Tandreglering / ortodonti

Kvinna i munskydd och gröna handskar håller i en spruta.

Om man har ett bettfel, att tänderna växer snett, sitter för tätt eller inte möts på ett bra sätt när man biter ihop, behandlar man ibland detta med olika sorters tandställningar. Tandställningen trycker på de felställda tänderna och flyttar dem.

Behandling med tandställning tar lång tid och tandställningen behöver justeras ofta.

Information till dig som har/ska få tandställning

Om du har en fastsittande tandställning, så ska den sitta på i cirka två och ett halvt år. Den kommer att behöva justeras var 4:e – 6:e vecka. Efter att tandställningen tagits bort får du en tråd på baksidan av tänderna eller en skena för att tänderna inte ska flytta sig igen.

När tänderna börjar flytta sig kan de kännas ömma i ett par dagar och ibland kan det till och med vara svårt att tugga. Det kan även hända att tandrötterna blir kortare. Ibland gör vi därför röntgenkontroller under din behandling. I ovanliga fall skadas tandrötterna så att behandlingen får ändras eller avbrytas.

Håll rent i munnen

Runt metallfästena fastnar det lätt bakterier och då ökar risken för tandsjukdomen karies. Karies kan orsaka vita fläckar runt tandställningens fästen och dessa fläckar går inte att ta bort. Det är därför extra viktigt att sköta tänderna ordentligt under behandlingen.

Såhär kan du göra för att underlätta:
• Borsta tänderna morgon och kväll, gärna efter varje måltid.
• Använd gärna fluoridtabletter eller fluoridskölj under dagen.
• Försök att äta mindre av det som innehåller mycket socker, och undvik att småäta mellan måltiderna.
• Ät inte sega och kladdiga saker som kan skada din tandställning.
• Skär eller riv hård mat, såsom äpple och rotfrukter, i bitar.

Kostnader och avgifter

Behandlingen kostar ingenting till och med det år du fyller 23. Därefter betalar du vid varje besök på kliniken. Du som är 18 år och äldre får betala 450 kronor om du inte kommer på din bokade tid eller om du avbokar senare än 24 timmar innan ditt besök. Barn betalar 100 kronor om de inte kommer på bokade besök.

Kom ihåg din tid!

Din behandlingstid kan bli längre om tandställningen inte används på rätt sätt eller om du glömmer att komma på dina bokade tider. Glöm inte att höra av dig direkt om något skulle gå sönder!

Har du tappat bort den?

Om en avtagbar tandställning skulle komma bort får du själv betala för den nya tandställningen. Om det skulle hända, ta kontakt med oss direkt så att behandlingen kan fortsätta. 

Mer information på 1177

Tandställning - tandreglering, 1177 (Extern länk)

Frågor

Har du några frågor eller funderingar får du mer än gärna kontakta oss på:

Avdelningen för ortodonti, Jönköping, telefon: 010-242 53 50

Avdelningen för ortodonti, Nässjö, telefon: 010-243 36 60

Avdelningen för ortodonti, Värnamo, telefon: 010-244 81 80


Du kan också boka om eller av din tid via Folktandvårdens e-tjänster.