För dig som ska frilägga tänder

Här kan du läsa om hur det går till att frilägga tänder på Käkkirurgiska kliniken och vad du bör tänka på i samband med ingreppet.

Generell information om tänder som inte kommit fram

Ibland lyckas inte våra tänder växa fram på sin plats. Detta kan bero på bland annat platsbrist eller att tandanlaget växer åt fel håll. Dessa tänder är oftast symtomfria och upptäcks hos tandläkaren.

Tandläkaren gör en bedömning i samråd med en ortodontist (”tandställningsspecialist”) om tanden har möjlighet att själv växa fram, eller om ytterligare behandling är nödvändigt.

Behandlingsalternativen kan vara

  1. Att avvakta och följa tandutvecklingen
  2. Friläggning av tanden
  3. Friläggning av tanden och fastsättning av kedja som fästs i en tandställning
  4. Borttagning av tanden 

Inför ingreppet

Vi har fått en remiss från din ordinarie tandläkare gällande en eller flera av dina tänder. Du kommer att genomgå en klinisk undersökning som ibland kompletteras med röntgenologisk utredning. Om patienten är barn sker det tillsammans med vårdnadshavare.

Efter undersökningen föreslås en behandling. Ni kommer att få information om ingreppet samt risker för komplikationer innan behandlingen.

Oftast görs endast en undersökning vid första besöket, där fortsatt behandling beslutas i samråd med dig eller vårdnadshavare.

Ingreppet

För att kunna komma åt en tand som inte har kommit fram, får man ofta göra en liten operation. Detta innebär att man lyfter undan tandköttet och tar bort lite ben för att komma åt tanden. Beroende på terapiplanen tar man antingen bort tanden eller endast tandköttet kring den, alternativt limmar fast en kedja på tanden som sedan kan fästas i tandställning.

Operationen görs med lokalbedövning och hela behandlingen brukar ta cirka 30 minuter. Vid stark oro inför operation finns det möjlighet till medicinering med lugnande läkemedel.

Efter ingreppet

Efterbesvären brukar vara lindriga, det kan uppstå smärta i operationsområdet de första dagarna. Svullnad och blåmärke kan också uppstå efter operation. 

Du kommer att få information om smärtstillande läkemedel.

Blödning efter operation kan stoppas genom kompression, genom att bita på en kompress under cirka 30 minuter.

Man bör vänta med att äta och dricka tills bedövningen har släppt, vanligtvis 2-3 timmar efter operation.

Man bör äta skonsam kost de första dagarna efter behandlingen.

Efterkontroller

Vi syr oftast operationssåret. Detta görs med resorberbara suturer som försvinner av sig själv. Återbesök är i regel inte nödvändigt. Uppföljande behandling och kontroller sker hos ordinarie tandläkare.

Du kan kontakta Käkkirurgiska klinikens mottagning telefon 010-242 60 00.

Efter kontorstid söker du via sjukvårdsupplysningen 1177 och ber att få prata
med jourhavande käkkirurg.

Dokument

Patientinformation om friläggning av tänder (pdf-fil, 80 kB)