Hål och lagning / tandfyllning

Gul käkmodell med vita tänder i en persons hand
Foto: Anna Wennberg

Om du får ett hål i en tand eller om du har en gammal fyllning som gått sönder kan du behöva göra en tandfyllning (lagning). Det vanligaste materialet som används vid tandfyllningar är komposit, en plastblandning.

Tandläkaren gör först en undersökning. Efter det väljer du om du vill ha bedövning inför behandlingen. Sedan borrar tandläkaren bort den skadade delen av tanden. Till slut fylls hålet med fyllningsmaterial. Tandläkaren kontrollerar så att det är lagom mycket fyllning i hålet och att det känns bra när du biter ihop. Om det har blivit lite för mycket fyllning slipar tandläkaren bort den överflödiga fyllningen. 

Om du har valt att få bedövning brukar den sitta i under några timmar efter behandlingen men den släpper sedan av sig självt.

Ibland kan det kännas ömt när man tuggar, eller ila från tanden efter behandlingen. Besvären försvinner oftast efter några dagar. Om besvären inte har försvunnit efter ett par veckor eller om du får väldigt ont ska du kontakta din klinik.

När kan jag äta/dricka efter att jag fått en tand lagad? 

En vanlig, permanent fyllning med komposit (plast) är färdig vid besöket hos tandläkaren. Du kan alltså äta och dricka som vanligt efter behandlingen. Samma sak gäller om du gör en krona eller bro.

Får du en tand lagad tillfälligt finns det vissa material som är mer eller mindre hållbara. En fyllning som inte ljushärdats (belysts på med blå lampa) tar längre tid på sig att stelna. Om du har fått en tillfällig lagning kan det därför vara bra att inte äta på cirka en timme efter behandlingen, men du kan dricka som vanligt.

Mer information på 1177

Laga tänder, 1177 (Extern länk)