Tandvård för barn 0-2 år

Barntandvård, 3-5 år Folktandvården i Jönköpings län.
Foto: Julia Lindster

Det händer mycket i ett barns mun under de tidiga åren. Nu kommer de första tänderna och det är dags att vänja sig vid tandborstning.

Vanligast är att tänderna tittar fram vid 6-8 månader. Det är olika för alla barn och ibland kan det dröja upp till ett år innan tänderna syns eller känns. Det kan klia lite i munnen under tiden. En tandborste kan vara skönt att få tugga på eller gnugga försiktigt mot tänder och tandkött.

Redan när den första tanden syns är det viktigt att börja tänka på tandborstning. Försök att börja vänja ditt barn vid att borsta morgon och kväll. Ju tidigare borstningen blir en vana, desto friskare blir tänderna längre upp i åldern. Barntandkräm med fluorid är det bästa skyddet mot karies.

Det år ditt barn fyller ett år kommer du att träffa en tandsköterska hos oss, antingen på BVC eller på en av våra kliniker. Där kommer du att få mer tips och råd hur du tar hand om ditt barns munhälsa.

Digitalt vårdmöte för tvååringar

Det digitala 2-årsbesöket

Fyller ditt barn 2 år och det är dags för ett nytt besök hos oss? Möt oss på ett digitalt vårdmöte i mobilen istället. I appen Vårdmöte träffar du och ditt barn en tandsköterska i ett videosamtal.

Läs mer digitalt vårdmöte

Tvåårigt barn

Tändernas utveckling

Oftast kommer två framtänder i underkäken först, för att följas av två framtänder i överkäken. Vid tre års ålder har barnet vanligen fått alla sina mjölktänder.

Läs mer om tändernas utveckling på 1177.se

Tvåårigt barn

Borsta

Barnets första tänder kallas mjölktänder. De är inte lika stora som vuxentänder och behöver därför en mindre tandborste med en liten klick tandkräm med fluor. Använd en tandkrämsklick lika stor som barnets lillfingernagel.

Läs mer om tandborstning på 1177.se

Tvåårigt barn

Mat och dryck

Bröstmjölk i sig orsakar inte karies, men om barnet ammas och samtidigt får mat med socker kan bröstmjölkens socker bilda syra. För mycket syra kan skada tänderna. Här får du tips och råd om bra matvanor som skapar friska tänder.

Läs mer om mat och dryck på 1177.se

 Liten kille sitter i pappas knä och ler mot tandsköterskan som sitter mitt emot och vill att han öppnar munnen.

En första kontakt

Det är viktigt att sköta tänderna från allra första början. Barnet kallas till undersökning vid ett års ålder, men redan innan kan du som förälder träffa oss på exempelvis familjecentralen eller BVC.

Läs mer om den första kontakten