Det digitala 2-årsbesöket

Ett barn sitter i en soffa. Framför henne håller någon i en mobiltelefon och tar ett foto med ena handen samtidigt som hon lyfter på läppen.

Fyller ditt barn 2 år och det är dags för ett nytt besök hos oss? Möt oss på ett digitalt vårdmöte i mobilen istället. I appen Vårdmöte träffar du en tandsköterska i ett videosamtal.

När du och ditt barn träffar oss för en kontroll vid 1 år gör vi en bedömning om vi kan följa upp 2-årsbesöket digitalt eller om ni behöver träffa oss som vanligt på våra kliniker. Det digitala mötet är en hälsofrämjande insats. Vi tror att det kan underlätta på många sätt och det tycker vi är bra. Kanske vill du delta hemifrån eller direkt från jobbet? För ja, ditt barn behöver inte vara med i videosamtalet. Koppla upp dig i en lugn miljö för att samtalet ska bli så bra som möjligt.

Delta i det digitala vårdmötet utan ditt barn

Du kan delta i det digitala vårdmötet utan ditt barn. Då behöver du på förhand inför mötet ta en bild på barnets framtänder när läppen lyfts. Under samtalet skickar du bilden till vårdgivare för bedömning. Glöm inte att spara bilden på den mobil du kopplar upp dig på i samtalet. Fotot är ett stöd i samtalet. 

Så här fotar du en bra bild

  • Lyft på läppen så att både framtänder och tandkött syns tydligt i bild
  • Fota i ett bra ljus
  • Har du frågor om tänderna som börjat komma fram i munnen? Eller vilka som inte kommit fram än? Ta ett foto på de tänder du kan se i munnen.

Exempel på dåliga bilder

  • Bilden visar bara läpp och tänder inget tandkött
  • För mycket saliv i munnen som döljer tänderna
  • Bilden är för mörk

 

Ladda ner appen och förbered dig

Läs mer om digitala vårdmöten i Folktandvården

Läs mer om digitala vårdmöten i Region Jönköpings län (Extern länk)

Det digitala mötet är bokat i ditt barns namn och personnummer. För att delta i mötet som vårdnadshavare klickar du på länken i det sms du får av oss inför att vårdmötet ska starta. Du kan inte se den bokade tiden i appen.

När ditt barn fyller 3 år träffas vi på kliniken igen.

Bli kallad till ett fysiskt besök

Vi är trygga med vad som passar bäst för just ditt barns tänder. Om vi behöver träffa ditt barn fysiskt på kliniken kallar vi till det istället.