

Hur går man vidare om man vill utbilda sig till tandsköterska?

Utbildningar för att bli tandhygienister finns på flera orter i Sverige. På en av Skolverkets webbplatser hittar du mer information om utbildningarna.

Tandsköterskeutbildning, utbildningsinfo.se (Extern länk) (Extern länk)